Hyppää sisältöön

Kainuussa elinvuosia menetetään kuolemalla sydäntauteihin – hyvinvointialueiden välillä on suuria terveys- ja hyvinvointieroja

Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on tasata terveyseroja, jotka ovat Suomessa suuria niin alueellisesti kuin sosioekonomisestikin. Kainuussa elinvuosia hukataan lähes kaksinkertainen määrä Ahvenanmaahan verrattuna.

Kainuun uuden sairaalan päivystyksen ovi.
Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on ollut tasata terveyseroja. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Sanna Kähkönen

Hyvinvointialueiden välillä on suuria terveys- ja hyvinvointieroja. Yksi mittari hyvinvointi- ja terveyseroille ovat vältettävissä oleviin kuolemiin menetetyt elinvuodet.

Esimerkiksi Kainuussa tuhrataan elinvuosia kaksinkertainen määrä Ahvenanmaahan verrattuna. Kainuussa elinvuosia menetetään sydäntauteihin kuolemalla.

Suomalaisten turhia eli vältettävissä olevia kuolemia on tarkasteltu. Konsulttiyritys FCG:n raportin mukaan alkoholi oli suurin elinvuosileikkurina 15 hyvinvointialueella, itsemurhat leikkasivat eniten elinvuosia viidellä ja iskeemiset sydänsairaudet kolmella alueella.

Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on ollut tasata terveyseroja, jotka ovat Suomessa suuria niin alueellisesti kuin sosioekonomisestikin.

Yksi mittari hyvinvointi- ja terveyseroille ovat vältettävissä oleviin kuolemiin menetetyt elinvuodet. Tälläkin mittarilla hyvinvointialueet eroavat selvästi toisistaan.

Aiheesta voi keskustella 31. joulukuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle