Hyppää sisältöön

Urheilutähdet surevat Peléä koskettavilla yhteiskuvilla ja kirjoituksilla – ”Lepää rauhassa kuningas”, kirjoitti Kylian Mbappé

Jalkapallolegenda Pelén kuolema on herkistänyt urheiluihmisiä ympäri maailman.

Pelé ja Kylian Mbappe poseeraavat kameralle käsi kädessä.
Kaksi maailmanmestaria – Pelé ja Kylian Mbappe Pariisissa vuonna 2019. Kuva: Anthony Ghnassia / Getty Images
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

82-vuotiaana kuollut Pelé oli yksi kaikkien aikojen suurimmista urheilijoista. Ainoa kolminkertainen jalkapallon maailmanmestari oli pidetty persoona ja teki paljon hyvää myös peliuransa jälkeen.

Vajaa kaksi viikkoa sitten MM-jalkapallofinaalissa hattutempun tehnyt ranskalaistähtipelaaja Kylian Mbappé kirjoitti, että ”jalkapallon kuningas on jättänyt meidät, mutta hänen perintöään ei koskaan unohdeta. Lepää rauhassa kuningas.”

Brasilian jalkapalloliitto kuvasi Peléä ”ikuiseksi”, eikä julkaisussa käytetty lainkaan hänen kuolinvuottaan.

Englantilainen entinen jalkapallotähti Gary Lineker arvioi, että Pelé oli jalkapalloilijoista jumalaisin ja miehistä iloisin. ”Kolmesti hän nosti himoituimman kultapokaalin ylös kauniissa, keltaisessa paidassa. Pelé on saattanut jättää meidät, mutta hänellä on aina jalkapallon kuolemattomuus. Lepää rauhassa Pelé!”

Maailman nopeimman miehen titteliä vuosikausia kantanut, Jamaikan ME-juoksija Usain Bolt lähetti sosiaaliseen mediaan kuvan itsestään ja Peléstä. Yksi todiste siitä, että Pelé ylitti urheilijana kaikki lajirajat ja oli kiistatta yksi maailman suurimmista urheilijoista.

”Lepää rauhassa kuningas Pelé!”

Englannin jalkapalloliitto julkaisi ikonisen jalkapallokuvan, jossa paidattomat Pelé ja Bobby Moore tervehtivät toisiaan vuoden 1970 MM-turnauksessa Meksikossa.

Barcelonan ja Puolan hyökkääjä Robert Lewandowski huomioi jalkapallosuuruuden poismenon.

”Lepää rauhassa mestari! Taivas on saanut uuden tähden, ja jalkapallomaailma on menettänyt sankarinsa.”

Brasilian maajoukkuehyökkääjä ja ranskalaista PSG:tä edustava Neymar tähdentää, että Pelé muutti jalkapallon taiteeksi. ”Ennen Peleä jalkapallo oli vain urheilua. Hän mullisti kaiken ja muutti jalkapallon viihteeksi.”

Instagram-tilillään Neymar kirjoittaa, että jalkapallosuuruus antoi äänen köyhille, mustille, ja mikä tärkeintä, hän antoi näkyvyyttä Brasilialle. ”Pelé on poissa, mutta hänen taikuutensa säilyy. Pelé on ikuinen!”

Argentiinan jalkapallotähti Lionel Messi, joka itse seurasi Pelén jalanjälkiä voittamalla maailmanmestaruuden aiemmin tässä kuussa, on myös osoittanut kunnioitusta Instagram-tilillään.

Messi julkaisi kuvan itsestään ja Peléstä. ”Lepää rauhassa, Pelé.”

Portugalin futistähti Cristiano Ronaldo osoitti niin ikään kunnioitusta Pelélle. Hän julkaisi kuvan, jossa hän sai palkinnon Peléltä ja kirjoitti: ”Syvimmät osanottoni koko Brasilialle ja erityisesti Edson Arantes do Nascimenton perheelle.”

Instagram-tilillään Ronaldo myös muistutti, että Pelé on inspiroinut miljoonia ihmisiä. ”Häntä ei koskaan unohdeta ja hänen muistonsa elää ikuisesti meissä kaikissa jalkapallon ystävissä. Lepää rauhassa, kuningas Pelé.”

Brasilian ja Tottenhamin hyökkääjä Richarlison sanoo Instagramissa, että Pelé muutti jalkapallon historian ikuisesti. Hänen poismenonsa merkitsee jalkapallon ”kauneimman luvun” loppua.

– Tänään jalkapallo sanoo hyvästit kauneimmalle luvulleen. Kaverille, joka hurmasi maailman ja muutti pelin historian ikuisesti, Richarlison kirjoitti.

Pelén läheisten ihmisten ylläpitämällä tilillä muistutettiin, että inspiraatio ja rakkaus leimasivat tänään rauhallisesti kuolleen kuningas-Pelén matkaa. ”Rakkautta, rakkautta ja rakkautta – ikuisesti.”

Goal-jalkapallosivusto muistutti, että Pelén viesti toiselle jalkapallolegendalle, vuonna 2020 poisnukkuneelle Diego Maradonalle oli seuraava: ”Toivon, että jonain päivänä voimme pelata jalkapalloa yhdessä taivaassa. Nauti pelistäsi, legenda!”

Manchester Cityn ja Valioliigan maaliruisku Erling Braut Haaland kunnioitti Peléä.

”Kaiken, mitä näet pelaajan tekevän, Pelé teki sen ensin. Lepää rauhassa.”

Neljä kertaa Afrikan parhaaksi jalkapalloilijaksi arvostettu, Kamerunin ex-hyökkääjätähti Samuel Eto’o muisteli Peléä.

”Tänään sanomme hyvästit kaikkien aikojen parhaalle. Lepää ikuisessa rauhassa, Pelé. Miljoonat ja taas miljoonat surevat sinua. Legenda.”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kunnioitti Peléä ja kirjoitti Twitter-tililleen kolme sanaa: Peli. Kuningas. Ikuisuus.

Espanjalainen entinen jalkapallomaalivahti Iker Casillas, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista, suri Pelén poismenoa.

”Todella surullinen päivä jalkapallolle! Tämän urheilun myytti on jättämässä meidät. Ihailtu ja rakastettu. RIP Pelé.”

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA julkaisi Peléstä kolmen ja puolen minuutin videon, jossa muisteltiin ja kunnioitettiin lajilegendaa.

Entinen Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lähetti voimia Pelén läheisille sekä kaikille, jotka rakastivat ja ihailivat jalkapallolegendaa.

”Pelé oli yksi parhaista, joka on koskaan pelanneet tätä kaunista peliä. Yhtenä maailman tunnetuimmista urheilijoista hän ymmärsi urheilun voiman tuoda ihmisiä yhteen.”

Suosittelemme