Hyppää sisältöön

Sähkö oli kuluneena vuonna kalleinta koskaan, mutta arvio vuoden 2023 sähkön hinnoista on rohkaiseva

Alkuvuonna sähkömarkkinoilla vielä tasapainoillaan, mutta kesää kohti alkaa helpottaa. Sähkön keskihinnan odotetaan laskevan pysyvästi.

Grafiikka näyttää, kuinka pörssisähkön verollinen keskihinta nousi vuonna 2022 noin 19 senttiin kilowattitunnilta.
Kuva: Matias Väänänen / Yle, Samuli Huttunen / Yle
Kaisa Uusitalo

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Päättyvä vuosi oli sähköpörssin mittaushistorian kallein.

Pörssisähkön keskihinta yli kaksinkertaistui viime vuodesta: sähkö maksoi keskimäärin noin 15,4 senttiä kilowattitunnilta, kun vuonna 2021 koko vuoden keskihinta oli 7,2 senttiä kilowattitunnilta.

Kuluttaja maksaa pörssihinnan päälle vielä sähköyhtiön marginaalin sekä arvonlisäveron, joka Suomessa oli pääosan vuotta 24 prosenttia. Joulukuussa vero laskettiin väliaikaisesti 10 prosenttiin sähkön hintojen noustua monen kipurajan yli. Verot mukaan luettuna vuoden keskihinta oli noin 19 senttiä.

Tämän jutun grafiikoihin on laskettu mukaan verot. Sähköyhtiön marginaali vaihtelee sähkösopimuksesta toiseen.

Kovin hintapiikki: 8. elokuuta

Kalleimmat kuukaudet olivat elokuu ja joulukuu.

Elokuussa hinnoissa näkyivät isot epävarmuudet kaasun saatavuuteen liittyen, ja joulukuussa hintaa kiritti talvinen sää, tiivistää johtaja Antti Paananen Energiavirastosta.

Koko vuoden kalleinta sähköä käytettiin maanantaiaamuna 8. elokuuta. Kello 9 ja 10 välillä sähkön verollinen hinta nousi peräti 107 senttiin kilowattitunnilta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja kaasuhanojen sulkeutuminen ovat tehneet koko Euroopan sähkömarkkinasta tiukan. Keski- ja Etelä-Euroopassa maakaasua käytetään laajasti sähköntuotantoon ja lämmitykseen, ja nyt Venäjän-kaasun tyrehtymistä on jouduttu paikkaamaan muualta.

Kokonaisuutena Paananen kuvaa sähkövuotta hyvin poikkeukselliseksi.

– Korkeita hintoja on aiemminkin esiintynyt joidenkin päivien tai kylminä talvikausina joidenkin viikkojen ajan. Mutta on poikkeuksellista, että hinnat ovat pysyneet korkealla kuukausien ajan ja koko vuoden, Paananen sanoo.

Alkuvuosi tiukka, kesää kohti helpottaa

Sähkön hintaa heiluttavat paitsi muutokset tuotannossa, myös säätila ja kulutus. Siksi hintaennusteisiin liittyy aina epävarmuutta.

Vuoden loppua kohti on laskeuduttu lauhassa ja tuulisessa säässä, joten sähkökin on ollut halpaa.

Samalla suomalaiset ovat onnistuneet vähentämään kulutustaan.

Marraskuussa sähkönkulutus laski kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta. Joulun pyhinä sähköä kului peräti 19 prosenttia edellisvuotta vähemmän, ja sähköpulalta vältyttiin.

Mutta miltä näyttää ensi vuosi?

Ainakin alkuvuonna tasapainoillaan vielä veitsenterällä, arvioi Paananen.

Helpotusta tiukkaan sähkötilanteeseen on odotettu Olkiluoto 3:n uudesta ydinvoimalasta, joka tuo Suomen sähköjärjestelmään noin 1 600 megawatin lisätehot ja vähentää näin Suomen riippuvuutta tuontisähköstä.

Voimalassa on tällä hetkellä menossa koekäyttö.

– Koekäyttöjakso on käynnissä loppiaisen tienoille asti, jonka jälkeen tulee neljän viikon tauko ennen kuin sitä jatketaan. Kysymys kuuluu, millainen säätila siihen väliin osuu – kuinka kylmää ja tuulista on, Paananen sanoo.

Tämän hetken tietojen mukaan ydinvoimala saataisiin pysyvästi sähköverkkoon maaliskuussa.

Kesää ja syksyä kohti näyttää kuitenkin jo valoisammalta. Siitä kertovat tulevaa hintakehitystä ennustavat sähköfutuurit.

– Futuurihintojen perusteella näyttää, että kesää ja syksyä kohti hintataso tulee selvästi alemmas tämänhetkisestä. Ei ihan sille viiden sentin tasolle mihin olemme tottuneet, mutta selvästi nykyistä alemmas.

Myös sähköyhtiöitä edustava Energiateollisuus arvioi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että talven lämmityskauden päätyttyä sähkön hinta Suomessa ja Ruotsissa asettuisi pysyvästi alemmalle tasolle, keskimäärin alle kymmeneen senttiin kilowattitunnilta.

– Ensi kesän ja vuoden 2024 hintanäkymät ovat jo suotuisat, haasteena on nyt selvitä tästä talvesta niin sähkön hintojen kuin riittävyydenkin osalta, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kommentoi tiedotteessa.

Vaikka sähkö oli tänä vuonna Suomessa ennätyskallista, se oli kuitenkin toiseksi halvinta eurooppalaisten pääkaupunkien vertailussa, selviää Energiateollisuuden kokoamista tiedoista.

Sähkön hintaheilunta näkyy nopeimmin niille kuluttajille, joilla on pörssisähkösopimus.

Vielä vuonna 2021 heitä oli noin 10 prosenttia kuluttajista. Tänä vuonna yhä useampi on joutunut siirtymään pörssisähköön, kun se on ollut ainoa vaihtoehto.

Myös kiinteähintaisiin sopimuksiin kallis pörssisähkö valuu viiveellä, sillä moni sähköyhtiö ostaa kuluttajille myymänsä sähkön pörssistä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 31.12. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle