Hyppää sisältöön

Autotallin näköisen rakennuksen alle tulee reaktori, joka voi mullistaa energiantuotannon Suomessa – professori: siitä alkaa ydinvoiman uusi aikakausi

Lappeenrantaan hankitaan pienydinvoimala yliopiston tutkimuksia ja kaupungin lämmittämistä varten. Kohta samanlaisia voi olla eri puolilla Suomea.

Kalle Schönberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT aikoo hankkia pienydinvoimalan tutkimuskäyttöön Lappeenrantaan. Tulevaisuudessa pienydinvoimalaa on tarkoitus käyttää osin myös kaupungin lämmitykseen.

LUT-yliopisto solmi joulukuun puolivälissä pienydinvoimalasta yhteisymmärrysmuistion yhdysvaltalaisen Ultra Safe Nuclear Corporation -yhtiön kanssa. Reaktorin on tarkoitus valmistua ennen vuotta 2030.

Pienreaktorilla on tarkoitus tutkia sitä, miten ydinvoimaa voidaan tuottaa pienissä modulaarisissa ydinvoimaloissa eli niin sanotuissa SMR-reaktoreissa. Tällaisia sarjavalmisteisia pienydinreaktoreita kehitetään nyt kovaa vauhtia eri puolilla maailmaa. Lappeenrannan pienydinvoimala olisi niin sanottu MMR-reaktori eli tutkimus- ja testireaktori.

Ydinvoiman aikakausi alkoi Suomessa vuonna 1962, kun Espoon Otaniemen Teknillisen korkeakoulun yhteyteen avattiin Suomen ensimmäinen ydinreaktori. Sekin hankittiin Yhdysvalloista.

Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston ydintekniikan professori Juhani Hyvärisen mielestä samoin kuin Otaniemen tutkimusreaktori aikanaan, Lappeenrannan reaktori avaa uuden aikakauden ydinvoiman käytössä Suomessa.

– Meidän reaktorimme tulee olemaan ydinvoiman reformaation ensimmäinen askel Suomessa. Uudistamme ydinvoimaa ja teemme siitä tavallista teollista toimintaa, professori Juhani Hyvärinen vakuuttaa.

Pienydinvoimalan havainnekuvassa reaktori on sijoitettu maan alle. Maan pinnalle siitä näkyy kaksi autotallin kokoista rakennusta.
Lappeenrannan tutkimusreaktori rakennetaan pääosin maan alle. Maan päällä on vain pari autotallin kokoista rakennusta. Kuva: Ultra Safe Nuclear Corporation / LUT-yliopisto

Kaasujäähdytteinen reaktori pystyy tuottamaan yli 500-asteista prosessilämpöä ja sopii LUT-yliopiston mukaan hyvin myös lämmön ja sähkön yhteistuotantoon.

Yhdistetään kaukolämpöverkkoon

Tavallinen teollinen toiminta tarkoittaa sitä, että Lappeenrantaan suunniteltu 15–30 megawatin pienydinvoimala yhdistetään Lappeenrannan kaukolämpöverkkoon.

Näin päästään tutkimaan sitä, miten pienydinvoimalat toimivat käytännössä osana keskisuuren suomalaisen kaupungin lämmöntuotantoa.

Suurimmillaan voimala voi kattaa noin 5–10 prosenttia Lappeenrannan kaukolämmöntarpeesta.

– Se on ihan hyvä lisä meidän uusiutuvan kaukolämmön tuotantosuunnitelmaan, Lappeenrannan energian toimitusjohtaja Arto Nikkanen sanoo.

Myös Lappeenrannan kaupunki suhtautuu myönteisesti pienydinvoimalan rakentamiseen kaupungin alueelle. Kaupunki on tilannut suomalaisten energiayhtiöiden kanssa selvityksen pienydinvoimaloiden tarpeesta. Se julkistetaan alkuvuodesta.

– Näyttää siltä, että tällainen pilottivoimala Suomeen tarvitaan. Mielestäni on luonnollista, että se sijoittuu Lappeenrantaan, koska meillä on yliopistossa vahvaa kansallista osaamista tältä alalta, Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen sanoo.

Lappeenrannan energian lisäksi suomalaisista energiayhtiöistä ainakin Fortum ja Helen ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita pienydinvoimaloista.

Lue lisää: Pienydinvoimalat ovat todellisuutta jo muutaman vuoden päästä – selvitimme, millaisiin paikkoihin niitä voitaisiin Suomessa sijoittaa

Lue lisää: Fortum selvittää ydinvoiman mahdollisuuksia Suomessa ja Ruotsissa – ”Näemme, että pienydinvoimalat ovat tulossa”

Pienydinvoimabuumi kiihtyy

Pieniä sarjavalmisteisia SMR-ydinvoimaloita kehitetetään nyt kovaa vauhtia eri puolilla maailmaa. Tähän on syynä se, että suurten ydinvoimaloiden rakentamista ovat riivanneet pitkät viivästykset ja kustannusylitykset.

Sarjavalmisteisten pienten pienydinvoimaloiden odotetaan ratkaisevan nämä ongelmat ja tekevän ydinvoiman uudestaan kilpailukykyiseksi.

– Jutun juju on siinä, että nämä pienet reaktorit eivät ole tolkuttoman kalliita, eikä niiden rakentaminen kestä tolkuttoman kauan, professori Hyvärinen tiivistää.

Tähän päästään hyödyntämällä sarjavalmistuksen etuja. Laitos kootaan standardiosista mahdollisimman pitkälle jo tehtaalla. Näin saadaan kustannukset alas.

– Niitä voidaan tehdä moduuleina jo pitkälti valmiiksi ja sitten kuljettaa laitospaikalle koottavaksi. Näin rakentaminen on nopeaa, Hyvärinen kertoo.

VTT ja LUT-yliopisto ovat myös kehittäneet omia Suomen kaukolämmöntuotantoon tarkoitettuja pienydinreaktoreita.

Animaatiosta selviää miten VTT:n kehittämä LDR-50 pienydinreaktori on tarkoitus rakentaa.

Professori Hyvärisen mukaan Lappeenrannan tutkimusreaktori ei kilpaile suomalaisen kaukolämpöreaktorin kanssa, koska Lappeenrannan voimalan rakentamisessa ja käytössä saatuja kokemuksia ja tietoa voidaan käyttää hyväksi myös suomalaisen kaukolämpöreaktorin kehittelyssä.

Luvitus ajan tasalle

Lappeenrannan voimalan suunnittelussa ja käyttöönotossa on tarkoitus saada kokemusta myös siitä, miten pienydinvoimala voidaan luvittaa. Professori Hyvärinen uskoo, että se voidaan tehdä nykyisen ydinenergialain mukaan, mutta tarkempaa sääntelyä kuitenkin tarvitaan.

– Meillä ei ole Suomessa yksityiskohtaisia teknisiä sääntöjä tällaisille reaktoreille, eli tässä harjoitellaan nyt samalla sitä, miten näitä pienreaktoreita säädellään.

Hyvärisen mukaan LUT aloittaa vuoden alussa Säteilyturvakeskuksen kanssa keskustelun siitä, miten pienydinvoimalan teknologian turvallisuutta pitää arvioida ja miten se voidaan osoittaa.

Hyvärinen uskoo, että pienydinvoimalan lupaprosessi ei ole yhtä pitkä kuin suurilla ydinvoimaloilla, joiden luparuljanssi venyy usein huomattavasti aiottua pidemmäksi.

– On hyvin mahdollista luvittaa nämä pienydinvoimalat nopeammin, koska niissä on kysymys yksinkertaisesta teknologiasta ja yksinkertaisista turvallisuusperusteluista.

Turvallisuus etusijalla

Hyvärisen mukaan juuri yksinkertaisuus ja pieni koko tekevät reaktorista myös turvallisen. Näin se voidaan sijoitaa asutuksen lähelle.

Reaktorin teho on niin pieni, että vaikka siihen tulisi häiriötilanne, lämpö saadaan ulos reaktorista pelkästään lämmön luonnollisen johtumisen avulla ilman monimutkaisia jäähdytysjärjestelmiä, jotka tarvitsevat myös ulkopuolisia virtalähteita.

Tämän vuoksi ydinvoimaloiden suurinta uhkaa, kontrolloimatonta ydinreaktiota ja reaktoriytimen sulamista, ei pääse tapahtumaan, Hyvärinen vakuuttaa.

– Materiaalit on valittu ja reaktori suunniteltu niin, että vaikka jotain tapahtuisikin, niin reaktorin sydän ja polttoaine eivät vaurioidu, Hyvärinen sanoo.

Lisäturvallisuutta tuo se, että ydinvoimala on tarkoitus sijoittaa pääosin maan alle niin, että maan päällä on vain pieni autotallin kokoinen rakennus.

Mitä pienydinvoimala sitten maksaa?

– Tarkkaa hintalappua emme vielä tiedä, mutta se on useita kymmeniä miljoonia euroja, mutta vähemmän kuin sata miljoonaa euroa, Hyvärinen sanoo.

Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto ja yhdysvaltalaisyritys Ultra Safe Nuclear Corporation allekirjoittivat yhteisymmärrysmuistion reaktorin suunnittelusta joulukuun puolessa välissä. Hyvärisen mukaan reaktorin rahoitusta selvitellään keväällä.

Aiheesta enemmän

Yliopisto sai yllättävän 500 000 euron lahjoituksen, jolla on ehto: rahoilla pitää tutkia uutta, energiakriisin mullistavaa lämmitysmuotoa

Suomessa kehitetään omaa ydinreaktoria – pieni ydinvoimala voisi tulla vaikka joka kaupunkiin

Onko tässä yksi ratkaisu Venäjän energiasta irtautumiseen? Pienydinvoimaloiden kehitykseen tuli vauhtia Suomessa: "Vedenkeitin, jolla voi lämmittää koko kaupungin"

Pieniä ydinvoimaloita tehdään kohta sarjatuotantona – ydinreaktori voi tulla vaikka kaupungin kupeeseen

Esitimme 10 kysymystä pienreaktorista, joka saattaa lämmittää pian suomalaisten koteja – VTT:n reaktorissa on merkittävä ero muihin vastaaviin

Korjaus 3.1.2023 klo.9.17: Juttuun lisätty, että animaatiossa näkyy VTT:n LDR-50 pienydinreaktori ja, että LUT ja VTT ovat kehittäneet omia kaukolämpöreaktoreitaan.

Korjaus 4.1.2023 klo. 10:03: Reaktorin toimittajan nimi korjattu oikeaan muotoon.

Suosittelemme sinulle