Hyppää sisältöön

Lapin kaupungit käyttävät tuhansia euroja ilotulitusnäytöksiin – pelastuslaitos kielsi yksityisten paukuttelun muun muassa Levillä

Lapin pelastuslaitos on kieltänyt ilotulitteiden ampumisen uutena vuotena Kittilän Levikeskuksessa, Kemin Sauvosaaressa ja Tornion Suensaaressa.

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Kaikki Lapin kaupungit järjestävät lauantaina ilotulitusnäytöksen. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Patrik Rosström
Eeva Kuivas

Lapin kaupungit käyttävät tänä vuonna tuhansia euroja uuden vuoden ilotulituksiin.

Eniten rahaa käytetään Rovaniemellä, missä ilotulitus kustantaa 5 000 euroa. Lapsiperheille aiemmin järjestettyä aikaista ilotulitusta ei järjestetä lainkaan.

– Tänä vuonna päädyimme ekologisuuden sekä meluhaitan vuoksi yhteen ilotulitukseen, kaupungin tiedottaja Pia Jokela kertoo.

Kemi ja Kemijärvi käyttävät ilotulitteisiin saman verran rahaa kuin viime vuonna. Kemissä summa on 3 750 euroa ja Kemijärvellä 3 000 euroa.

Torniossa summaa on sen sijaan päätetty pienentää. Se käyttääkin ilotulitukseen Lapin kaupungeista vähiten rahaa, vain 2 500 euroa. Kaupunginjohtaja Jukka Kujalan mukaan syynä ovat ympäristö, säästöt ja ilotulituksen keston lyhentäminen.

Osa kaupungeista ampuu jo ennen puolta yötä

Rovaniemen kaupunki järjestää nyt uudenvuoden ilotulituksen kahden välivuoden jälkeen. Ilotulitukset peruttiin vuosina 2020 ja 2021 koronapandemian vuoksi.

Ilotulitus ammutaan perinteiseltä paikalta Koskipuistosta puoliltaöin. Ilotulituksia voi seurata esimerkiksi joen vastapuolelta, Pohjanhovin rannalta.

Myös Torniossa ilotulitus järjestetään keskiyöllä vuoden vaihtuessa. Uuden vuoden juhlaa vietetään yhdessä Haaparannan kanssa, joten rajalla nähdään myös toinen ilotulitusnäytös, kun vuosi vaihtuu tuntia myöhemmin Ruotsissa.

Kemijärvi ja Kemi sen sijaan järjestävät ilotulituksen jo aiemmin illalla. Kemijärven ilotulitus ammutaan Kemijärven satamasta kello 20. Näytöstä voi seurata Kuumalammen ympäristössä olevalta penkalta tai Kemijärven pitkältä sillalta.

Kemissä raketit ammutaan sisäsataman aallonmurtajalta kello 21.

– Painotus on suurissa ja korkealle nousevissa tähtipommeissa. Näin yleisö voi jakautua suuremmalle alueelle, ja ilotulitus näkyy varmasti koko kaupunkiin, Kemin vapaa-aikapäällikkö Marke Rautiala lupaa.

Pelastuslaitos paikoin kielsi paukuttelun

Lapin pelastuslaitos on kieltänyt (siirryt toiseen palveluun) ilotulitteiden ampumisen uutena vuotena Kittilän Levillä, Kemin Sauvosaaressa ja Tornion Suensaaressa. Ilotulitteet on kielletty, koska pelastuslaitos on arvioinut niiden käytöstä aiheutuvan mahdollisesti vaaraa.

Sen mukaan Levikeskuksessa ilotulittaminen aiheuttaisi tiiviin majoitusrakentamisen takia palovaaran ja eturinteessä henkilöturvallisuusvaaran väen kokoontuessa vuodenvaihteen ilotulitusnäytökseen.

Sauvosaaressa ja Suensaaressa pelastuslaitos sen sijaan vetoaa vanhaan ja kulttuurillisesti merkittävään rakennuskantaan. Ilotulitteiden käyttö aiheuttaisi sen mukaan tulipalon leviämisen vaaran.

Kielto ei koske tapahtumaturvallisuuden piiriin kuuluvia ilotulitusnäytöksiä.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 31.12. klo 23 saakka

Suosittelemme sinulle