Hyppää sisältöön

Venäjä jatkoi ilmaiskujaan Kiovaan – ainakin yhden ihmisen kerrotaan haavoittuneen

Maanantain vastaisena yönä ilmahälytykset soivat Kiovan lisäksi muun muassa Ukrainan itäosissa.

Osittain pommituksessa sortunut rakennus, jonka edessä seisoo ihmisiä.
Venäjän vuodenvaihteessa Kiovassa tekemissä ilmaiskuissa vaurioitui muun muassa osittain hotelli. Kuva: Sergei Supinsky / Lehtikuva
Kai Jääskeläinen

Venäjän asevoimat ovat jatkaneet Ukrainan pääkaupungin Kiovan pommittamista. Kiovan pormestari Vitali Klytško kertoi varhain maanantaina, että kaupungissa on tapahtunut räjähdyksiä. Hänen mukaansa pelastustyöntekijät hälytettiin töihin Desnan alueelle räjähdyksen vuoksi.

Ukrainan presidentin avustaja Kyrylo Timošenko vuorostaan kertoi Telegram-viestipalvelussa, että Desnan alueella Kiovan koillisosassa on tippunut lennokin kappaleita tielle. Kappaleet ovat vaurioittaneet tien vieressä sijaitsevaa rakennusta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Klytško kertoi, että alueella on viety sairaalahoitoon 19-vuotias mieshenkilö haavoituttuaan lennokki-iskun seurauksena. Reuters kertoo, ettei tietoja ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Desnassa on paljon asuinrakennuksia ja se on Kiovan väkirikkain kaupunginosa, kertoo Reuters.

Myöhemmin Klytško kertoi Telegramissa, että iskuisa vaurioitui energiainfrastruktuuria. Pormestarin mukaan vedenjakelu toimii normaalisti, mutta Kiovassa on ollut sähkökatkoja ja lämmönjakelukeskuksia on poissa käytöstä.

Venäjän lennokki-iskun kohteena infrastruktuuri

Kiovan kaupungin sotilashallinto antoi ilmahälytyksen yöllä hieman yhden jälkeen ilmaiskujen takia. Sotilashallinnon johtaja Serhii Popko pyysi kaupungin asukkaita pysyttelemään pommisuojien turvassa.

Kiovaan tehty ilmaisku käynnisti alueen ilmapuolustusjärjestelmän, kertoi Kiovan alueen kuvernööri Oleksi Kuleba.

– Kiovan alueella on yhä vaarallista. Ilmapuolustusjoukkomme ovat löytäneet kohteita. Nyt on tärkeintä pysyä rauhallisena ja pysyä pommisuojissa kunnes ilmahälytys on ohi, Kuleba sanoi.

Kuleba lisää, että venäläisjoukot ovat laukaisseet useita aaltoja lennokkeja, joiden kohteina ovat Kiovan ja sen lähialueiden tärkeä infrastruktuuri.

Kiovan sotilashallinnon mukaan pääkaupungin ilmapuolustusjärjestelmä on ampunut alas ainakin 16 ilmassa ollutta kohdetta.

Kyiv Independentin mukaan ilmahälytyksiä on ollut Kiovan lisäksi myös Vinnytsjan, Tsherkasyn, Poltavan, Kirovohradin, Mykolajivin, Dnipropetrovskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla.

Ukrainan asevoimien mukaan ilmapuolustusjärjestelmät ampuivat alas yhdeksän iranilaisvalmisteista lennokkia Itä-Ukrainassa varhain maanantaina.

Lauantaina venäläisjoukkojen Kiovassa ja muissa Ukrainan kaupungeissa tekemissä iskuissa kuoli kolme ihmistä. Sunnuntaisessa iskussa puolestaan sai surmansa yksi ihminen Zaporizhzhjan alueella maan eteläosassa.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Uutista päivitetty 2.1.2023 kello 4:23 tiedoilla lennokkien kohteista Kiovassa sekä alas ammuttujen kohteiden määrällä.

Uutista päivitetty 2.1. kello 6.48: Lisätty tieto vaurioista Kiovan energiainfrastruktuuriin.

Suosittelemme sinulle