Hyppää sisältöön

Kerttu Niskanen teki Toni Roposen mielestä yhden kovimmista vedoista koskaan – oli eri linjoilla tyytymättömän Iivo Niskasen kanssa

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen uskoo, että Iivo Niskanen on Tour de Skin kolmannella etapilla voittotaistelussa mukana. Myös Kerttu Niskasen asema kokonaiskilpailussa on vielä parempi kuin Roponen odotti.

Kerttu Niskanen tuulettaa toista sijaansa Val Müstairin 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokisassa.
Kerttu Niskanen siirtyi jaetulle piikkipaikalle Val Müstairin takaa-ajokisan jälkeen. Kuva: EPA-EFE
Anu Karttunen,
Petra Manner,
Laura Arffman

Tour de Skillä on hiihdetty kaksi osakilpailua seitsemästä. Suomalaishiihtäjien odotettiin nostavan osakkeitaan sunnuntaina ja näin kävikin ainakin Kerttu Niskasen kohdalla.

Niskanen tykitti 10 kilometrin matkalla perinteisellä hiihtotavalla ylivoimaisesti kovimman osuusajan ja nousi toisella sijallaan jaetulle kärkipaikalle Norjan Tiril Udnes Wengin ja Ruotsin Frida Karlssonin kanssa. Norjan Anne Kjersti Kalvå on kolmikosta kahden sekunnin päässä.

– Kyllähän tämä oli yksi Kertun kovimmista vedoista koskaan. Hän teki tiukassa paikassa yksin paljon töitä ja osoitti olevansa käsittämättömän kovassa kunnossa. Se lyö lisää odotuksia, kun mietitään kokonaistilannetta Tourilla, Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen totesi ja muistutti, ettei kiertueella ole enää Niskaselle huonoja matkoja jäljellä.

– Kerttu halusi varmasti lähteä riskirajoilla liikenteeseen, mutta tänään nähtiin, ettei siinä mitään riskiä ollut.

Katso naisten takaa-ajokisan loppuratkaisut.

Roposen mielestä sunnuntain takaa-ajokisalla oli iso merkitys kokonaiskilpailun kannalta, sillä hän oli alun perin ajatellut Niskasen olevan lähellä kärkeä vasta kolmannen etapin jälkeen. Nyt Niskanen pääsee päämatkalleen, 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikakilpailuun, jaetulta kärkisijalta.

– Onhan tämä herkullinen tilanne Kerttua ajatellen, mutta siinä on myös kolme muuta ennakkosuosikkia mukana ja kaikki erittäin hyvissä asetelmissa. He kaikki pystyvät myös hiihtämään seuraavaa matkaa hyvin.

Roponen: Pärmäkoski luvattoman kaukana

Sunnuntain kilpailussa oli riskikertoimet korkealla, sillä kisaladut sijaitsevat noin 1 600 metrin korkeudella. Liian kova alkuvauhti olisi saattanut aiheuttaa hyytymisen, mutta vaikka Niskanen aloitti oman suorituksensa kovaa, hän kesti matkavauhtiaan hyvin.

– Se vain kertoo, kuinka älyttömän kovassa kunnossa Kerttu on. Krista (Pärmäkoski) lähti ensimmäiseen nousuun yhtä kovaa, mutta hänen hiihtonsa siihen ylämäkeen vaikutti aika vaikealta, Roponen sanoi ja pohti, hiihtikö Pärmäkoski kenties liian kovaa ensimmäisen kilometrin.

– Kertun osalta tilanne on nyt loistava, mutta muiden suomalaisten osalta esimerkiksi Krista on luvattoman kaukana, jos ruvetaan puhumaan voittotaistosta.

Krista Pärmäkoski kuvassa maalialueella.
Krista Pärmäkoski ei pystynyt nostamaan sijoitustaan sunnuntain takaa-ajossa. Kuva: Lehtikuva

Pärmäkoski totesi takaa-ajokilpailun jälkeen, että hän antoi muille tasoitusta suksiensa luistossa. Keli muuttui juuri ennen kisaa, ja se aiheutti päänvaivaa suksien valinnassa. Pärmäkoski ei jäänyt tätä jossittelemaan, vaan olisi valinnut saman parin myös kisan jälkeenkin. Häntä kuitenkin harmitti hyvän sijoituksen lipuminen ulottuvilta.

– Tässä olisi ollut isoa kalaa tarjolla, mutta ei tänään, ei vielä. Jatketaan eteenpäin ja katsotaan, mitä sieltä tulee, hän pohti ja vakuutti, että kunto on tällä hetkellä hyvä.

– Olen ollut kolme viikkoa korkealla, niin on kiva päästä alemmas hiihtämään kilpaa. Jos sieltä löytyisi vauhtia.

Iivo Niskanen ei vielä huippuiskussa

Iivo Niskanen kuvassa maalialueella.
Iivo Niskanen ei ollut tyytyväinen suoritukseensa takaa-ajokisassa. Kuva: Tomi Hänninen

Iivo Niskanen oli miesten kisassa 14:s ja hiihti kahdeksanneksi nopeimman osuusajan. Tämä ei hänelle riittänyt, vaikka kyseessä oli vasta hänen toinen maailmancupin kisansa tälle kaudelle. Niskanen olisi halunnut pysyä paremmin edessään hiihtäneiden norjalaishiihtäjien mukana. Edes osuusaika ei häntä miellyttänyt.

– Onhan se tosi kaukana. Siinä vielä riittää tekemistä, mutta pääasia, että ollaan hiihtämässä kilpaa. Kaksi viikkoa sitten olisi ollut paljon heikompaa kuin kahdeksas, koronasta toipunut Niskanen totesi kisan jälkeen Yle Urheilulle.

Vaikka Niskanen oli tyytymätön tulokseensa, ei Roponen ollut hänen kanssaan samoilla linjoilla. Roposen mielestä Niskasen kommentista oli vain luettavissa se, ettei tälle yleensä kelpaa muu kuin voitto tai palkintosijat ja Niskanen ja hänen valmentajansa Olli Ohtonen voivat olla tyytyväisiä siihen, missä tilanteessa Suomen miesten ykköshiihtäjä on tällä hetkellä.

– Iivo ei ole vielä ihan siinä huippuiskussa, mutta ei voinutkaan olla. Hän kesti seitsemän kilometriä aivan käsittämättömän kovaa alkuvauhtia. Pieni välikuolema siinä tuli, mutta hyvä taistelu loppuun, Roponen kehui.

Katso miesten takaa-ajon loppuratkaisut.

Roposen mukaan Niskasen taktiikalla ei loppupeleissä ollut merkitystä, sillä hän on osoittanut aikaisempina vuosina voivansa kyykyttää kaikkia kovalla matkavauhdillaan.

Maanantain välipäivän jälkeen Tour siirtyy Saksaan ja Oberstdorfiin, jossa hiihdetään 10 kilometrin väliaikakilpailu. Sitä kisaa myös Iivo Niskanen on odottanut, ja sen jälkeen hän aikoo tehdä päätöksen siitä, jatkaako hän Touria eteenpäin.

– Toivottavasti Oberissa menee paremmin. Jos on näin huono, että olen kahdeksas, niin en sitten kyllä jatka, Niskanen totesi.

Roponen uskoo, että Niskanen pystyy Oberstdorfissa kovaan tulokseen. Hänen mielestään Niskanen on lähellä sitä kuntoa, jolla menestytään.

Onko tämän päivän perusteella Iivo Niskanen tiistaina voittotaistelussa mukana?

– On, Roponen vakuutti.

Suosittelemme sinulle