Hyppää sisältöön

Miksi Cristiano Ronaldo valitsi Saudi-Arabian? Kohuratkaisu nostatti rajun kritiikin – "Surullinen päätös uralle"

Saudi-Arabiassa tieto Ronaldon saapumisesta on otettu ilolla vastaan. Tähtipelaajan nimellä varustetut paidat menevät jo kuumille kiville Riadissa.

Cristiano Ronaldo blickar åt sidan.
Ronaldo joutui Qatarin MM-kisoissa vaihtopelaajan rooliin. Kuva: IMAGO/Newspix/ All Over Press
Paavo Forsberg

– Joko kuolet sankarina tai elät niin kauan, että muutut pahikseksi.

Aaron Eckhartin esittämän Kaksinaaman repliikki elokuvasta Yön Ritari kuvaa osuvasti supertähti Cristiano Ronaldon uran viimeisimpiä käänteitä.

Muun muassa viisi Mestarien liigaa ja Kultaista palloa voittanut Ronaldo, 37, lähti marraskuussa ovet paukkuen Manchester Unitedista. Qatarin MM-kisoissa portugalilainen kiukutteli itsensä vaihtopelaajan rooliin.

Perjantaina tuli tieto, että ”CR7” jatkaa uraansa ihmisoikeusloukkauksista tunnetun Saudi-Arabian liigassa Al-Nassrin joukkueessa. Pitkään spekuloitu kohusiirto on toteuduttuaan herättänyt kritiikkiä laajasti Euroopassa.

– Henkilökohtainen tappio. Ronaldo on saattanut uransa surulliseen, kiusalliseen ja arvottomaan päätökseen, NRK otsikoi.

Myös brittiläisen jalkapallokommentaattorin ja entisen huippupelaajan Jamie Carragherin mukaan siirto on surullinen päätös Ronaldon uralle, joka näyttää lopulta jäävän perivihollisen Lionel Messin varjoon.

– Ronaldo lopetti uransa Piers Morganin haastattelussa. Messi puolestaan voitti maailmanmestaruuden. Ei tyylikkäin mahdollinen lopetus Ronaldolle, Carragher kommentoi Sky Sportsin mukaan.

– Mielestäni siirto tahraa Ronaldon tarinaa. Puhumme kuitenkin maailman parhaasta pelaajasta. Hänen ei uskottu koskaan pelaavan Al-Nassrin kaltaisessa joukkueessa, portugalilaisen jalkapallon asiantuntija Pedro Sepulveda sanoi.

Cristiano Ronaldo kuvassa.
Ronaldo poseerasi perjantaina uuden seuransa paidan kanssa. Kuva: Anadolu Agency via Getty Images

Miksi Al-Nassr?

Vielä syyskuussa Ronaldo hylkäsi toisen saudijoukkue Al-Hilalin 242 miljoonan euron tarjouksen. Vuonna 2015 Ronaldo uskoi lopettavansa uransa Saudi-Arabiaa kovemmassa liigassa.

– Haluan lopettaa huipputasolla arvokkaasti ja hyvässä joukkueessa. En näe itseäni pelaamassa USA:ssa, Qatarissa tai Dubaissa, Ronaldo sanoi Jonathan Rossin haastattelussa.

MM-kisojen aikaan Ronaldon leiri kiisti järjestelmällisesti Al-Nassr -huhut.

Maalintekovastuuta ja paikkaa Mestarien liigassa hinkunut hyökkääjä käänsi lopulta kelkkansa. Ronaldo ottaa urheilullisen taka-askeleen ja liittyy Saudi-Arabian pääkaupunki Riadin Al-Nassriin ilmaisella siirrolla. Ronaldon sopimus ulottuu vuoteen 2025 asti.

Ronaldolle ei jäänyt paljoa valinnanvaraa loppuvuoden diivailun jälkeen. Tiettävästi enää harvat Euroopan suurseurat olivat halukkaita kiinnittämään suuriegoisen tähden riveihinsä.

– Tämä on Manchester Unitedista väkisin lähtemisen ja MM-kisojen kiukuttelun hinta. Huippujoukkueiden kanssa ei edes ollut enää tapaamisia, koska niiden projekteihin ei sovi pelaaja, joka on huonoksi joukkueen ilmapiirille. Lopulta jäljellä oli vain Al-Nassrin tarjous, Pedro Sepulveda sanoi.

Cristiano Ronaldo harjoitusottelussa ennen kauden 2022–23 alkua.
Ronaldo palasi Manchester Unitediin elokuussa 2021. Edellisellä visiitillään Unitedissa hän ylsi kolmeen Valioliigan mestaruuteen vuosina 2007–2009 ja Mestarien liigan voittoon vuonna 2008. Kuva: PA Images / Getty Images

– Ehkä eurooppalainen joukkue, johon hän halusi, ei tullut vastaan ja tämä jäi ainoaksi vaihtoehdoksi. Surullista, koska emme luultavasti enää näe Ronaldon pelaavan huipputasolla, entinen Manchester United -ikoni Gary Neville tuumi.

Espanjalaislehti Marca kertoo, että Ronaldo odotti viimeiseen saakka sopimustarjousta entiseltä seuraltaan Real Madridilta, jonka riveissä hän voitti Mestarien liigan neljä kertaa. Tarjousta ei kuitenkaan koskaan tullut.

Ainakin yksi vaihtoehto ilmeisesti oli kuitenkin pöydällä. Jalkapallotoimittaja Fabrizio Romanon mukaan myös MLS-liigan Sporting Kansas City teki Ronaldolle tarjouksen, johon portugalilaistähti ei lopulta tarttunut.

Romanon mukaan Ronaldon vuosipalkka Al-Nassrissa on vähintään 83 miljoonaa euroa. Maalitykin vuosiansiot voivat kuitenkin kivuta jopa lähes 200 miljoonaan euroon. Se tekisi hänestä maailman parhaiten palkatun jalkapalloilijan.

Talouslehti Forbesin mukaan lajin palkkakuningas, PSG-tähti Kylian Mbappé tienaa kuluvasta kaudesta noin 120 miljoonaa.

Saudi-Arabiassa riemuitaan

Saudi-Arabiassa tieto Ronaldon saapumisesta on otettu ilolla vastaan. Tähtipelaajan nimellä varustetut paidat menevät jo kuumille kiville Riadissa.

Al-Nassrin pitkäaikainen kannattaja Ashraf Ailhammad toivoi sopimuksen tuovan menestystä joukkueelle

– Tämä on historian suurin sopimus Saudi-Arabian ja arabivaltion tasolla, Ailhammad sanoi Reutersin videolla.

Al-Nassrin naisten koripallojoukkueen Zainab Yossifin mukaan Ronaldon saaminen Saudi-Arabiaan on suuri harppaus maan urheilulle.

– Ei vain jalkapallossa, vaan myös kaikissa muissa lajeissa. Urheilijoina yleensä matkustamme ulkomaille saadaksemme näitä kokemuksia. Sellaisen kokemuksen saaminen täällä on muutos, joka parantaa pelaajiamme yleisesti.

Cristiano Ronaldon siirto Saudi-Arabian liigan Al Nassriin varmistui 30.12.2022. Seuran fanit hehkuttivat seuran ja liigan historian suurinta hankintaa. Reutersin kuvaa.

– Tämä sopimus ei inspiroi pelkästään seuraamme saavuttamaan entistä suurempaa menestystä, vaan koko liigaamme, kansakuntaamme ja tulevaisuuden sukupolvia, poikia ja tyttöjä, olemaan parhaita versioita itsestään, Al-Nassrin joukkue hehkutti julkaisussaan perjantaina.

Ronaldo ja Messi löysivät toisensa

Mediatietojen mukaan Ronaldo toimii pelaajasopimuksensa jälkeen Saudi-Arabian lähettiläänä. Vuoden 2030 MM-kisoja yhdessä Kreikan ja Egyptin kanssa tavoitteleva maa on tullut viime vuosina voimakkaasti mukaan urheilumaailmaan.

Saudien investointiyhtiö omistaa esimerkiksi Valioliigan kärkipään joukkueeksi kohonneen Newcastle Unitedin.

– Siirto kertoo siitä, miten vakavissaan Saudi-Arabia suhtautuu jalkapalloon. He eivät ole menossa minnekkään. He yrittävät vahvistaa sarjaansa, Gary Neville sanoi.

Öljyvarannoillaan rahaa takovaa Saudi-Arabiaa on syytetty urheilupesusta, eli brändinsä kiillottamisesta urheiluinvestointien avulla. Maalla riittää asioita, joista se haluaa kääntää huomion muualle.

Saudi-Arabiassa on käytössä kuolemanrangaistus, jota käytetään ahkerasti. Sananvapaustilanne on heikko ja kruununprinssi Mohammed bin Salmania epäillään toimittaja Jamal Khashoggin raa'asta murhasta.

Myös toinen aikamme supertähti Messi on tehnyt hiljattain diilin Saudi-Arabian kanssa. Tuore MM-kultamitalisti toimii maan turismilähettiläänä.

Espanjan La Ligassa sarviaan vuosikaudet kolistelleet suuruudet päätyivät lopulta samaan joukkueeseen.

Suosittelemme sinulle