Hyppää sisältöön

Silmäklinikan ylilääkäri: urheiluseurojen ei pitäisi joutua myymään raketteja rahan eteen

Ylilääkäri Tero Kivelä toivoo ilotulitteiden myynnin rajoittamista. Rajat räiskeelle -kansalaisaloite hylättiin eduskunnassa syksyllä.

Ylilääkäri Tero Kivelän mielestä vaarallisimpien ilotulitteiden myyntiä tulisi rajoittaa siten, että ne olisivat vain alan ammattilaisten saatavissa.
Tero Valtanen

Ilotulitteet ja niiden aiheuttamat haitat ja vammat puhuttavat vilkkaasti joka uusi vuosi. Helsingin silmäklinikan ylilääkäri Tero Kivelä toivoo, että työ ilotulitteiden aiheuttamien haittojen kitkemiseksi jatkuisi vastakin.

Näin siitäkin huolimatta, että ilotulitteiden käytön rajoittamiseen pyrkinyt kansalaisaloite hylättiin eduskunnassa syksyllä yksimielisesti.

– Vaikka aloite sellaisenaan hylättiin, niin eduskunta voisi varmasti jotain asialle tehdä, Kivelä sanoo.

Kivelän mielestä vaarallisimpien ilotulitteiden myyntiä tulisi ainakin kohdennetusti rajoittaa siten, että ne olisivat vain alan ammattilaisten saatavissa.

Ylilääkäri: urheiluseurojen tukemista pohdittava tarkemmin

Ylilääkäri Tero Kivelä toivoo, että sitä, miten urheiluseurat keräävät tukirahaa, rajattaisiin valtion toimesta tarkemmin.

– Luulisi, että eduskunta löytäisi muitakin keinoja tukea urheiluseurojen rahoitusta, kuin houkutella niitä myymään raketteja, Kivelä sanoo.

Kivelän mukaan kansalaisaloitteen lausuntokierroksella nousi esiin näkemyksiä, joiden mukaan laajamittainen ilotulitteiden myynti urheiluseuroissa on ainakin osittain seurausta siitä, että valtio on aika ajoin pienentänyt seurojen saamaa tukea.

Kivelä sanoo, että suurten kaupunkien ulkopuolella ison osan raketeista myyvät juuri urheiluseurat. Seuroilla on myyntipisteitä isoissa kauppakeskuksissa.

”Voitot haittojen aiheuttajille ja kustannukset yhteiskunnalle”

Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen tavoitteena oli rajoittaa rakettien käyttöä merkittävästi. Kansalaisaloite pantiin vireille joukuussa 2018. Aloitteen alulle pannut eläintensuojelija ja sittemmin kokoomukseen siirtynyt entinen vihreiden kansanedustaja Hannele Luukkainen kertoo, että aloitteen takana oli viisitoista eläin-, terveys- ja potilasjärjestöä.

Kansalaisaloitteen tavoitteena oli, että ilotulituksia saisivat tietyn siirtymäajan jälkeen järjestää ainoastaan ammattimaiset ilotulittajat. Aloitteen mukaan tavanomaiseen uudenvuoden juhlintaan olisivat jääneet vain kipinäsuihkut, papatit ja tähtisadetikut.

Luukkaisen mukaan on surullista, että ilotulitteiden aiheuttamat haitat saavat jatkua ja kuormittaa muun muassa terveydenhuoltoa.

– Joka vuosi tulee vammautuneita ihmisiä, tulipaloja, haittoja näkövammaisille, saasteita ympäristöön ja kärsimyksiä lemmikeille ja luonnoneläimille, Luukkainen sanoo.

Lue myös esimerkiksi: Helsingin uudenvuoden juhlassa ammuttiin ilotulitteilla yleisöä kohti – katso videolta vaaratilanne

Luukkaisen mielestä ilotulitekaupassa ei toteudu ”aiheuttaja maksaa” -periaate.

– Voitot kertyvät haittojen aiheuttajille ja kustannukset yhteiskunnalle, Luukkainen summaa.

Jotta kansalaisaloite otetaan eduskunnan käsiteltäväksi, sen on kerättävä vähintään 50 000 allekirjoitusta kuuden kuukauden aikana. Eduskunnassa hylätyksi tulleen Rajat räiskeelle -kansalaisaloiteen allekirjoitti nopeasti yli 65 000 ihmistä.

Voit keskustella aiheesta 3.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle