Hyppää sisältöön

Poliisi on valmistautunut vilkkaaseen uuteen vuoteen Tampereella – katso kartasta, missä rakettien ampuminen on kielletty

Ilotulitteiden käyttö on kielletty Tampereen keskustassa yleisen turvallisuuden takaamiseksi. Kaupungin keskustaan odotetaan tänä vuonna paljon uudenvuoden juhlijoita.

Kaksiosainen kuva, jossa toisella puolella karttakuvaa Tampereen keskustasta ja toisella puolella kuvituskuvaa ilotulitteista.
Ilotulitteiden käyttökieltoalue rajoittuu lähes koko ydinkeskustan alueelle. Sama käyttökieltoalue oli voimassa myös vuosi sitten. Kuva: grafiikka Sanni Isomäki, kuva Helena von Alfthan / Yle
Mikko Hirvonen

Tampereella poliisi on varautunut siihen, että keskusta täyttyy iloisista uudenvuodenjuhlijoista kahden koronavuoden jälkeen. Aiempien vuosien tilastot osoittavat, että uudenvuodenaattona hälytystehtävät kaksinkertaistuvat normaaliin viikonloppuun verrattuna.

Aiempina vuosina eniten hälytyksiä on tullut huonokuntoisista päihtyneistä sekä pahoinpitelyistä ravintoloissa ja kaduilla. Myös kotihälytykset ja erilaiset ilotulitteilla aiheutetut vahingot ja häiriöt työllistävät poliisia.

Ilotulitteiden käyttö on kielletty Tampereen keskustassa

Ilotulitteiden käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta. Samaa tahtia ovat kasvaneet myös rakettien ampumisesta johtuvat vahingot ja vammat. Myös vahingontekojen ja ilkivallan määrä on kasvanut, minkä vuoksi Pirkanmaan pelastuslaitos on kieltänyt ilotulitteiden käytön (siirryt toiseen palveluun) Tampereen keskustassa. Kieltoa valvotaan tehostetusti.

Tampereen karttakuvaa, johon on merkattu punaisella ilotulitteiden käyttökieltoalue vuonna 2022.
Ilotulitteiden käyttökielto rajoittuu alueeseen Kekkosentie, Kalevan puistotie, Viinikankatu, Tampereen valtatie, Jokikatu, Viinikanlahti, Eteläpuisto, Palomäentie, Näkötornintie, Vesilinnankatu, Paasikivenkatu, Kortelahti, Näsijärven ranta-alue, Kekkosentie. Kuva: Sanni Isomäki / Yle

Muualla Tampereella ilotulitteiden käyttö on yleisesti sallittua uudenvuoden aattona klo 18–02 välisenä aikana ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta.

Timantteja taivaalla Ratinassa

Tampereen kaupunki ei enää järjestä perinteisiä ilotulituksia, eikä uusivuosi tee tähän poikkeusta. Sen sijaan Tampereen ydinkeskustan yrittäjät järjestävät perinteisen Timantteja taivaalla -uudenvuoden ilotulituksen Ratinan suvannon yllä aattoiltana klo 21.50.

Vuosi 2016 otettiin Tampereella vastaan kaupungin Ratinasta ammutulla ilotulituksella. Tältä se näytti hotelli Tornin kattoterassilta.

Uusivuosi on koirien karkureissujen ruuhka-aikaa

Ilotulitus on erityisen vaikeaa aikaa lemmikkieläimille, ja myös sen takia ilotulituksen aikarajoitusta on syytä noudattaa. Näin lemmikkien omistajat voivat suunnitella esimerkiksi ulkoilut turvalliseen aikaan.

Pahimmillaan ilotulitteet voivat saada esimerkiksi koiran panikoimaan niin, että se karkaa ulkoilun aikana.

Ääniherkällä koiralla kannattaakin olla sekä kaulapanta että valjaat kävelylenkin aikana, jotta se ei pääse rimpuilemaan irti. Kaulapannassa kannattaa varmuuden vuoksi olla myös laatta, jossa lukee omistajan nimi ja puhelinnumero.

Muista olla varovainen myös keskustan ihmisjoukoissa

Uusivuosi on massatapahtuma, jota myös näpistelijät käyttävät hyväkseen. Poliisi varoittaakin tiedotteessaan juhlijoita siitä, ettei käsilaukkua, matkapuhelinta tai rahapussia kannata jättää vartioimatta. Samoin pankkiautomaatilla asioidessa kannattaa olla huolellinen.

Liikkuminen tutussa ja turvallisessa porukassa ja vahvan humalatilan välttäminen takaavat nautinnollisen juhlinnan.

Onko ilotulitteiden käyttökielto Tampereen keskustassa mielestäsi hyvä asia? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 31.12. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle