Hyppää sisältöön

Sähkökriisi lyö yrittäjää pahimmillaan molemmille poskille, kun kodin ja liiketilan sähkölaskut paisuvat yhtä aikaa

Viime marraskuun sähkölaskut pelästyttivät kotitalouksien lisäksi monet yrittäjät. Työ- ja elinkeinoministeriö on kutsunut Suomen Yrittäjät keskustelemaan sähkötuen tarpeesta tällä viikolla.

Elledningar mot molnig himmel.
Yrityksissä sähkölaskut ovat kasvaneet jopa moninkertaisiksi. Varsinkin pienet yrittäjät voivat olla tukalassa tilanteessa. Yrittäjäjärjestö vaatii tukea yrityksille ja joustoa maksuaikoihin. Kuva: Lehtikuva
Riina Mäentausta

Yritykset penäävät apua rajusti paisuneisiin sähkölaskuihin. Tuoreen yrittäjägallupin mukaan runsaat 10 000 yritystä tarvitsee kipeästi julkista energiatukea.

Työ- ja elinkeinoministeriö on kutsunut Suomen Yrittäjät ja muita sidosryhmiä keskustelemaan sähkötuen tarpeellisuudesta tammikuun alussa.

Etelä-Savon Yrittäjien aluejohtaja Heidi Loukiainen huomauttaa, että esimerkiksi toiminimellä toimivat yrittäjät ovat vaikeassa tilanteessa, sillä he vastaavat yritystoiminnan kuluista henkilökohtaisesti.

Etelä-Savossa on paljon pieniä yrityksiä ja yksinyrittäjiä.

– Oman kotitalouden sähkölaskut ovat nousseet kohtuuttomiksi, ja oman yrityksen sähkölaskut ovat kohtuuttomia. Jos mitään tukia ei saada aikaiseksi, niin tässä tilanteessa moni pieni yrittäjä on vaikeitten asioitten edessä, sanoo Loukiainen.

Jousto maksuaikoihin voisi auttaa pahimman yli

Yrittäjien etujärjestön Suomen Yrittäjien mukaan energiayhtiöden pitäisi myös pidentää maksuaikojaan, jotta yritykset ehtisivät saada energiatukea ennen laskujen maksua.

Heidi Loukiaisen mukaan myös maksujen pilkkominen useampaan eriin voisi helpottaa tilannetta, vaikka se ei poistaisikaan koko ongelmaa.

– Kieltämättä se on tekohengitystä, mutta voi auttaa pahimman paikan ylitse. Se antaa myös toivoa yrityksille, kun saa toiminnan pyörimään ja tietää, että kerralla ei tule kymmenien tuhansien eurojen laskua, hän sanoo.

Yritysten kaatuminen sähkökriisissä pahin pelko

Huolena on, että terveitä yrityksiä ajautuu sähkölaskujen takia vaikeuksiin ja joutuu joko keskeyttämään tai lopettamaan toimintansa kokonaan.

Keski-Suomessa on jo tiedossa yrityksiä, jotka ovat keskeyttäneet toimintansa ja lomauttaneet työntekijöitään talvikuukausiksi.

Etelä-Savossa yrittäjäjärjestön tietoon on tullut joitakin tapauksia, joissa yritys on päättänyt sähkökriisin takia lopettaa toimintansa.

Keski-Suomen yrittäjien puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen sanoo, että sähkökustannusten nousu alkoi jo runsas vuosi sitten. Marraskuussa 2022 suuret sähkölaskut herättivät monet kuluttajat ja yrittäjät ongelmaan toden teolla.

– Asia on vakava, ja nyt siihen on herätty. Tilanne koskettaa samalla tavalla monia yrityksiä kuin kuluttajia. Tässä kohtaa olemme niin sanotusti samassa veneessä, Koponen huomauttaa.

Suosittelemme sinulle