Hyppää sisältöön

Helsingin uudenvuoden juhlassa ammuttiin ilotulitteilla yleisöä kohti – katso videolta vaaratilanne

Turvallisuusvastaava sanoo, että ihmiset ampuivat ilotulitteita tänä vuonna erityisen holtittomasti. Helsingin ydinkeskustan Kansalaistorille oli kokoontunut noin 40 000 ihmistä.

Tallenne TV1:n suorasta lähetyksestä Helsingin keskustan uudenvuoden juhlasta.
Anna Näveri,
Antti Parviala

Helsingin kaupungin järjestämän uudenvuoden juhlan yleisössä ammuttiin ilotulitteella holtittomasti muuta yleisöä päin.

Kansalaistorin tapahtumaan oli kerääntynyt noin 40 000 ihmistä. Pääesiintyjinä olivat Isac Elliot ja Cledos.

Yle näytti tapahtuman suorana TV1:llä ja Yle Areenassa. Suorassa lähetyksessä näkyy muutamia tilanteita, joissa yleisön seasta ammutaan ilotulitteita tiiviin väkijoukon keskellä.

Yksi erityisen vaarallisen näköinen tilanne tallentui lähetykseen keskiyön jälkeen. Nuori mies pyörii sytytetyn ilotulitteen kanssa ja osoittelee sillä ympärilleen, ylös lavan suuntaan ja kohti muuta yleisöä.

Vieressä olevat ihmiset yrittävät perääntyä ja suojata itseään.

Järjestyksenvalvoja saapuu paikalle ja puuttuu tilanteeseen. Sillä välillä toinen henkilö yleisössä näyttäisi ottavan ilotulitteen käsiinsä ja osoittavan sillä suoraan ylös.

Voit katsoa tilanteen jutun pääkuvana olevalta videolta.

Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikulan arvion mukaan yleisön joukossa raketteja ammuskeli muutama kymmenen ihmistä. Hänen mukaansa tilanne oli ”hetkittäin kylmäävä”.

Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula
Kansalaistoritapahtuman järjestämisestä vastaavan Stuba Nikulan mielestä on harkittava, että ilotulitusrakettien myymistä rajoitettaisiin Ruotsin tapaan niin, että rakettien ostaminen vaatisi erillisen luvan. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Tilannetta kuitenkin helpotti se, että Nikulan mukaan Kansalaistorilla oli sen verran väljää, että paikalta olisi halutessaan päässyt poistumaan.

Ilotulitteen ampuminen toisia kohti on kiellettyä ja vaarallista. Ilotulitteita ei myöskään saisi ampua suoraan kädestä tai ilman turvalaseja.

Helsingin poliisi muistutti pari päivää aiemmin (siirryt toiseen palveluun), että ilotulitteiden ampuminen on kiellettyä Helsingin ydinkeskustassa ja myöskin Kansalaistorilla.

Turvallisuusvastaava: ”Erityisen holtitonta”

Tapahtuman turvallisuudesta vastanneen X-Sec oy:n aluejohtaja Björn Åkerblom ei osaa vielä kertoa tarkemmin juuri kyseisestä tilanteesta.

Åkerblom kuitenkin kertoo, että tapahtuman aikana järjestyksenvalvojat ovat ottaneet kiinni jonkin verran ihmisiä yleisöstä.

– Kaikki yksittäiset kiinniotot on raportoitu, mutta menee hetki, että saadaan käytyä ne tarkemmin läpi.

Järjestyksenvalvojien kiinni ottamat henkilöt toimitettiin Åkerblomin mukaan poliisille.

Åkerblomin tietoon ei ole ainakaan vielä tullut, että tilaisuudessa olisi tapahtunut vakavia loukkaantumisia.

Aiempinakin vuosina on hänen mukaansa ollut tapauksia, joissa raketteja ammutaan yleisön seasta ja muuta yleisöä kohti.

– Mutta mielestäni tänä vuonna se oli erityisen holtitonta, Björn Åkerblom sanoo.

– Kävimmekin keskustelua eri viranomaisten kanssa tilannejohtokeskuksessa siitä, kuinka poikkeuksellisen paljon näitä (raketilla ampumisia) nyt on.

Videolta näkee, että tilaisuudessa ilotulitteita ammuttiin yleisöstä muutamaankin otteeseen. Videoon on koostettu tilanteita keskiyön tiimoilta.

Poliisi kirjoitti sakkoja myös alaikäisille raketeista

Helsingin poliisista kerrotaan kello 13 jälkeen, että Kansalaistorilta ei ole viety putkaan yhtäkään henkilöä ilotulitteiden vuoksi. Myöskään kiinniottoja poliisi ei ole tehnyt Kansalaistorilla ilotulitteiden vuoksi.

Poliisi on kuitenkin kirjannut peräti 30 tehtävää Kansalaistorilta ja sen läheisyydestä. Suuri osa on ollut ilotulitteiden takavarikointia alaikäisiltä.

Rikosilmoituksia on kirjattu ja sakkoja jaettu, myös alaikäisille. Esimerkiksi täysikäiselle on annettu sakko rakettikieltoalueella ampumisesta, alaikäiselle ilotulitteen varomattomasta käytöstä.

Komisario Outi Säilä-Saartenoja, Helsingin poliisi
Ilotusrakettien myynnin rajoittaminen voisi vähentää ongelmia, mutta komisario Outi Säilä-Saartenojan mielestä jo nykyisellään myös vanhempien vastuu muistettava. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Komisario Outi Säilä-Saartenojan mukaan näin suuren täysin avoimen kansalaistapahtuman saaminen täysin rauhalliseksi on vaikeaa. Hänen mukaansa tilaisuuden valvonta oli hyvin resursoitu. Paikalla oli poliisin valvontaa ja järjestysmiehiä.

– Alaikäisien osuus tässä näyttäytyy suurena. Eniten olen huolissani alaikäisten tilanteesta ja siitä, että heilläkin on ilotulitteita, Säilä-Saartenoja sanoo.

Ruotsissa ilotusrakettien ostaminen on vaatinut vuodesta 2019 lähtien luvan.

– Varmasti siitä olisi apua meilläkin, mutta alleviivaan myös esimerkiksi vanhempien vastuuta. Täälläkin oli paljon alle 18-vuotiailla ilotulitteita. Näin ei voi olla.

Poliisin raportteihin on kirjattu muun muassa tapaus, jossa alaikäinen ampui raketin Kansalaistorilla ja toinen alaikäinen räjäytti roomalaisen kynttilän esiintymislavan edustalla.

Kaivokadulle on kirjattu vakavampi tapaus, jossa alaikäisen ampuma raketti on osunut toista ihmistä kasvoihin. Tapauksesta on tehty rikosilmoitus.

Voisiko vastaavan estää?

Åkerblom arvioi, että tapahtumassa oli riittävästi paikalla poliiseja ja järjestyksenvalvojia yleisömäärään nähden.

– Näkisin, että ongelma on enemmän kansalaisten käyttäytymisessä. Kun on kymmeniä tuhansia ihmisiä ilmaistapahtumassa, sitä (häiriökäyttäytymistä) on vaikea kokonaan yrittää poistaakaan.

Entä voisiko vastaavaa estää tapahtumasta, esimerkiksi tarkastamalla kaikki tapahtumaan saapuvat henkilöt rakettien varalta?

– Kaikkihan on toki mahdollista. Mutta siinä on oma haasteensa, mikä on toteutettavissa järkevästi.

Helsingin kaupunki perui aiemmin ilotulitusnäytöksensä tuulisen sään vuoksi, turvallisuussyihin vedoten.

Åkerblom ei usko, että perumisella olisi vaikutusta illan holtittomiin rakettitapauksiin.

– En näkisi, että kaupungin iltapäivällä ilmoittama peruminen vaikuttaisi kansalaisten rakettiostoksiin.

Komisario Säilä-Saartenojan tavoin myös Nikula uskoo, että ilotulitusrakettien myymisen rajoittaminen olisi käytännössä ainoa keino kunnolla estää rakettien holtiton ampuminen.

Nikulan mielestä myyntikieltoa on harkittava niin, että vain ammattilaiset saisivat ostaa ilotulitusraketteja.

– En tykkää, että muutaman tyhmän takia kielletään ilo suurelta joukolta, mutta eihän tuollaiseen mikään muu auta, Nikula pohtii.

Mitä mieltä sinä olet ilotulitteiden ampumisesta uutenavuotena ja ylipäätään? Voit keskustella aiheesta 2.1. kello 23:een saakka.

Juttua päivitetty 1.1. kello 14.00: Lisätty tietoja Helsingin poliisilaitoksen tehtävistä uudenvuodenaatolta. Klo 16.30 lisätty Nikulan ja Säilä-Saartenojan kommentit.

Lue myös:

Ilotulitteita ammuttiin päin ihmisiä ja taloja, vammojakin aiheutui jälleen tänä vuonna

Ruotsissa uudenvuodenaattona viimeinen mahdollisuus omaan räiskyttelyyn – Ensi vuonna ilotulitteisiin tarvitaan lupa kunnalta

Suosittelemme sinulle