Hyppää sisältöön

HUSissa hoidettiin jo vuodenvaihteen ensimmäinen vamma: silmämuna repesi, kun Kunkkutykki Big sytytettiin ilman suojalaseja

Ilotulitteiden käyttö on sallittu 31. joulukuuta kello 18.00 ja 1. tammikuuta kello 02.00 välisenä aikana.

Ilotulitteita myynnissä.
Lain mukaan ilotulitteita ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaalle eikä päihtyneelle henkilölle. Kuva: Matti Myller / Yle
Don Lehtinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) silmätautien klinikalla leikattiin torstaina illalla ensimmäinen ilotulitteiden aiheuttama silmävamma.

HUSin mukaan alle 30-vuotias ilman suojalaseja ollut henkilö oli sytyttänyt maassa Kunkkutykki Big -nimisen ilotulitteen. Ilotulite laukesi sytyttämisen yhteydessä ja osui toiseen silmään.

Seurauksena henkilölle aiheutui palovammoja ja ruhjehaavoja, repeämä silmämunaan ja silmäkuopan luiden murtumia.

Tuotetta myyvä Rakettitukku kutsuu kovaäänistä ilotulitetta ”ilmapommiksi”. Sen turvaetäisyys on sytyttäjälle 15 metriä ja yleisölle 25 metriä.

Pääkaupunkiseudulla varaudutaan useaan silmävammaan

Silmätautien klinikka muistuttaa sekä ilotulitteiden ostajia että katsojia suojalasien käyttämisestä sekä ilotulitteiden turvaetäisyyksien ja muiden käyttöohjeiden noudattamisesta. HUS on lisännyt ensihoidon resursseja uudeksivuodeksi ja odottaa, että sen työmäärä kaksinkertaistuu.

Suomen silmälääkäriyhdistyksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) pääkaupunkiseudulla varaudutaan viime vuosien kokemuksen perusteella 3–6 ilotulitteen aiheuttamaan silmävammaan.

Yhdistys kertoi vuoden alussa, että viime uutenavuotena Suomen sairaaloissa hoidettiin 20 ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa uudenvuodenaattona ja lähipäivinä. Edellisenä uutenavuotena vammoja oli 11 ja sitä edellisenä viisi.

Yhdistyksen tilastojen mukaan 95 prosenttia ilotulitteiden aiheuttamista vammoista tapahtuu uudenvuodenyönä ja viisi prosenttia joko edeltävinä välipäivinä tai 1.–3. tammikuuta välisenä aikana.

Yle kävi palotarkastajan kanssa tutustumassa ilotulitteiden myyntipisteeseen Lahdessa torstaina.

Voit keskustella aiheesta 13.12.2022 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle