Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Wille Rydman eroaa kokoomuksesta – ”Kun kokoomus ei onnistunut tästä asiasta tekemään päätöstä, teen päätöksen itse”

Rydman ilmoitti asiasta maanantaiaamuna blogissaan.

Wille Rydman.
Kansanedustaja Wille Rydman Ylen haastattelussa eduskunnan Valtiosalissa Helsingissä 16. joulukuuta 2022. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Topias Peltonen,
Elli Piirainen

Kansanedustaja Wille Rydman luopuu kokoomuksen jäsenyydestä. Rydman ilmoitti asiasta maanantaiaamuna blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Syyksi hän kertoo muun muassa sen, että hänelle ”on tehty mahdottomaksi vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon kokoomuksen kautta”.

Tekstissään hän epäilee kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen pelanneen aikaa vitkuttelemalla eduskuntaryhmään palaamisen käsittelyä, jotta häntä ei ehdittäisi nimittään ehdolle kevään eduskuntavaaleihin kokoomuksen listoilta.

Rydman kertoo tästä huolimatta olevansa ehdolla ensi eduskuntavaaleissa Helsingin vaalipiirissä. Hän ei tarkenna, minkä puolueen listalle olisi lähdössä ehdokkaaksi, mutta se ei ole kokoomus.

Puolue tullee julkisuuteen pian, Rydman sanoo Ylelle.

– Jonkin verran asiasta kertoo se, että kuitenkin ennakkoäänestyksen alkamiseen on on vain vähän reilut kaksi ja puoli kuukautta aikaa. En ole ajatellut, että näitä asioita enää kovin paljoa piilossa pitäisin. Lähiaikoina lisää tietoa.

– En näin rohkeasti asioista ilmoittelisi, jollen tietäisi seuraavia askelmerkkejä. Kun kokoomus ei onnistunut tästä asiasta tekemään päätöstä, teen päätöksen itse, Rydman sanoo.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokon mukaan jokaisella on mielipiteenvapaus, ja niin myös Rydmanilla tässä tapauksessa.

– Hän kertoo oman näkemyksensä ja hänellä on siihen täysi oikeus. Ei minulla ole tästä muuta kommentoitavaa, hän sanoo Rydmanin väittämästä vitkuttelusta kysyttäessä.

Rydman erosi kokoomuksen eduskuntaryhmästä kesäkuussa sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että Rydman olisi käyttäytynyt ahdistavasti nuoria naisia ja tyttöjä kohtaan.

Helsingin Sanomien jutun julkaisun jälkeen KRP aloitti heinäkuussa esitutkinnan Rydmanista. KRP:n mukaan epäilty seksuaalirikos tapahtui vuonna 2015 ja kohdistui tekohetkellä täysi-ikäiseen asianomistajaan.

Joulukuussa syyttäjälaitos tiedotti, että Rydmania vastaan ei nosteta syytettä epäillystä raiskausrikoksesta.

Kokee olleensa puoluejohdolle ”epätoivottu” henkilö jo ennen ahdistelu-uutisointia

Rydman arvostelee blogikirjoituksessaan, ettei kokoomus ole ollut 17 vuoteen sellainen ”luotettava” ja ”faktoissa pitäytyvä” puolue, mitä se oli hänen liityttyään puolueen jäseneksi vuonna 2002. Rydmanin mukaan kokoomuksen johdolle tärkeämpää tuntuu olevan ”mielikuvavetoisuus”, mikä on näkynyt siinä, miten häntä on kohdeltu Helsingin Sanomien kesän ahdistelu-uutisoinnin jälkeen.

– Kokoomusjohto on ollut täysin välinpitämätön sen suhteen, mikä asiassa on totuus. Jos Rydman on potentiaalinen mielikuvariski puolueelle, Rydman joutaa mennä, olivat faktat mitä tahansa, Rydman kirjoittaa.

Rydman myös sanoo uskovansa, että hän on ollut osalle puoluejohtoa ”epätoivottu” ja ”hankala henkilö” paljon ennen HS:n artikkelin julkaisua.

Mitä ajatuksia uutinen herätti? Voit keskustella aiheesta 3.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle