Hyppää sisältöön

Rautjärven kirkon tuhoisa tulipalo osoitti, että seurakuntien on saatava vakuutukset ja esineluettelot ajan tasalle

Seurakunnissa tarkistetaan vakuutuksia ja paloturvallisuuden riittävyyttä. Rautjärven kirkkopalo joulupäivänä nosti huolen kirkkojen ja arvokkaan esineistön turvaamisesta.

Alttarilla on raamattu ja patsas Jeesuksesta ristiinnaulittuna.
Kuva Vantaan Pyhän Laurin kirkosta. Taustalla näkyvä, tuntemattoman taiteilijan maalaama alttaritaulu pelastui tuhoutumiselta vuoden 1893 tulipalosta. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Minna Rinta-Tassi

Rautjärven kirkon tuhopoltto on järkyttänyt monia. Nopeasti edennyt tulipalo tuhosi puukirkon maan tasalle. Kirkon koko omaisuus tuhoutui.

Samalla käynnistyi keskustelu historiallisten kirkkorakennusten turvaamisesta. Vantaan seurakuntayhtymässä asiaa on pohdittu paljon.

– Tietysti huolestuttaa, että miten meidän omien kirkkojen kanssa käy. Kirkot ovat aika usein olleet ilkivallan ja rikoksen kohteena, kiinteistöjohtaja Timo Kraufvelin sanoo.

Timo Kraufvelin.
Vantaan seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Timo Kraufvelinin vastuulla on kahdeksan vantaalaiskirkkoa. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Pyhän Laurin kirkko.
Vantaan Pyhän Laurin kirkko on yksi Suomen suosituimmista vihkikirkoista. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Yksi niistä on suosittu vihkikirkko, 1400-luvulla rakennettu Pyhän Laurin keskiaikainen harmaakivikirkko. Se on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus.

Myös Pyhän Laurin kirkossa on ollut tulipalo. Vuonna 1893 syttynyt palo sai alkunsa lämmitysjärjestelmästä. Palosta onnistuttiin pelastamaan muun muassa kirkon kattokruunuja sekä tuntemattoman taiteilijan tekemä alttaritaulu.

Kirkko korjattiin ja otettiin uudelleen käyttöön jo seuraavana vuonna.

Kirkon keskikäytävä.
Rautjärven kirkkopalon jälkeen seurakunnissa on pohdittu paloturvallisuuden riittävyyttä. Kuvassa Vantaan Pyhän Laurin kirkon kirkkosali. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Kivikirkon sisällä on joulukuusi ja kynttiläkruunuja.
Kirkko on tyyliltään uusgotiikkaa. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Noin 800:sta Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta lähes 600 on suojeltu.

Kirkkopaloja on keskimäärin seitsemän vuodessa ja niistä koituu miljoonien eurojen vahingot.

Kirkkojen turvaamiseksi on jo tehty paljon, ja paljon on vielä tehtävää, toteaa kulttuuriperintöasiantuntija Saana Tammisto kirkkohallituksesta.

Hänestä suurin muutos tapahtui heti Ylivieskan 200-vuotiaan puukirkon palon jälkeen vuonna 2016. Seurakunnat heräsivät tarkistamaan omien kirkkojensa paloturvallisuutta sekä vakuutuksia.

Pelastusalan keskusliitto, kirkkohallitus, museovirasto ja vakuutusyhtiöiden äänitorvena toimiva Finanssialan keskusliitto tarkistivat tuolloin ohjeistustaan seurakunnille.

Saana Tammiston mielestä Rautjärven tragedian takia ohjeistuksen tarkistaminen on jälleen ajankohtaista.

Rautjärven puukirkko tuhoutui joulupäivänä täysin. Rautjärvi kuuluu Ruokolahden seurakuntaan Etelä-Karjalassa.

– Ainakin puolet seurakunnista on tarkistuttanut kirkkorakennusten ja esineistön vakuutusmäärän perusteet. Siihen on selvästi nyt panostettu, Tammisto toteaa.

Niin myös Vantaalla.

– Tarkistamme vuosittain kaikki turvallisuussuunnitelmat.

– Pyrimme siihen, että teemme myös muita turvatoimenpiteitä kuin mitä laki tai vakuutussopimus vaativat, kiinteistöjohtaja Timo Kraufvelin sanoo.

Arvokkaiden esineiden luettelointi retuperällä

Seurakuntien kulttuuriperinnöstä vastaavana asiantuntijana Saana Tammistoa huolestuttaa eniten se, että monilla seurakunnilla esineistön inventointi on jäänyt hoitamatta.

Kirkolliskokous antoi kehotuksen luetteloinnista vuonna 1998.

– Esineiden inventointeja on vieläkin paljon tekemättä, vaikka kehotuksesta on jo yli 20 vuotta.

Kirkon alttarin lasimaalaus, jossa Jeesus lohduttaa rukoilevaa ihmistä.
Pyhän Laurin kirkon korkeassa kuori-ikkunassa on lasimaalaus, jonka konsulinna Maria Ekman lahjoitti kirkolle tulipalon jälkeen. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Seurakunnilla on arvokasta esineellistä kulttuuriperintöä keskiaikaisista veistoksista moderneihin taidetekstiileihin.

– Ne omistavat muun muassa kirkkotaidetta, ehtoollisvälineitä- ja hopeita, kastemaljoja, valaisimia, liinoja, alttareita ja polvistumispenkkejä, Tammisto luettelee.

Hän arvioi, että esineistä vasta noin puolet, eli 65 000 on saatu luetteloitua.

Nyt työlle on annettu aikaraja: seurakuntien on tehtävä inventointi viimeistään vuoden 2024 aikana.

Se on esineiden säilyttämisen kannalta tärkeää. Tietoa tarvitaan myös pelastustoimien suunnittelussa.

– Inventointi auttaa päättämään, mitä kriisi- sekä evakuointitilanteessa ensimmäisenä pelastetaan, jos se on mahdollista, Saana Tammisto sanoo.

Kirkon ikkunasta näkyy lumipeitteinen hautausmaa.
Timo Kraufvelinin mielestä kaikista uhkista suurin on ”ajan hammas”. Rakennukset vaativat jatkuvaa korjaamista ja ylläpitokustannukset ovat korkeat. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Timo Kraufvelin ja Saana Tammisto painottavat, että vaikka kirkkojen paloturvallisuutta parannetaan, omaisuutta vakuutetaan sekä lisätään vartiointia, kirkon ovien on oltava tulijoille avoinna.

– On tärkeää, että kirkoissa uskalletaan edelleenkin pitää ovet auki ja jatkaa toimintaa, eikä anneta pelolle valtaa, Tammisto sanoo.

– Rakennukset on tarkoitettu käyttöä varten ja tehty ihmisille, Kraufvelin toteaa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 2.1. kello 23:een saakka.

Lue lisää: Tuhopolttaja on useimmiten nuori mies – kysyimme psykologilta, miksi tuhopolttaja iskee kirkkoihin

Vanhoilla puukirkoilla on yhdistävä tekijä, joka tekee tulipaloista hankalia sammuttaa – selvitimme, miten Rautjärven kirkon kohtalo voitaisiin estää

Rautjärven kirkon tuhopoltto nosti tunteet pintaan – kirkkoherralle on jo ehdotettu kodinturvajoukkojen perustamista

Suosittelemme