Hyppää sisältöön

Salaperäinen puhelu vei katolisen Teemu Sipon Tukholmaan: syyksi paljastui paavi Benedictuksen historiallinen päätös

Benedictus jäi mieleen nöyränä ihmisenä, joka tunsi keskustelukumppaninsa taustat, emerituspiispa Sippo kertoo. Benedictuksen hautajaiset pidetään Vatikaanissa tänään torstaina.

Teemu Sippo ja paavi Benedictus XVI.
Suomalainen Teemu Sippo on viimeisin suomalaissyntyinen katolisen kirkon johtaja noin 500 vuoteen. Kuvassa emerituspiispa Sippo (vas.) ja Benedictus XVI. Kuva: Kirkkohallitus, Michael Kappeler / EPA
Olli-Pekka Toivanen

Uudenvuodenaattona kuolleen emerituspaavi Benedictus XVI:n (1926-2022) hautajaiset pidetään Vatikaanissa tänään torstaina.

Benedictus, oikealta nimeltään Joseph Ratzinger oli paavina vuosina 2005-2013. Hän jättäytyi poikkeuksellisesti tehtävästään heikentyneen terveydentilan vuoksi. Aiemmin paavin virka oli ollut käytännössä elinikäinen.

Helsingin katolisen hiippakunnan emerituspiispa Teemu Sippo kertoo, että paavi Franciscus oli kehottanut rukoilemaan Benedictuksen puolesta tämän kuolemaa edeltäneinä päivinä. Siinä mielessä uutinen ei tullut yllätyksenä, Sippo sanoo Ylelle haastattelussa.

Haastattelu tehtiin uudenvuodenaattoiltana, kun tieto Benedictuksen kuolemasta oli jo tullut. Hän kertoo seuranneensa uutisia päivän mittaan odottaen, että tieto tulisi, mutta oli itse saanut tietää kuolemasta jo eräältä ortodoksipiispalta.

Benedictuksen ruumis oli esillä Pietarinkirkossa Vatikaanissa ennen torstaina järjestettäviä hautajaisia. (julkaistu 2.1.2023)

Benedictus nimitti Sipon Helsingin katolisen hiippakunnan piispaksi kesäkuussa 2009. Sippo on viimeisin suomalaissyntyinen katolisen kirkon johtaja noin 500 vuoteen.

Odottamaton puhelu Tukholmasta

Sipon nimitystä piispaksi edelsi kutsu Vatikaanin lähettiläältä Pohjoismaiden edustustosta Tukholmasta. Helsingin hiippakunnan asiainhoitajana toimineelle Sipolle kerrottiin puhelimessa etukäteen vain, että asialla oli kiire.

– [Lähettiläs] ilmoitti melkein ensitöikseen, kun olin Tukholmassa, että paavi on nimittänyt minut Helsingin hiippakunnan piispaksi. Ei siinä kauan mennyt, kun ajattelin asiaa. Sanoin, että on merkittävää, että juuri suomalainen tulee katolisen kirkon piispaksi Suomessa, Sippo kertoo.

Käytännössä Vatikaani tiedustelee mahdollisia kandidaatteja piispan virkaan ja katsoo, kuka heistä olisi sopiva, Sippo kertoo valintaprosessista. Käytäntö eroaa esimerkiksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispanvaaleista.

Roomassa piispojen kongregaation johtajan luona vieraillut Sippo sai lopuksi päivämäärän, johon asti hänen piti olla hiljaa nimityksestä. Vatikaani halusi tiedottaa asiasta ensimmäisenä.

”Hyvin nöyrän oloinen ihminen”

Sippo ja Benedictus tapasivat 2010-luvun alussa, kun Pohjoismaiden katoliset piispat tekivät pyhiinvaelluksen Roomaan 2010-luvun alussa. Ohjelmaan kuului 15 minuutin yksityinen keskustelu paavin kanssa.

Paavi aloitti keskustelun kysymällä luterilaiseen perheeseen syntyneeltä Sipolta, miten on mahdollista tulla katolilaiseksi tuntematta yhtään katolilaista.

– Hän kysyi sitä toisen kerran, ja antoi sitten itse vastauksen: ”Se on armoa.” Hän oli varmaan tutustunut henkilöhistoriaani ja napannut sieltä tämän taustatiedon, Sippo muistelee.

Saksalainen Benedictus ja Saksassa opiskellut Sippo keskustelivat paavin äidinkielellä. Paavi jäi Sipon mieleen monista asioista kiinnostuneena, toisaalta hyvin nöyrän oloisena.

– Luulen, että hän oli myös hyvin iloinen siitä, että hänen kirjojaan oli käännetty suomeksi ja että niitä arvostetaan myös luterilaisissa piireissä.

Sippo tapasi paavin myöhemminkin vierailuilla lähetystön kanssa Roomassa. Vierailuihin sisältyi mahdollisuus tervehtiä paavia, mutta varsinaisia keskusteluja he eivät enää ehtineet käydä.

Paavin näkemyksistä porua

Konservativinen Benedictus sai kritiikkiä aborttia, ehkäisyä ja homoseksuaalisuutta koskevista näkemyksistään. Esimerkiksi kondomien käyttö ei paavin mukaan olisi ehkäissyt AIDS-tilannetta, vaan pahentanut sitä.

Vuonna 2006 Benedictus lainasi puheessaan 1300-luvulla elänyttä Bysantin keisaria, jonka mukaan islamin profeetta Muhammed oli tuonut maailmaan uutena ”vain pahoja ja epäinhimillisiä asioita”. Tällaisena keisari piti muun muassa käskyä levittää uskoa miekalla.

Puhe aiheutti kuohuntaa islamilaisessa maailmassa. Benedictus korosti, että lainaus ei heijastanut hänen mielipiteitään, ja tarkoitus oli avata dialogia uskontojen välillä.

Ennen nimitystään Benedictus johti yli 20 vuotta uskonopin kongregaatiota, jonka tavoitteena on suojella ja edistää katolisen kirkon oppeja. Sippo arvelee tämän jättäneen jälkensä paavin ajatteluun.

Teemu Sippo ja yleisen kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola keskustelevat Benedictuksen erosta. (julkaistu 12.2.2013)

Hänen mielestään paavin virassa Benedictuksen ajattelu kuitenkin laajeni ja sai ekumeenisia eli kirkkojen välistä vuorovaikutusta lisääviä painotuksia.

– Häntä ei voi sanoa progressiiviseksi tai liberaaliksi teologiksi, konservatiivisuus jäi hänelle ohjelmaksi. Ehkä paavin virka on sen laatuinen, että se laajentaa näkökulmaa, Sippo arvioi.

Katolinen kirkko lähentyi islamia ja juutalaisuutta Benedictuksen virkakaudella. Vatikaani ja joukko muslimijohtajia perustivat yhteisen neuvottelufoorumin vuonna 2008.

Benedictus oli myös yksi harvoista paaveista, jotka ovat vierailleet Israelissa ja juutalaisessa synagogassa.

Sippo: ”Ero virasta viesti tuleville paaveille”

Benedictus ilmoitti jättävänsä paavin viran heikentyneen terveyden vuoksi helmikuussa 2013. Aiemmin paavi oli eronnut tehtävästään vuonna 1415.

– En ole koskaan saanut niin paljon puheluja, kun kaikki mediat olivat kiinnostuneita tästä tapahtumasta, Sippo muistelee.

Hän oli tavannut Benedictuksen tammikuussa 2013, jolloin paavi oli hänen mukaansa jo selvästi huonossa kunnossa.

Sippo arvelee, että yksi syy Benedictuksen päätöksen taustalla oli käsitys siitä, että hänen terveydentilansa haittaisi tehtävien hoitamista ja kirkon hallintoa.

– Samalla hän antoi ikään kuin luvan myös tuleville paaveille, että he voivat erota virasta tiukan paikan tullen ja antaa tilaa uusille paaveille.

Benedictuksen edeltäjä Johannes Paavali II oli jatkanut kuolemaansa asti, vaikka sairasti viimeisinä vuosinaan muun muassa Parkinsonin tautia.

Seisova Paavi Franciscus kättelee istuvaa ex-paavi Benedictusta.
Benedictus (vas.) ja paavi Franciscus tapasivat Vatikaanissa elokuussa 2022. Kuva: AOP

Sippo jäi eläkkeelle piispan virasta toukokuussa 2019 osin terveyssyihin vedoten. Hän oli lyönyt päänsä liukastuttuaan kadulla joulukuussa 2018 ja ollut kolme kuukautta sairaslomalla.

Helsingin hiippakuntaa johtaa tällä hetkellä virkaan valittu asiainhoitaja. Uutta piispaa ei ole toistaiseksi valittu.

Benedictuksen sielunmessua pidettiin eilen keskiviikkona Pyhän Henrikin katedraalissa Helsingissä.

– Uskon, että [Benedictuksen kuolema] koskettaa luterilaisiakin ja muita kristittyjä Suomessa. Monet ovat hänet henkilökohtaisesti tavanneet ja hän on ollut merkittävä teologi, Sippo tiivistää.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 6.1. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Entinen paavi Benedictus XVI on kuollut 95-vuotiaana

Paavi Benedictus XVI yllätti maailman erollaan 2013

Suosittelemme sinulle