Hyppää sisältöön

Aluehallintovirasto antoi huomautuksen TAYSin ensiavusta

Huomautus koskee henkilöstön määrää ja asianmukaisia toimitiloja.

Kuva on Acutasta, henkilö makaa sängyssä.
Päivystys on ollut Tampereella ruuhkautunut jo pitkään. Kuvituskuva Acutasta. Kuva: Juha Kokkala / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Aluehallintovirasto (avi) on antanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirille huomautuksen Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYSin päivystyksestä Acutasta.

Huomautus koskee henkilöstön määrää ja asianmukaisia toimitiloja. Molempien pitää avin mukaan riittää myös toiminnan ruuhkautuessa niin, että potilaiden hoito tai yksityisyys eivät vaarannu.

Yle on kertonut laajasti päivystysten kriisistä Suomessa. Yle kertoi joulukuussa, että esimerkiksi TAYSin Acutassa on ylilääkärin mukaan historian pahin tilanne.

Yle kertoi myös, että avi on vastaanottanut viime huhtikuusta lähtien yhteensä noin 120 hoitajien tekemää potilasturvallisuusilmoitusta, jotka koskevat Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystystä Acutaa. Hoitajat olivat huolissaan esimerkiksi siitä, että monista vuoroista puuttui työntekijöitä.

Päivystys on ollut Tampereella ruuhkautunut, koska potilaita ei ole saatu siirrettyä jatkohoitoon. Nyt tähän ongelmaan vastaa erityinen jatkohoitoyksikkö.

Valvonta jatkuu hyvinvointialueella

Avi teki tarkastuksen Acutaan ja antoi huomautuksen juuri ennen joulua. Avi pyysi arviota myös siitä, miksi kuolleisuus on noussut Acutan vastuualueella 2020-2022.

Selvityksen mukaan kuolleisuus on lisääntynyt koko sairaanhoitopiirin alueella. Acutan kuolleisuuden lukuihin kirjautuvat myös ne vainajat, jotka tuodaan ulkopuolelta kuoleman toteamista varten. Heitä on moninkertaisesti enemmän kuin Acutassa menehtyneitä.

Avin mukaan kuolleisuuden lisäys ei kerro hoidon laadun heikentymisestä, sillä potilaat ovat myös yhä vaikeahoitoisempia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Toni Honkakorpi kertoo, että sairaanhoitopiirin pitää kiinnittää huomiota myös siihen, että työntekijöiden perehdytyksessä huomioidaan riittävällä tavalla työn vaativuus ja työn sisältö.

Pirkanmaan hyvinvointialue on aloittanut vuodenvaihteessa. Aluehallintovirasto on päättänyt kartoittaa vuodeosastopaikkojen ja sosiaalihuollon asumisyksiköiden paikkojen riittävyyttä Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Voit keskustella aiheesta 3. tammikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle