Hyppää sisältöön

Suomalaiskuvaaja Juha Tamminen kävi erityisen keskustelun Pelén kanssa – juttutuokio venyi ja venyi, vaikka MM-finaali oli juuri alkamassa

Suomalaiskuvaaja Juha Tamminen tapasi 82-vuotiaana kuolleen Pelén useaan kertaan. Tamminen muistelee nöyrää ja puheliasta taituria lämmöllä, kuten brasilialaisen taitoja ihaillut Atik Ismailkin.

Juha Tamminen esittelee Pelélle Iltalehteä vuonna 1986.
Pelé ja Juha Tamminen tapasivat Meksikossa jalkapallon MM-kisoissa vuonna 1986. Kuva: Juha Tamminen
Pertti Lappalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstaina kuollutta jalkapallolegenda Peléä on muisteltu niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin. Valokuvaaja Juha Tamminen tapasi 82-vuotiaana kuolleen jalkapallosankarin muutaman kerran. Harva suomalainen pääsi tapaamaan kolminkertaista maailmanmestaria yhtä useasti.

Erityisesti konkarikuvaajalle on jäänyt mieleen hänen ja ruotsalaisen kollegan saama haastattelu jalkapallon MM-kisoissa Meksikossa vuonna 1986. He pääsivät kahdestaan jututtamaan kisoja televisioon kommentoinutta Peléä ennen MM-finaalia.

– Meille sanottiin, että Peléllä on viisi minuuttia aikaa. Juttelimme lopulta puoli tuntia. Siinä tuli aikaraja vastaan, muuten olisimme varmasti jutelleet pidempäänkin. Peléllä olisi tarinaa riittänyt, Tamminen muistelee iloisena Ylen haastattelussa.

MM-finaalin alkuun oli tunti aikaa, joten sekä toimittajilla että ottelua televisioon kommentoineella Peléllä oli kiire. Tamminen kertoo, että hänellä on vieläkin tuo haastattelunauha tallessa kotonaan.

Brassilegenda vieraili samana vuonna Suomessa. Tammisen mukaan myös täällä ymmärrettiin, miten suuri tähti Pelé oli.

– Suomessa oli kova meno ja pyöritys päällä parin päivän ajan. Porukkaa hänen ympärillään riitti ja Pelé sai kirjoittaa nimikirjoituksia, Tamminen kuvailee.

Jalkapallon kolminkertainen maailmanmestari vieraili Suomessa syyskuussa 1986.

Nöyryys huokui jalkapallolegendasta

Tammisen mukaan Pelé ei asettanut itseään toisten yläpuolelle, vaikka kentällä hän olikin kutsumanimensä mukaisesti kuningas.

– Menestys ei noussut hänellä koskaan hattuun. Hän oli aina nöyrä ja jalat maassa, minkä huomasi myös hänen kanssaan jutellessa, Tamminen kertoo.

Peléä kritisoitiin joskus Brasiliassa siitä, ettei hän ottanut esimerkiksi voimakkaasti kantaa politiikkaan. Tamminen arvelee tämän olleen osasyy, miksi hänestä tykättiin niin laajalti.

Pelé heiluttaa yleisölle stadionilla.
Santosia lähes 20 vuotta edustanut Pelé totuttiin näkemään leveä hymy kasvoillaan niin pelikentällä kuin sen ulkopuolella. Kuva: Everett Collection/All Over Press

Uransa viimeisimpiä vuosia lukuun ottamatta brasilialaista Santosia edustanut Pelé oli saavutustensa ja pelityylinsä ansiosta rakastettu sankari. Tammisen mukaan myös hänen seurauskollisuutensa muistetaan. Tähden ympärillä oli aina ihmisiä.

– Liikenne seisahtui siellä, missä Pelé liikkui. Hän oli Brasiliassa yksi ylitse muiden, Tamminen kertoo.

Atik Ismail muistaa taituruuden

Suomalaisen jalkapallon legendoihin kuuluvalle Atik Ismailille Pelé oli yksi lapsuuden suurista sankareista. Kansainvälisistä tähdistä nyrkkeilijä Muhammad Ali kuului samaan kategoriaan.

– Siihen aikaan idoleita ei niin monia ollut. Nämä olivat sellaisia palvottuja ihmisiä, Ismail kuvailee.

Kotimaisista taitureista esikuvia olivat Aulis Rytkönen ja Kai Pahlman.

– Esikuvilla oli valtava merkitys. Halusin tallentaa aivoihin heidän otteitaan silloin harvoin, kun niitä näki. Heitä matkittiin sitten puistoissa ja muualla, 112 maalia SM-sarjassa tehnyt Ismail muistelee.

Ismail harmittelee, että ei nähnyt koskaan brassitaituria henkilökohtaisesti. Hän oli juuri muuttanut Helsingistä Kuopioon, kun Pelé tuli syksyllä 1986 Suomen pääkaupunkiin.

Pelé potkaisi aloituspotkun, kun HJK ja Lahden Kuusysi kohtasivat Helsingin Olympiastadionilla syksyllä 1986.

Rytkönen ehti jopa Ranskassa pelatessaan kohdata Pelén ja Brasilian maajoukkueen. Vaatimaton kuopiolainen ei tästä Ismailille kertonut.

– Jos minä olisin pelannut Pelén kanssa tai häntä vastaan, olisin joka päivä puhunut kaikille, että Pelén kanssa tuli vähän neppailtua, Ismail naurahtaa.

Ismail muistaa nähneensä dokumentin vuoden 1966 MM-kisoista. Ismail sanoo dokumentin herättäneen vahvoja tunteita, sillä Pelé loukkaantui turnauksessa vastustajien kovien otteiden takia.

– Minä itkin kymmenvuotiaana poikana elokuvateatterissa, Ismail muistelee.

Kaikkien aikojen parhaiden vertailu

Maailman kaikkien aikojen parhaasta jalkapalloilijasta puhuttaessa Pelén sekä Argentiinan suurpelaajien Diego Maradonan ja Lionel Messin nimet toistuvat.

Ismail näkee paljon yhtäläisyyksiä juuri maailmanmestaruuden voittaneessa Messissä ja Peléssä.

– Molemmilla on fantastinen peliäly sekä yllätyksellisyys. Heillä on sellainen avaruudellinen hahmotuskyky, eli he näkevät 360 astetta joka suuntaan, mikä on valtava luovuuden lähde.

Etenkin 1980-luvulla pelikentillä hurmannut Maradona oli ilmiömäisen taitava, mutta jo peliuran aikana kentän ulkopuolella sattui ja tapahtui. Vauhti kiihtyi uran jälkeen, mutta Peléllä näin ei käynyt.

Pelé och Diego Maradona fotograferade hösten 1987.
Peléä ja vuonna 2020 kuollutta Diego Maradonaa on pidetty pitkään kaikkien aikojen parhaina jalkapalloilijoina. Kuva: EPA-EFE-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

– Pelé ei hölmöillyt sillä tavalla kuin Maradona hölmöili uransa jälkeen huumesotkuilla ja diktaattorien kanssa kaveeraamalla. Molemmat olivat köyhistä oloista, mutta uran jälkeen tiet erkanivat aikalailla, Tamminen pohtii.

Pelé oli yksi ensimmäisiä jalkapallon maailmanlaajuisia supertähtiä. Brassilegendan merkitys tuleville sukupolville oli poikkeuksellinen.

– Eihän toista tuollaista pelaajaa ole ollut. Yksi aikakausi päättyi, kun Pelé lähti, Tamminen kuvailee.

Suosittelemme sinulle