Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kiinan koronakupla puhkeaa rankimman kautta – totuus näkyy ruumishuoneella

Kiina on avautumassa maailmalle yhtä äkkijyrkästi kuin se sulki porttinsa koronapandemian alettua, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Pekingiläiset koronatoipilaat Sally ja Angel kertovat, oliko Kiinan kolmen vuoden koronaeristäytyminen heidän mielestään vaivan arvoista.
Kirsi Crowley
Avaa Yle-sovelluksessa

PEKING Kiinan viranomaiset ovat lopettaneet tartuntamäärien julkaisun, mutta Pekingissä koronapandemian rajuuden voi nähdä omin silmin.

Kävin äskettäin suuren pekingiläisen sairaalan ensiavussa. Aula oli täynnä paareille lyyhistyneitä vanhuksia happinaamarit kasvoillaan. Sisään saapui väsynein askelin koko ajan lisää voipunutta väkeä, joka yski maskiensa takana.

Sairaanhoitajat kiirehtivät väentungoksessa. Pekingissä jopa koronaa sairastavia hoitajia on pyydetty töihin, koska henkilökunnasta on pulaa.

Ulkona keski-ikäinen nainen oli ottamassa taksia pyrkiäkseen toiseen sairaalaan, koska olisi joutunut odottamaan satojen ihmisten jonossa ainakin neljä tuntia.

Korona on jyllännyt Pekingissä nyt jo lähes kolme viikkoa. Parinkymmenen miljoonan asukkaan kaupungin sairastuneiden määrää ei tarkalleen tiedetä, mutta lähes kaikki tuttavani ja kadulla jututtamani ihmiset olivat sairastuneet viime viikkoina.

Sain itsekin tartunnan heti, kun rajoitukset purettiin. En ole kuullut, että missään muualla koronavirus olisi levinnyt vastaavaa vauhtia.

Tällä hetkellä sairaaloita täyttävät vakavasti oirehtivat. He ovat erityisesti vanhuksia. Yli kuusikymppisistä vain kaksi kolmesta on saanut kolme rokotetta, yli 80-vuotiaista vain 40 prosenttia.

Moni on jättänyt rokotuksen ottamatta, koska on pelännyt sen aiheuttavan sairauksia.

Kiina on nyt maailman koronapandemian keskus, kuten se oli vuoden 2020 alussa, jolloin Wuhanin kaupungissa jopa perusterveitä ihmisiä kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Covid-19-koronaviruspotilaat makaavat sairaalasängyillä.
Koronapotilaita makasi sairaalan aulassa Chongqingin suurkaupungissa Etelä-Kiinassa 23. joulukuuta 2022. Kuva: Noel Celis / AFP

Kiinan viranomaisten mukaan korona on nyt lievä tauti, ja siihen kuolee päivittäin vain muutama ihminen. Uhreiksi lasketaan vain ne, jotka menehtyvät keuhkokuumeeseen tai hengitystieoireisiin.

Ruumishuoneilla näkyy toisenlainen totuus. Maailmalle on levinnyt kuvia ruumisautojen ja -pussien ruuhkista niiden edustalla.

Näin itse krematorion, jonka pihalla oli lukuisia omaisia. Krematorion edessä kierteli poliisiautoja. Poliisi ajoi Ylen kuvaustiimin ripeästi pois paikalta.

Ennen sitä ehdimme jutella krematorion viereisten muistoesinekauppojen edustalla paikallisen miehen kanssa. Hän kertoi, että tuhkauksia tehdään kuin liukuhihnalta. Niitä on tehty viime viikkoina paljon tavallista enemmän, ja suuri osa vainajista on ollut vanhuksia. Aikaa seremonioihin ei ole.

Tuhkausta joutuu odottamaan nyt jopa kolme viikkoa. Mies kertoi, että paikalle on tuotu jopa korruptiota valvovia viranomaisia pitämään huolta, että omaisen tuhkausta ei voi nopeuttaa lahjuksilla.

Kiinan uskotaan pimittävän tartuntamääriä. Brittiläinen tartuntatautidataa keräävä Airfinity-tutkimuslaitos arvioi, että Kiinassa kuolee nyt päivittäin 9 000 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Virus halkoo isoa maata ja löytää yhä uusia kohteita kansasta, josta suurimmalla osalla ei ole immuunisuojaa. Valtaosa ei ole sairastanut koronaa Kiinan jyrkkien rajoitusten takia.

TIlannetta pahentaa se, että kiinalainen uusi vuosi on tulossa tammikuun lopussa. Se on Kiinan vilkkain matkustuskausi.

Moni ei ole käynyt kotiseudullaan kolmeen vuoteen. Jopa satojen miljoonien kiinalaisten odotetaan matkustavan sukuloimaan kaupungeista maaseudulle.

Kiinan kolmen vuoden koronakupla puhkeaa tammikuun kahdeksannen päivän jälkeen. Maahan pääsee ilman viikkokausien karanteenia, jossa maahantulijat suljettiin yksin hotellihuoneeseen kuin vangit.

Samalla monet maat pelkäävät uusien virusmuunnosten leviämistä Kiinasta maailmalle. Kiina arvostelee huolia syrjimiseksi ja poliittiseksi panetteluksi. Julkisuudessa maan johto taputtelee yhä itseään selkään pandemian hoidosta.

Kiina ei kuitenkaan ole varautunut hoitamaan tartuntojen räjähdysmäistä kasvua.

Voimavarat ja rahat on käytetty miljoonien ihmisten päivittäiseen testaamiseen kadunkulmissa ja väestön tiukkaan karanteeniin. Rokotteiden puolesta ei ole kampanjoitu. Sairaaloiden tukalasta tilanteesta näkee, että niiden resursseja ei ole lisätty tarpeeksi. Joulukuussa kuumelääkkeistä tuli pulaa apteekeissa.

Kiinalaiset purkavat tunteitaan sosiaaliseen mediaan syntyneellä ”itkumuurilla”.

Ihmiset kokoontuvat muistamaan kolmen vuoden piinaa lääkäri Li Wenliangin Weibo-tilille. Li oli ensimmäinen lääkäri, joka varoitti julkisesti koronaviruksesta, kun se havaittiin Wuhanissa vuoden 2020 tammikuussa. Viranomaiset vaiensivat Lin, ja hän kuoli pian tämän jälkeen koronaviruksen uhrina.

Lin viimeisen somepäivityksen alle on kertynyt kolmen vuoden aikana vähintään miljoona kommenttia.

– 2022 oli minulle superhuono vuosi. En säästänyt lainkaan rahaa. Menetin työpaikkani, enkä oppinut mitään uutta. Toivon todella, että vuosi 2023 on uusi alku, kirjoitti yksi Weibon käyttäjä äskettäin.

Toinen kirjoittaa, että rajoitusten poistaminen yhtäkkiä on hullua. Kolmas valittaa, että teho-osastot ovat täynnä ja ruumiishuoneet ruuhkaisia.

Moni vakuuttaa, että Litä ja kolmen vuoden rajoituksia ei unohdeta.

– Lääkäri Li, sinut muistetaan vielä kymmenen tuhannen vuoden kuluttua.

Suosittelemme