Hyppää sisältöön

Jämsässä Kaipolan kiisteltykin kiertotalouslaitos etenee – yleisötilaisuus hankkeesta järjestetään ensi viikon torstaina

Kaipola Recycling Oy suunnittelee tuottavansa Kaipolassa muoviöljyä ja biokaasua.

Kaipolan suljetun paperitehtaan voimalaitos, Laitoksen edessä pihalla on taivaslla kierrätysmuovin kasoja ja kivikasa, johon on seulottu kierrätysmuovin seassa olleita kiviä
Kaipolan suljetun paperitehtaan voimalaitos. Kuva: Outi Parikka / Yle
Heli Kaski

Jämsässä Kaipola Recycling Oy:n suunnitteleman kiertotalouslaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma) on valmistunut. Yhtiö on toimittanut ohjelman Keski-Suomen Ely-keskukselle.

Kaipola Recycling Oy:n on tarkoitus polttaa UPM:n Kaipolan entisellä tehdasalueella nykyisessä voimalaitoksessa jätepohjaisia kierrätyspolttoaineita, lietteitä ja puuta.

Tulevista materiaalivirroista aiotaan seuraavassa vaiheessa erotella muovi ja kuitu.

Muovista on tarkoitus valmistaa muoviöljyä pyrolyysitekniikalla ja biokaasutuslaitteistolla kuidusta ja muusta biohajoavasta aineksesta biokaasua.

Jätemateriaaleja ja puuta käsiteltäisiin enintään 580 000 tonnia vuodessa.

Hankeen ympäristövaikutusten arviointi-ohjelma on nähtävillä ja kommentoitavissa verkossa (siirryt toiseen palveluun) (ymparisto.fi) 3. helmikuuta asti.

YVA-menettelyä koskeva yleisötilaisuus järjestetään Jämsänjoen yhtenäiskoululla torstaina 12. tammikuuta kello 17-19.

Tilaisuudessa esitellään hanketta ja hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa.

Ely puuttui jätteenpolttoon

Kaipola Recycling on kiertotalousyritys, joka tuottaa alkuvaiheessa sähköä, lämpöä ja höyryä voimalaitoksen kattilassa polttamalla kierrätysmuovia, kierrätyskuitua ja jätepuuta.

Keski-Suomen Ely-keskus kehotti viime keväänä ja toistamiseen syksyllä Kaipola Recycling Oy:tä lopettamaan jätteenpolton laitoksessa.

Yhtiöllä oli kuuden kuukauden koekäyttölupa polttaa kattilassa puujätteen seassa muovia ja keräyskuituja.

Jätteenpoltto kuitenkin ylitti päästöjen raja-arvot, joten Ely-keskus kehotti lopettamaan polton.

Yhtiö on hakenut uudelleen koetoimilupaa aluehallintovirastolta. Yrityksen piti Ely-keskuksen päätöksellä teettää toiminnastaan myös uusi ympäristövaikutusten arviointi.

Suosittelemme sinulle