Hyppää sisältöön

Ruoka-avun tarve kasvaa, mutta yksi ruokakassien jakaja joutui lopettamaan toimintansa Jyväskylässä – ”Tosi surullista”, sanoo työntekijä

Jyväskylän Katulähetys joutui lopettamaan ruokakassien jakamisen, kun polttoaineen hinnat ja muut kustannukset nousivat ja kaupungin taloudellinen tuki loppui.

Valkoisia muovipusseja täynnä ruokaa.
Ruoka-avun jakamispisteitä on Jyväskylässä jatkossa yksi vähemmän, kun Jyväskylän Katulähetys joutui lopettamaan ruoka-avun antamisen. Arkistokuva. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Riina Mäentausta

Jyväskylässä Katulähetyksen vähävaraisille tarkoitettu ruoka-apu oli auki viimeisen kerran vuoden toiseksi viimeisenä päivänä, perjantaina.

– Tämä on ollut tosi surullinen päivä niin asiakkaille kuin työntekijöillekin. Kuivia silmiä ei ole tänään juuri näkynyt, kun asiakkaille on toivotettu hyvää uutta vuotta, sanoo ruoka-avun vastaava työntekijä Minna Liimatainen Jyväskylän Katulähetyksestä.

Katulähetys joutui lopettamaan ruoka-avun jakamisen, koska kaupungilta saatu taloudellinen tuki loppui. Taustalla on Jyväskylän kaupungin ja seurakunnan päätös keskittää ruoka-apun antaminen Ruoka-apu Lyydialle, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän Suvanto ry.

Samalla kustannukset puolestaan nousivat. Esimerkiksi hävikkiruuan kuljettaminen kaupoista ruoka-avun jakamispisteeseen kallistui, kun polttoaineiden hinnat nousivat.

Ruoka-apua tarvitaan yhä enemmän

Katulähetyksen ruoka-avulla on ollut yhteensä noin pari tuhatta rekisteröitynytttä asiakasta. Enimmillään ruokakasseja on jaettu lähes parisataa päivässä.

Nyt ihmisiä on ohjeistettu olemaan yhteydessä esimerkiksi seurakunnan diakoniin avun saamiseksi sekä ohjattu muihin kaupungissa toimiviin ruoka-avun jakelupisteisiin.

Minna Liimatainen kertoo ruoka-avun tarpeen lisääntyneen syksyn aikana.

– Kyllä se on nousussa ollut. Ihmiset tarvitsevat tänä aikana ruokaa ja on tosi surullista, että tämä laitetaan kiinni.

Hän toivoo, että kauppojen hävikkiruualle löytyy uusi välittäjä, jonka kautta ruoka päätyy apua tarvitseville.

Jyväskylässä ruoka-apua on saatavilla jatkossa Ruoka-apu Lyydian useista toimipisteistä sekä esimerkiksi Huhtasuon Elämän leipä ry:n toimipaikasta.

Suosittelemme sinulle