Hyppää sisältöön

Maailmancupiin palaava Iivo Niskanen kilpailee ensimmäistä kertaa isänä: ”Se on tuonut hyvää oloa ihan eri tavalla kuin mikään muu aiemmin”

Koronan selättänyt Niskanen osallistuu Tour de Skille ja uskoo pystyvänsä jo hiihtämään yksittäisiä kisoja hyvällä tasolla. Kiertue käynnistyy lauantaina Val Müstairin sprinteillä.

Iivo Niskanen kertoo, mikä isyydessä on parasta.
Paavo Forsberg,
Laura Arffman

Iivo Niskanen kilpailee ensimmäisen kerran tällä kaudella maailmancupissa, kun Tour de Ski alkaa lauantaina Val Müstairin sprinteillä.

Suomen hiihtoässä sairastui juuri ennen Rukan avausviikonloppua koronaan ja pian tämän jälkeen hänestä tuli isä. Väliin jäi yhteensä neljä maailmancup-viikonloppua.

– Erikoista aikaa on ollut. Yllättävän kauan on kestänyt, että olen päässyt normaalin harjoittelun pariin, saati haaveilemaan kisoista, Niskanen kertoo.

Kuopiolainen pääsi palaamaan normaaliin harjoitteluun kahden viikon jälkeen sairastumisestaan.

– Viikko meni ihan neljän seinän sisällä. Siitä sitten nousujohteisesti ja ehkä tuli vähän rekyyliä takaisin. Normaalia harjoittelua olen pystynyt pari viikkoa tekemään.

Val Müstairiin harjoittelemaan saapuneen Niskasen mukaan kilpakumppanit ovat ottaneet hänet hyvin vastaan kansainvälisiin ympyröihin.

– Kyllähän siinä joku kysymys saattoi tulla lenkin aikana, että missä mennään. Kiva nähdä pitkästä aikaa kilpakumppaneita. Tuli moroteltua useamman kanssa ja rupateltua.

Isyydestä energiaa

Niskasen mukaan koronaan sairastuminen osui tavallaan hyvään saumaan, sillä hän sai viettää aikaa kotona vastasyntyneen poikansa kanssa.

– Ei tarvinnut stressata, kun ei pystynyt yksinkertaisesti pääsemään lenkille, vaan pystyi olemaan mukana, että ehkä jotain positiivista siinä sairastelussa oli. Menihän se aika nopeammin näin kuin jos olisin pyöritellyt peukaloita. Mukavaa ja hienoa aikaa ilman muuta.

Niskasen mukaan isyys on muuttanut arkea treenien ulkopuolella. Timo-koiran lisäksi kainalossa on nyt toinenkin kaveri.

– Vaikea kuvailla sitä millään yksittäisellä sanalla. Tiesin, että se on hieno asia. Mutta kun se konkretisoituu, niin kyllä se on hyvää oloa tuonut ihan eri tavalla kuin mikään muu aiemmin.

Iivo Niskanen ylsi Tour de Skillä kolmanneksi.
Niskanen sijoittui viime vuonna Tourilla kolmanneksi. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Vapaan sprintillä liikenteeseen

MM-kisojen 50 kilometrin perinteisen kisaa päätähtäimenään pitävä Niskanen aikoo hiihtää ainakin kolme Tour de Skin ensimmäistä kilpailua ja päättää sen jälkeen jatkostaan. Tour alkaa vapaan sprintillä, mikä ei ole perinteisen väliaikalähtöjen erikoismiehen vahvuus.

– Sprintti menee omalla painollaan. Olen kyllä sinällään ihan hyvässä kunnossa. Enemmän kysymysmerkki on se, miten kestää ja palautuu kilpailuista. Uskon, että yksittäisen kisan pystyn jo hiihtämään ihan riittävällä tasolla.

Yle näyttää Val Müstairin ja Val di Fiemmen kisat kanavillaan. Sprinttikarsinnat alkavat lauantaina kello 12.30.

Suosittelemme sinulle