Hyppää sisältöön

Ilotulitteita ammuttiin päin ihmisiä ja taloja, vammojakin aiheutui jälleen tänä vuonna

Lounais-Suomen poliisi on sakottanut kymmeniä ihmisiä ilotulitteiden luvattomasta hallussapidosta tai varomattomasta käytöstä.

Ilotulitteita myynnissä.
Kuvituskuva ilotulitteista. Kuva: Matti Myller / Yle
Anna Näveri,
Saara Hirvonen

Ilotulitteita on ammuttu holtittomasti ja väärin tänäkin uutenavuotena.

Oulun poliisilaitos ja Itä-Suomen poliisi kertovat, että raketteja on ammuttu päin toisia ihmisiä ja rakennuksia. Lounais-Suomen poliisi mainitsee myös autoja ja sähkölinjoja kohti ampumisen.

Raketteja ammuttiin Lounais-Suomen poliisin mukaan myös väkijoukossa ja parvekkeilta.

Kuopiossa nuori mies räjäytti ravintolan tanssilattian vieressä ilotulitteita kaksi kertaa, poliisi tiedottaa (siirryt toiseen palveluun). Hän poistui ravintolasta ensimmäisen tekonsa jälkeen, mutta palasi uudelleen heti puolen yön jälkeen. Mies räjäytti jälleen ilotulitteen tanssilattian läheisyydessä ja yritti poistua paikalta, mutta järjestyksenvalvojat saivat hänet kiinni.

Räjähtänyt ilotulite aiheutti muutamalle ravintolan asiakkaalle lieviä vammoja. Poliisi epäilee miestä pahoinpitelyistä ja vaaran aiheuttamisesta.

Lue myös: Helsingin uudenvuoden juhlassa ammuttiin ilotulitteilla yleisöä kohti – katso videolta vaaratilanne

Sakkoja alaikäisille

Raketteja löytyi myös alaikäisiltä, vaikka niitä saavat ampua vain aikuiset.

Lounais-Suomen poliisi kertoi tiedotteessaan, että kymmeniä henkilöitä sakotettiin ilotulitteiden luvattomasta hallussapidosta tai varomattomasta käytöstä.

– Valitettavan useissa tapauksissa puuttumisen kohteena oli päihtynyt alaikäinen, tiedotteessa lisättiin.

Vammoja sattunut

Oulun poliisi kertoo yhden henkilön vammautuneen ilotulitteiden vuoksi. Helsingin ja Uudenmaan alueella vammoja on aiheutunut ainakin yhdeksälle henkilölle, joista HUS Akuutti ensihoidon mukaan neljä vaati sairaalahoitoa.

Helsingin pelastuslaitos sammutteli pitkin vuodenvaihdetta myös pieniä paloja, jotka olivat lähteneet ilotulitteista.

– Niitä ammutaan roskalaatikkoihin, räjäytellään roskiksissa ja kaikenlaista ilkivaltaa tehdään, kuvailee päivystävä palomestari Toni Fohlin Helsingin pelastuslaitokselta.

Helsingissä oli myös yksi huoneistopalo ja koulurakennuksessa syttynyt palo.

– Ne eivät liittyneet ilotulitteisiin, vaan enemmänkin uudenvuoden juhlintaan.

Useita silmävammoja hoidettu Helsingissä, Tampereella ja Oulussa

Helsingin ja Uudenmaan alueella on hoidettu useita silmävammapotilaita. Ensimmäinen ilotulitteiden aiheuttama silmävamma oli hoidettavana jo perjantaina. Kaikkiaan hoidettavia on ollut kuusi.

HUSin silmätautien ylilääkärin Tero Kivelän mukaan viime yön aikana on hoidettu viittä silmävammapotilasta. Tähän mennessä tapahtuneet vammat ovat olleet lievempiä, eivätkä ole vaatineet leikkaushoitoa.

– Tilanne voi vielä muuttua iltapäivän aikana, mutta tällä hetkellä määrä on kuusi, Kivelä toteaa.

Nykyisten ilotulitusrajoitusten aikana vuodesta 2010 lähtien pääkaupunkiseudulla on samassa ajassa hoidettu 1–7 potilasta, keskimäärin neljää potilasta.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) on ollut hoidettavana yksi leikkausta vaatinut silmävammapotilas. Samoin Oulun yliopistollisessa sairaalassa on ollut yksi silmävammapotilas hoidettavana.

Pahoinpitelyjä ja häiriökäyttäytymistä

Häiriökäyttäytyminen, pahoinpitelyt, kotihälytykset ja tieliikenteessä törttöily ovat työllistäneet poliisia eri puolilla Suomea uudenvuoden aattona ja yöllä.

Oulussa kiirettä piti vielä aamulla kahdeksan aikaan.

Useissa häiriökäyttäytymisissä mukana on ollut alkoholia tai ilotulitteita.

Lue myös:

Helsingin uudenvuoden juhlassa ammuttiin ilotulitteilla yleisöä kohti – katso videolta vaaratilanne

Suosittelemme sinulle