Hyppää sisältöön

Ilotulituksen ammattilainen seuraa maailman trendejä, mutta turvallisuudesta ei tingitä – kova myrskytuuli on pahin vihollinen

Suomen Ilotulitus Oy toteuttaa viikonlopun aikana lähes 100 ilotulitusnäytöstä. Uusia ilotulitetrendejä on seurattava, mutta kaikkia perinteisiä ilotulitteita ei saa unohtaa.

Ilotulitteita taivaalla.
Muun muassa kaupungit ja kunnat järjestävät lukuisia ilotulituksia vuodenvaihteessa. Arkistokuva. Kuva: Helena von Alfthan / Yle
Risto Koskinen

Vuodenvaihteen juhlinta pitää ilotulitealan ammattilaiset kiireisinä ympäri Suomen.

Esimerkiksi Suomen Ilotulitus Oy toteuttaa vuosittain lähes 300 ilotulitusnäytöstä ja vuodenvaihteessa näytöksiä on lähes sata. Lauantaina yritys hoitaa muun muassa länsirajalla Tornion ja Haaparannan kaupunkien ilotulitusnäytökset.

– Kaikki työ on tehty vuoden aikana ja nyt on se loppuhuipennus. Ei tämä ole kuitenkaan uutta meille. Itsekin olen viettänyt vuodenvaihdetta näissä merkeissä yli 15 vuotta, hymyilee Suomen Ilotulitus Oy:n operatiivinen johtaja Harri Carlson.

Ilotulitusnäytöksiä ja rakettiuutuuksia mietitään ja suunnitellaan jo hyvissä ajoin.

– Sitä mietitään jo keväällä ja kesällä, että mikä olisi tämän vuoden juttu. Silloin tehdään myös tilauksia.

Usein harjaantunut silmä näkee että nyt on kyseessä jotain siistiä.

Harri Calrson

Carlsonin mukaan uusia ilotulitteita otetaan näytöksiin vuosittain.

- Nyt uusista trendeistä on vaikea sanoa, mutta kyllä värikkyys, kulta ja välkkyvät jutut ovat suosiossa. Ja esimerkiksi Torniossa Suomen puolella rajaa luvassa on sinivalkoisia efektejä, paljastaa Carlson.

Ilotuliteuutuuksia pyritään löytämään suurista näytöksistä ympäri maailman.

– Usein nähdään joku show ja siinä oleva uusi erikoinen efekti. Usein harjaantunut silmä näkee, että kyseessä on jotain siistiä.

Calrson korostaa, että perinteiset efektit pitävät pintansa vuodesta toiseen.

– Esimerkiksi perinteiset kultasadelopetukset pitää olla melkein joka näytöksessä.

Kartta käteen ja suunnittelemaan

Jokaisen ilotulitusnäytöksen suunnittelu alkaa tutustumalla näytöspaikan ympäristöön.

- Ensimmäisenä katsomme karttaa, että missä ihmiset olisivat ja mistä halutaan että he näkevät ilotulituksen. Sitten katsomme, mikä soveltuu turvaetäisyyksiltä sopivaksi paikaksi. Eri kokoisille efekteille on erilaiset suojaetäisyydet, kertoo Carlson.

Hän korostaa, että turvallisuudesta ei tingitä missään vaiheessa.

- Turvallisuus on ehdottomasti ykkösasia näissä hommissa.

Kova myrskytuuli voi olla kuitenkin ylitsepääsemätön este.

- Kova myrsky on joskus perunut keikkoja, mutta esimerkiksi vesisade ei ole este. Toki näyttävyys kärsii jos on kovin kosteaa ja vesihöyryä. Mutta oikeastaan kova myrskytuuli on niin sanotusti se meidän pahin vihollinen.

Suosittelemme sinulle