Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee: Rautjärven kirkon ovet teljettiin narulla, joka otettiin kirkon tiloista

Poliisi epäilee, että Rautjärven kirkko sytytettiin sisältä päin. Ovien sitomiseen käytetty naru on ehkä peräisin kirkolta.

Savuavat kirkon rauniot
Rautjärven kirkko tuhoutui tulipalossa joulupäivän aamuna. Palo havaittiin kesken jumalanpalveluksen. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Noora Palola
Avaa Yle-sovelluksessa

Rautjärven kirkon palossa ovien sitomiseen käytetyn narun alkuperä saattaa olla tiedossa.

– Silminnäkijöiden kertomusten mukaan on mahdollista, että naru on peräisin kirkolta. Oviin sidotut narut ovat kuitenkin palaneet, eli niistä ei saada näytteitä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisista.

Mikäli naru on löytynyt läheltä, teko ei Tielisen mukaan ole välttämättä yhtä suunnitelmallinen, kuin jos tekijä olisi tuonut tarvikkeet mukanaan. Tielinen korostaa silti kyseessä olevan spekulaation.

Kirkko sytytettiin ehkä sen sisältä

Kirkko sytytettiin mahdollisesti sen sisältä. Tällöin henkilön on täytynyt tulla tornin alapuolella olevaan aulaan.

– Kirkko on kuitenkin niin pahasti palanut, että todisteita palon tarkoista yksityiskohdista on vaativa löytää. Tekninen paikkatutkinta ottaa näytteitä esimerkiksi palavista nesteistä, mutta laboratoriotutkimukset eivät ole vielä valmistuneet, kertoo Tielinen.

Osa paikalla olleista on kertonut poliisille pamauksesta, joka saattaisi lähteä jonkin palavan nesteen nopeasta syttymisestä. Tutkinta on vielä kesken.

Kirkon alueella liikkuneet puhutettu

Jouluaamuna kirkon alueella nähtiin liikkuvan vanhempi mies, mutta hänen henkilöllisyytensä ei ole varmistunut. Poliisi on puhuttanut jo lähes kaikki jouluaamuna kirkon alueella liikkuneet.

– Edelleenkään ei ole varmuutta siitä, että epäilty vanhempi mies olisi palon sytyttäjä. Muutkin mahdollisuudet pidetään auki. Toisaalta ei ole myöskään vihjeitä tai havaintoja, jotka ohjaisivat toiseen suuntaan, sanoo Tielinen.

Tuhon nopeus yhdistää omakotitalopaloon

Kirkon palon jälkeen sytytettiin 30 kilometrin päässä Torsontiellä omakotitalo, jonka kiinteistön alueelta löytyi kuolleena kirkon poltosta epäilty mies. Tapahtumia yhdistää palojen nopea eteneminen ja tapahtumien aikataulu.

– Talon lisäksi kiinteistön alueella on palanut muutakin, kuten piharakennukset. Nopeus voisi viitata palavan nesteen käyttöön, vaikka myös tässä kohteessa laboratoriotutkimukset ovat kesken, sanoo Tielinen.

Tietoa epäillyn vanhemman miehen motiivista polttaa kirkko tai kotitalonsa ei ole löytynyt.

– Ei ole tullut ilmi esimerkiksi aikaisempia erimielisyyksiä kirkon ja miehen välillä.

Aiheesta enemmän:

Rautjärven kirkon tuhopoltto nosti tunteet pintaan – kirkkoherralle on jo ehdotettu kodinturvajoukkojen perustamista

Rautjärven kirkonpoltosta epäilty oli paikallisille mysteeri – vältteli ihmisiä, kääri ostoksensa paperiin

Palavasta Rautjärven kirkosta pelastunut Kari Luumi on edelleen järkyttynyt: ”Meidät aiottiin polttaa kirkon mukana”

Suosittelemme