Hyppää sisältöön

Tampereella puluissa todettu herkästi tarttuvaa lintuvirusta – virus ei ole ihmiselle vaarallinen

Virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia, joka on vakava eläintauti. Ihmiselle virus voi aiheuttaa silmän sidekalvon tulehdusta.

Kesykyyhky eli pulu seisoo asvaltilla
Sairaita kesykyyhkyjä ei ole suositeltavaa ottaa hoitoon tartunnan leviämisvaaran vuoksi. Arkistokuva. Kuva: Yle / Risto Salovaara
Linnea Pitkänen

Tampereen keskustasta on löydetty joulukuussa neljä kuollutta kesykyyhkystä eli pulua, joilla on todettu herkästi tarttuvaa lintuvirusta, Ruokavirasto tiedottaa.

Samalla alueella on joulukuun lopun aikana havaittu useampia kuolleita puluja. Myös havaintoja sairaista puluista on ilmoitettu alueen virkaeläinlääkäreille.

Virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia, joka on vakava eläintauti. Sen oireina on lentokyvyttömyyttä, apaattisuutta ja hermostollisia oireita sekä lintujen kuolemia.

Tutkimuksiin lähetetyissä puluissa todettu virus on ollut voimakkaasti tautia aiheuttavaa virustyyppiä. Samaa virusta on todettu joulukuussa puluilla myös Lempäälässä.

Ihmiselle virus ei ole vaarallinen, mutta se voi aiheuttaa silmän sidekalvon tulehdusta. Tartunnat ovat harvinaisia ihmisillä, ja ne vaativat yleensä läheisen kontaktin tartuntaa kantavaan lintuun.

Virus leviää lintuihin helposti

Ruokavirasto suosittaa siipikarjan ja muiden lintujen pitäjiä huolehtimaan hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan.

Esimerkiksi lintujen rehut ja juomavesi tulee suojata luonnonvaraisilta linnuilta. Myös suojavaatteet on syytä pukea päälle lintujen pitopaikkaan mentäessä, sillä virus leviää helposti vaatteiden ja kenkien mukana.

Ruokavirasto ei suosittele ottamaan sairaita puluja hoitoon tartunnan leviämisvaaran vuoksi.

Jos linnuilla havaitaan sairauden oireita, tulee oireista ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Suosittelemme sinulle