Hyppää sisältöön

Kerttu Niskasella ja Krista Pärmäkoskella on ainutlaatuinen mahdollisuus – asiantuntija avaa, miten Tour de Skin voitto voi tulla Suomeen

Lauantaina alkavan Tour de Skin naisten voittotaistelussa nähdään useita hiihtäjiä, uskoo Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen. Hän itse nostaa esiin yhden ennakkosuosikin ja seitsemän haastajaa.

Krista Pärmäkoski tuulettaa kolmatta sijaansa Val di Fiemmessä.
Krista Pärmäkoski kuuluu Tour de Skin ennakkosuosikkeihin. Pärmäkoski on aiemmin sijoittunut Tourilla toiseksi ja kolmanneksi. Kuva: Getty Images
Anu Karttunen

Tour de Ski alkaa lauantaina sprinteillä. Katso Tourin ohjelma ja Ylen lähetystiedot tästä linkistä.

Therese Johaug jätti kilpahiihtoladut muille, Ebba Andersson toipuu koronasta ja viime vuoden ykkönen Natalia Neprjajeva on ulkona kansainvälisistä kisoista. Tästä syystä tämän kauden Tour de Skin naisten voittotaistelu on poikkeuksellisen avoin.

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roposen mielestä voittajaehdokkaiksi voikin nostaa peräti kahdeksan nimeä.

Roposen listalta löytyvät Ruotsin Frida Karlsson, Yhdysvaltojen Jessie Diggins ja Rosie Brennan, Suomen Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen sekä Norjan Heidi Weng, Tiril Udnes Weng ja Anne Kjersti Kalvå.

– Nyt jos koskaan on mahdollisuus saada Tourille suomalaisvoittaja, Roponen vakuuttaa.

Karlsson ”äärettömän arvaamaton”

Toni Roposen ennakkosuosikki on Frida Karlsson. 23-vuotias ruotsalainen on Roposen mielestä osoittanut olevansa fyysisesti käytännössä yhtä kova kuin Therese Johaug, ja hän taitaa kaikki Tourin matkat sprintistä 20 kilometriin.

– Mutta hän on äärettömän arvaamaton. Se nähtiin Pekingin olympialaisissakin, kun hän romahti täysin.

Frida Karlsson makaa uupuneena maassa Pekingin olympialaisten viestiosuutensa jälkeen.
Frida Karlsson oli Pekingin olympialaisissa mitalisuosikki, mutta hänen ainoaksi mitalikseen jäi viestin pronssi. Kuva: Corbis via Getty Images

Karlsson on voittanut maailmancupin osakilpailuja normaalimatkoilla ja on sprinteissäkin päässyt finaaleihin. Monipuolisuutta, hapenottokykyä ja lahjakkuutta löytyy, mutta niin myös heikkouksia.

– Frida Karlssonin suurin este on taktisella puolella ja haasteensa siinä, että hän pystyy pitämään päänsä kylmänä. Hänen pitää ymmärtää se, että hän on suurin ennakkosuosikki, eikä yrittää mitään älytöntä, Roponen sanoi.

– Kaikki matkat sopivat hänelle riittävän hyvin tuossa porukassa, mutta Frida on usein sortunut siihen, että on lähtenyt porukalle veturiksi ja hiihtänyt liian kovaa.

Suomalaiset ja Diggins haastajina

Suomen naisten syömähampaat, Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen, ovat molemmat kokeneita Tour de Skin kävijöitä. Roponen uskoo, että Pärmäkoskea pidetään kansainvälisestikin ehdokkaana kolmen parhaan joukkoon.

– Pidän Kristaa henkisesti hyvin vahvana. Hän on hiihtänyt monta kertaa todella hyvän Tourin ja on pystynyt venymään huonojen päivien jälkeen. Jos Krista on kolmen ensimmäisen kisapäivän jälkeen hyvissä asemissa, niin hänellä on mahdollisuus venyä taistelemaan jopa Tourin voitosta, Roponen toteaa.

– Hänellä on kovin kokemus tästä porukasta, mitä tarvitaan menestykseen Tour de Skillä.

Pärmäkoski on ollut kerran kiertueen kakkonen (2016–17) ja kerran kolmas (2018–19).

Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen.
Krista Pärmäkoski (vasemmalla) ja Kerttu Niskanen ovat molemmat onnistuneet Tourilla aikaisempinakin vuosina. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Roposen mielestä myös 34-vuotiaan Niskasen kokemus ja viime kaudella saatu uudenlainen itseluottamus ovat valttia tänä talvena. Niskanen, kuten 32-vuotias Pärmäkoski, tietävät, että mitä pidemmälle Tour etenee, sitä vahvempia he ovat.

– Sekä Pärmäkoskella että Niskasella on mahdollisuus nousta kolmen joukkoon – jopa yhtäaikaa.

Niskasen paras sijoitus Tourilla on viime vuoden viitospaikka niukasti Pärmäkosken takana.

Jessie Diggins, 31, voitti Tourin toissakaudella, jolloin norjalaishiihtäjät jättivät kiertueen väliin koronan takia. Yhdysvaltalainen osoitti kuitenkin tuolloin venymiskykyään ja taistelutahtoaan, jota on nähty sekä maailmancupissa kuin arvokisoissakin. Tour de Skin tapainen kilpailuohjelma on Roposen mielestä kuin luotu Digginsille.

– Jessiellä suurin heikkous on perinteisen kymppi, ja hän on erittäin herkkä sille, että tuolloin voitelussa tulee ongelmia. Hän on muuten valtavan kova taistelija, ja uskon, että hän pystyy venymään.

Brennan ja norjalaiset mustina hevosina

Myös toinen yhdysvaltalaishiihtäjä, Rosie Brennan, on venymisen ja taistelun ruumiillistuma. Brennan, 34, on vieraillut maailmancupin palkintokorokkeella useaan otteeseen ja juhlinut kahta voittoakin.

– Vaikka edellinen maailmancupin viikonloppu Davosissa ei poissaolojen takia anna välttämättä absoluuttisesti oikeaa kuvaa siitä, missä mennään, Brennan hiihti molemmat matkat kuitenkin hyvin ja on ollut selkeästi nousukunnossa.

Rosie Brennan hiihtää Drammenin maailmancupin osakilpailussa 2022.
Rosie Brennan on ollut nousukunnossa ja on tällä kaudella hiihtänyt neljä kertaa kahdeksan parhaan joukkoon normaalimatkoilla. Kuva: Getty Images

Heidi Weng, 31, oli yksi Davosin väliin jättäneistä hiihtäjistä. Pahasta aivotärähdyksestä toipuva norjalainen on voittanut Tourin kaksi kertaa, mutta ei ole sen jälkeen päässyt yhtä kovaan kuntoon.

– Hän ei missään nimessä ole ollut huonossa kunnossa tänä vuonna, mutta Davosin väliin jättäminen oli hänelle fiksua. Voi olla, että hän tulee nyt erittäin hyvässä tilassa Tourille ja pystyy haastamaan ihan kärkinaisia.

Tiril Udnes Weng, 26, ja Anne Kjersti Kalvå, 30, ovat nostaneet tasoaan tällä kaudella. T.U. Weng tunnetaan ennen kaikkea sprintterinä, mutta tänä talvena myös normaalimatkat ovat kulkeneet. Kalvå taasen on hiihtänyt monipuolisesti hyviä kisoja.

– Kalvå on yllättänyt meidät kaikki tänä vuonna. Monesti urheilija, joka tekee tuollaisen läpimurron, pystyy menemään lähtemään paineettomasti tällaisiin kilpailuihin. Jos Tour lähtee hyvin liikkeelle, niin mitä tahansa voi tapahtua.

Kolmas kisapäivä on kulminaatiopiste

Vaikka Tour de Ski on seitsemän osakilpailun mittainen, on Roposen mielestä jokaisen voittoa tavoittelevan hiihtäjän tärkeää saada kiertueelle hyvä startti.

Tämä olisi korostunut entisestään, jos kisajärjestäjien jury olisi pitänyt kiinni toisen osakilpailun muutoksesta. Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) tiedotti keskiviikkona, että Val Müstairin 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokisa vaihdetaan yhteislähdöksi lumitilanteen takia.

Muutos olisi Roposen mukaan vaikuttanut kilpailuun merkittävästi ja satanut sprinttereiden laariin. Myöskään joukkueet eivät pitäneet muutoksesta, ja perjantain joukkueenjohtajien kokouksessa muun muassa Norja ja Suomi esittivät kisamuodon palauttamista takaa-ajoksi. Näin myös tehtiin.

– Palautus takaa-ajoksi parantaa ilman muuta sekä Kristan että Kertun asetelmia, sillä on todennäköistä, etteivät he kuitenkaan ole vapaan sprintissä kuuden joukossa, Roponen totesi.

Yhteislähtökisassa Pärmäkoski ja Niskanen olisivat todennäköisesti joutuneet ottamaan ohjat käsiinsä ja vetämään porukkaa. Nyt he voivat keskittyä ajamaan takaa edellä olevia.

– Takaa-ajoasemasta on aina parempi metsästää ja saada aikaeroa kiinni. Tämä on merkittävä positiivinen asia sekä Kristalle että Kertulle. Kun kolmantena etappina on vielä perinteisen väliaikalähtökisa, niin voi olla mahdollista, että kolmen kisapäivän jälkeen suomalaiset ovat aivan keulilla.

Anne Kjersti Kalvå (oikealla) ja Tiril Udnes Weng hiihtävät Rukan maailmancupissa 2020.
Tiril Udnes Weng (vasemmalla) ja Anne Kjersti Kalvå ovat tällä kaudella nostaneet tasoaan. Kuva: Tomi Hänninen

Kolmantena kisapäivänä Oberstdorfissa hiihdettävä 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökisa on Roposen mielestä kiertueen kulminaatiopiste. Siinä suomalaishiihtäjillä on mahdollisuus tehdä muihin eroa. Samalla Digginsin ja Brennanin pitää ottaa torjuntavoitot, jos he mielivät taistella kokonaiskilpailun voitosta.

– Jessie on mielenkiintoinen. Hän pystyy hiihtämään perinteisen sprinttiä erittäin korkealla tasolla, mutta hiihtää hyvin harvoin perinteisen normaalimatkoja hyvin.

Perinteisen kisat iskunpaikkoja suomalaisille

Neljäntenä päivänä ohjelmassa on 20 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajo, jossa on tärkeää päästä hyviin takaa-ajoporukoihin mukaan.

– Tourin ongelma on se, että jos epäonnistuu avaussprintissä, on heti takaa-ajoasemassa.

Vapaan sprintti ei kuulu esimerkiksi Kerttu Niskasen vahvimpiin matkoihin. Roposen mielestä onkin tärkeää, että Niskasen pää pysyy kylmänä ensimmäisellä etapilla, sillä kolme seuraavaa osakilpailua ovat suomalaishiihtäjälle varsin vahvoja.

– Uskon, että Val di Fiemmen perinteisen sprintissäkin Kerttu pystyy olemaan yllättävän hyvä. Hänellä on kakkos-, kolmos- ja nelosetapilla mahdollisuus nousta kärkitaisteluun mukaan, sillä hänellä riittää kestävyyspohjaa.

Kerttu Niskanen tuulettaa voittoa hiihtolasit päässään sankassa lumisateessa.
Kerttu Niskanen voitti viime kauden Tour de Skillä Lenzerheiden 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Perinteisen normaalimatkojen kilpailut ovat sekä Niskaselle että Pärmäkoskelle iskunpaikkoja, joissa heidän täytyy menestyä ja tehdä ratkaisuja. Sen sijaan molemmat sprintit ovat Digginsin ja T.U. Wengin paikkoja, Digginsillä on mahdollisuus repiä eroa vielä vapaan 20 kilometrin takaa-ajokilpailussa.

– Heidi Weng, Kalvå ja Brennan ovat tasaisia puurtajia. He eivät ole huonoja missään, mutta eivät myöskään loistavia missään. Karlsson taas on hyvä kaikessa, mutta hänen päänsä on se, mikä pitää olla kohdallaan.

Alpe Cermis mittaa henkiset voimavarat

Tour de Skin päättävässä Alpe Cermisin loppunousussa täytyy löytyä myös henkisiä voimia, jos haluaa taistella huippusijoituksesta. Roponen sanoo oppineensa jo Virpi Sarasvuon (o.s. Kuitunen) aikakaudelta, että vaativan nousun onnistuminen on paljon kiinni siitä, mistä asetelmista siihen lähtee.

– Jos taistelee huippusijoituksesta, niin niitä voimavaroja löytää ihan eri tavalla.

Sarasvuo on Tourin ainoa suomalaisvoittaja miehet mukaan lukien. Hän voitti kahdesti 2006–07 ja 2008–09.

Roponen uskoo Karlssonin, Wengin ja Pärmäkosken olevan vahvoilla Alpe Cermisissä, mutta muistuttaa myös Digginsin vaarallisuudesta.

– Jessie oli jo Pekingin olympialaisiin panostanut pitkiin matkoihin. Hän voi olla parempi kuin koskaan siinä loppunousussa.

Jessie Diggins nousee Alpe Cermisiä ylös Tour de Skillä 2018.
Jessie Diggins on kavunnut Tour de Skin päättäneen Alpe Cermisin urallaan jo yhdeksän kertaa. Kuva: Getty Images

Seitsemän osakilpailun aikana voi tapahtua monia asioita, jotka voivat mennä pieleen ja heilauttaa ennakkoveikkailuja. Roposen mukaan muun muassa sprinttikisoissa kaatuminen voi aiheuttaa ennakkosuosikeille ongelmia.

Myös olosuhteet ja sitä kautta huoltotiimien onnistumiset näyttelevät suurta roolia. Tämä nähtiin viime vuoden Tourilla Lenzerheidessa, jolloin Suomen huoltotiimin onnistuminen pohjusti Kerttu Niskasen etappivoiton.

– Totaaliset epäonnistumiset voivat nousta merkittävään rooliin, kun matkat ovat näin lyhyitä, Roponen muistuttaa.

Suosittelemme sinulle