Hyppää sisältöön

Aikaero tarjoaa rajaseudun asukkaille tuplasti katseltavaa uutenavuotena – koti-ikkunasta näkee Suomen sekä Ruotsin ilotulitukset

Kun kotimaassa vuosi on vaihtunut, useat rajaseudun asukkaat siirtyvät rajan yli Norjaan tai Ruotsiin vastaanottaman uuden vuoden toisen kerran.

Näin karigasniemellä asuvat Antti-Piera Valle ja Kaisa Niittyvuopio sekä kaaresuvantolainen Sunna Siilasjoki kertovat uudenvuoden juhlinnasta.
Linda Tammela

Suomessa rajaseutujen asukkaat juhlivat usein uuttavuotta kahdesti, sillä vain lyhyen matkan päässä Norjassa tai Ruotsissa vuosi vaihtuu aikaerosta johtuen tuntia Suomea myöhemmin.

Karigasniemeläiselle Antti-Piera Vallelle uudenvuoden juhlinta on aina ollut erityistä. Tavallisesti raketit katsotaan ensin Suomessa, ja ajetaan sen jälkeen Norjan Karasjoelle 18 kilometrin päähän.

– Rajalla asuessa saa kahdesti ottaa uuden vuoden vastaan, naurahtaa Valle.

Ruotsin raketit näkee koti-ikkunasta, mutta koirien jaksaminen huolettaa

Niin ikään Karigasniemellä asuvalla Kaisa Niittyvuopiolla on tapana seurata uudenvuoden juhlintaa kahdessa maassa. Rajaseudulla asuvalle perheelle siitä on syntynyt perinne.

– Se on ollut uudenvuoden suola ja sokeri, kun olemme nähneet kahdesti ilotulitukset, ensin Suomessa ja sitten Norjassa, sanoo Niittyvuopio.

Uusivuosi Kaaresuvannossa on hieno ja rauhallinen, sanoo Sunna Siilasjoki. Siilasjoki viettää uudenvuoden tavallisesti kotona, jossa kaksikerroksisen talon yläkerrasta näkee myös Ruotsin puolen raketit.

– Eipä tarvi lähteä kotoa minnekään, Siilasjoki naurahtaa.

Sekä Kaisa Niittyvuopio että Sunna Siilasjoki nostavat esiin tunnetun ongelman: ilta on varmasti haastava koirille. Lisästressiä tuo, kun ilotulitteet paukkuvat pidempään.

– Voi olla vaikeaa, kun Suomessa aletaan ampua raketteja ja tunnin päästä Ruotsissa, pohtii Siilasjoki.

Tornio-Haaparanta juhlii perinteisesti kaksin ilotulituksin

Isosti uutta vuotta juhlitaan myös Torniossa, joka sijaitsee aivan Ruotsin Haaparannan kyljessä. Vuoden vaihtumista juhlitaan jälleen perinteisesti kahden maan rajalla sijaitsevalla Victoriantorilla.

Kun kello tavoittaa Suomessa keskiyön, alkaa ensimmäinen ilotulitus, jota seuraa toinen vain tuntia myöhemmin Ruotsin vaihtaessa vuotta.

Suosittelemme sinulle