Hyppää sisältöön

Tehy: Oikeusasiamiehen mukaan Helsingin rekrytointikielto oli laiton ja syrjivä

Tehy kertoi vuonna 2021 jäseniltä saamiensa tietojen pohjalta, että Helsingin kaupunki olisi sopinut yksityisten terveysjättien kanssa, etteivät nämä palkkaisi Helsingin kaupungilla työskenteleviä hoitajia.

Tehyn ilmapalloja taivaalla.
Tehy teki kantelun oikeusasiamiehelle reilu vuosi sitten. Kuva: Mari Jäntti / Yle
Tiina Karppi

Hoitajaliitto Tehyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) eduskunnan oikeusasiamies on katsoo, että Helsingin kaupungin ja terveysyritysten sopima rekrytointikielto oli perustuslain vastainen ja syrjivä.

Tehy kertoi vuonna 2021 jäseniltä saamiensa tietojen pohjalta, että Helsingin kaupunki olisi sopinut yksityisten terveysjättien kanssa, etteivät nämä palkkaisi Helsingin kaupungilla työskenteleviä hoitajia. Tehyn mukaan sopimukset ovat estäneet työntekijöiden hakeutumista Helsingin kaupungilta töihin yksityisten terveysyritysten palkkalistoille.

Tehy kanteli asiasta oikeusasiamiehelle reilu vuosi sitten.

– Nyt saatu päätös on merkittävä. Sen mukaan työtekijöiden perusoikeuksia on rikottu ja laiminlyöty, kuten Tehy kantelussaan kertoi, Tehyn juristi Päivi Vanninen sanoo Tehy-lehden julkaisemassa artikkelissa.

Tehyn mukaan oikeusasiamies katsoo, että Helsingin kaupunki on lisäksi laiminlyönyt velvollisuuttaan edistää yhdenvertaisuutta ja työllisyyttä.

Oikeuasasiamiehen verkkosivuilta ei ainakaan vielä löydy ratkaisua tai tiedotetta asiasta.

Tehyllä on myös oikeudessa vireillä kanteita rekrytointikieltoa noudattaneita yrityksiä vastaan.

Suosittelemme sinulle