Hyppää sisältöön

Sunnuntaina on Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken iskun paikka – Toni Roponen lataa kaksikolle kovat odotukset

Kerttu Niskanen ylitti itsensä hiihdon Tour de Skin avausetapilla, eikä Krista Pärmäkoskikaan ole huonoissa asetelmissa sunnuntain takaa-ajokisaan.

Kerttu Niskanen Davosin maailmancupissa 2022.
Kerttu Niskanen osoitti olevansa iskukunnossa Tour de Skin avausetapilla. Kuva: IMAGO/motivio/ All Over Press
Anu Karttunen,
Laura Arffman,
Petra Manner

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat Suomen joukkueen syömähampaat tämän kauden Tour de Ski -kiertueella. Niskanen venyi avausetapilla loistavaan suoritukseen, sillä hän pääsi Val Müstairin vapaan hiihtotavan sprintissä aina välieriin asti. Niskanen vakuutti kisan jälkeen, ettei vapaan sprintti ole tästä huolimatta hänen uusi lempimatkansa.

– Ei tosiaan ole! Tämä on Tourin huonoin matka, eikä missään nimessä millään tavalla miellyttävä. Fokus on niillä pidemmillä matkoilla, joten hyvä, että löytyi edes vähän terävyyttä, hän sanoi, mutta harmitteli kuitenkin välierähiihtoaan.

– Ajattelin ensin, että jos menen välieriin, niin se on hyvä. Mutta nyt kun olin välierän viimeinen, niin tuntuu huonolta.

Niskanen myönsi, että avauspäivä oli tärkeä, sillä kisan voittaja sai 60 sekunnin hyvityksen karsinta-aikaansa. Niskanen sai 12. sijallaan 22 sekunnin hyvityksen, ja hänen mielestään sprintistä jaettavat bonussekunnit tekevät hirvittävän eron hiihtäjien välille.

– Ja kun hiihdetään normaalimatkoja helpoilla radoilla, niin ne ovat sellaisia eroja, ettei normaalimatkan hiihtäjät pysty ihmeitä tekemään. Siksi on tärkeää onnistua näissä sprinteissäkin jollain tavalla.

Kerttu Niskaselta loistava loppukiri.

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roposen mielestä Kerttu Niskanen ylitti itsensä päivän kilpailussa. Hän muistutti, että suomalaishiihtäjällä on onnistunut molemmat sprinttikisat, sillä Niskanen oli Beitsostölenin perinteisen hiihtotavan sprintissä myös välierissä.

– Tämä oli todellinen itsensä ylitys. Kyseessä oli heikoin matka ja näin hieno suoritus. Se antaa varmasti itseluottamusta ja ennen kaikkea hyvät asetelmat huomiseen kilpailuun, Roponen muistutti.

Roponen: Digginsille ”game over”

Krista Pärmäkoski sijoittui Val Müstairissa samalle sijalle kuin Beitostölenin sprintissä, 17:nneksi. Ennen joulua Pärmäkoski oli Davosin vapaan hiihtotavan sprintissä peräti viides.

– Aika-ajo ei ollut missään nimessä niin hyvää hiihtämistä kuin alkuerähiihto. Uskon, että jos olisin mennyt jatkoon, niin se olisi tiennyt hyvää. Nyt vähän harmittaa, mutta jospa tässä nyt säästyi voimia huomiselle, Pärmäkoski pohti.

Roponen muistutti, ettei Pärmäkoski suinkaan epäonnistunut, kuten teki yksi Tourin ennakkosuosikeista, Jessie Diggins. Yhdysvaltalainen hyytyi pahoin karsinnassa eikä päässyt lainkaan erävaiheeseen.

Jessie Diggins oli sprinttikarsinnassa ”aivan kuutamolla”.

– Krista ei poissulkenut menestyspotentiaaliaan ja mahdollisuuttaan. Huomenna on edessä hänelle loistava matka ja hän pääsee jahtaamaan Kerttua aika läheltä, Roponen sanoi.

– Digginsille sanoisin, että se on ”game over”, jos mietitään aivan huippusijoitusta. Hän menetti minuutin ja 14 sekuntia tänään. Jos menettää parhaimmalta matkalta näin paljon aikaa, vaatii muilta epäonnistumista ja itseltä hirveää venymistä perinteisen matkoilla, jotta hän voi nousta taistelemaan paikasta kolmen joukkoon.

Yhteiskapina auttoi kisamuodon muutokseen

Kansainvälinen hiihtoliitto on sekoillut sunnuntain 10 kilometrin perinteisen kilpailumuodon kanssa urakalla, sillä ensin kilpailu muutettiin keskiviikkona takaa-ajosta yhteislähdöksi ja perjantaina takaisin takaa-ajoksi.

Lue myös: Suomen päävalmentajalta kovaa kritiikkiä Kansainväliselle hiihtoliitolle: ”Järjestelyjä ei hoideta viimeisen päälle”

– Onneksi saimme yhteiskapinalla vaihdettua sen takaisin takaa-ajoksi. Uskon, että sitä on kivempi hiihtää niin, etteivät sprintterit hyödy niin paljon. Kun lähdetään pienillä eroilla, niin tulee makea kisa, Pärmäkoski sanoi.

– Siellä on vauhdikkaita laskuja, ja kun miehiä on melkein sata, se on aika hurjaa. Toki nytkin mennään pienillä eroilla, mutta ehkä takaa-ajo helpottaa hieman ja on turvallisempaa laskuissa.

Nadine Fähndrich hurjasteli Tourin avauskisan voittoon.

Rataa on jouduttu lyhentämään 3,3 kilometristä 2,5 kilometriin. Siihen kuuluu kuitenkin päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan pitkä työpätkä, joten sekä naisten että miesten kokonaiskilpailussa nähdään todennäköisesti paljon muutoksia.

Toni Roposen mielestä Niskanen ja Pärmäkoski ovat erittäin hyvissä asetelmissa. Sprinttikisan voittaja Nadine Fähndrich on hyvä perinteisen hiihtäjä, mutta suomalaisten tähtäimessä ovat todennäköisimmin Frida Karlsson ja Anne Kjersti Kalvå sekä Tiril ja Lotta Udnes Weng. Roponen lataakin kovat odotukset sunnuntaille.

– Uskon, että kisan jälkeen suomalaisnaisia on kaksi viiden joukossa, Roponen sanoi.

Suosittelemme sinulle