Hyppää sisältöön

Rovaniemeläisen valotaiteilijan teos esillä Lux Helsingissä – näkyy jatkossa myös Rovaniemellä

Rovaniemeläisen Jukka Huitilan teos "Koski" on esillä Korkeasaaressa. Hän toivoisi, että Rovaniemelläkin käytettäisiin valoja rohkeammin, esimerkiksi joenrantaan sopisi valotaidetta.

Otteita Jukka Huitilan valotaideteoksesta Koski Lux Helsingissä
Jyri Tynkkynen

Jukka Huitilan valotaideteos ”Koski” on ollut esillä Helsingin Korkeasaaressa tapaninpäivästä alkaen. Teos on myös osa valotaidetapahtuma Lux Helsinkiä, joka järjestetään 4.–8. tammikuuta.

Koski (siirryt toiseen palveluun) kuuluu Rovaniemen taidemuseon Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaan. Se nähdään jatkossa myös Rovaniemellä taidetalo Korundissa.

Jukka Huitila asuu Rovaniemellä. Hän tekee paikkasidonnaisia teoksia, valoarkkitehtuuria, immersiivisiä esityksiä sekä näyttämötaidetta. Valon ja luonnon suhde sekä vapaana virtaavat kosket ovat keskeisiä teemoja Huitilan teoksissa.

– Minä olen tutkinut luonnonvaloa kaksi vuosikymmentä ja siitä minä ammennan työssä, oli se sitten näyttämötaidetta tai valotaidetta.

Huitila kuvaa Koski-teostaan siten, että se on valokokemuksen sijaan paremminkin tilakokemus.

– Vaikka siinä on videokuvaa ja videotykillä tuotettua valoa, niin ääni on elimellinen osa. Kosken pauhu ja jylinä tuntuu rintalastassa, ja sitä kautta se on tilakokemus.

Hypar Collectiven Growth-teos Eindhovenin GLOW-festivaalilla 2021.
Huitilan Koski-teoksen lisäksi Lux Helsingissä nähdään tammikuussa myös muun muassa tämä Hypar Collectiven Growth-teos. Kuva on Eindhovenin GLOW-festivaalilta 2021. Kuva: Bart van Overbeeke.

Jukka Huitilan mukaan Lapissa on hyvät mahdollisuudet tehdä valotaidetta, kun puolet vuodesta on pimeää. Hän näkisi mieluusti myös kotikaupungissaan rohkeampaa valojen käyttöä.

– Harmittaa, että joenranta on aika mitäänsanomaton. Siitä puuttuu kahvila ja valotaidetta.

Rovaniemen ydinkeskustan karnevalistisesti vilkkuvien mainosvalojen vastapainoksi Huitila kaipaa rauhallisempaa otetta. Hän voisi itse tehdä ”rauhallisen teoksen, joka ei vilku eikä välky”.

– Sellaista rytmiä, joka liittyy luonnonvaloon ja tähän ilmastoon, missä me täällä eletään. Auringonlaskun valoa ja valon heijastusta veden pinnasta ja joesta nousevaa usvaa, Huitila kuvailee.

Valotaiteilija Jukka Huitila seisoo Rovaniemen ydinkeskustassa mainosvalojen ympäröimänä.
Valotaiteilija Jukka Huitila haluaisi tehdä Rovaniemelle rauhallisen teoksen, joka ei vilku ja välky. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Suosittelemme sinulle