Hyppää sisältöön

Tämä on Yle Uutisluokka

Yle Uutisluokka on osa Ylen mediakasvatustyötä. Nuoret oppivat mediasta toimittamalla itse sisältöjä Ylen journalistien auttaessa uutiskummeina.

Mari Vesanummi,
Jukka Koski
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Uutisluokan tavoitteena on parantaa nuorten medialukutaitoa ja lisätä kiinnostusta yhteiskuntaa ja ajankohtaisia asioita kohtaan. Nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Uutisluokka tarjoaa opettajille kattavan materiaalipaketin mediakasvatustunneille. Tutustu esimerkiksi hauskoihin sarjakuviin, joiden avulla opit uutisen kirjoittamisen ja kuinka syntyy hyvä haastattelu. Uutisluokka on suunnattu 13–16-vuotiaille.

Uutisluokka huipentuu keväisin Uutisluokan viikkoon, jolloin nuoret ja nuorten uutiset näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla ja verkossa. Uutisluokan toimintaa on tarjolla myös ruotsiksi – kom med i Nyhetsskolan!

Miten Yle Uutisluokka toimii?

Ilmoittaudu mukaan Uutisluokkaan seuraamalla näitä ohjeita.

Voit olla mukana Uutisluokassa koko lukuvuoden, mutta myös kesken vuotta on mahdollista tulla mukaan. Saat vahvistusviestin osallistumisesta ja voit aloittaa uutisluokkatyöskentelyn.

  1. Tutustu Uutisluokan tuntimalleihin ja aloita työskentely oppilaidesi kanssa.
  2. Käy luokkasi kanssa läpi Pikakurssi tähtitoimittajaksi -opetusmateriaali, jossa opetetaan uutisen tekeminen.
  3. Tämän jälkeen oppilaat voivat aloittaa uutisten ideoimisen ja tekemisen.

Uutiset julki!

Kun oppilaat ovat saaneet juttunsa valmiiksi, uutiset julkaistaan Ylen journalistisin kriteerein Yle Uutisluokan verkkosivuilla ja mahdollisesti Yle Uutisten verkkosivuilla. Koulunne voi myös tehdä uutisluokalleen omat verkkosivut koulun nettisivujen yhteyteen.

Oma uutiskummi

Uutiskummeina toimivat Ylen journalistit, jotka auttavat uutisluokkalaisia juttujen teossa. Kaikille ei omaa uutiskummia riitä, mutta Uutisluokassa voi olla mukana myös itsenäisesti verkkomateriaalin avulla.

Medialukutaito ja lähdekritiikki

Uutisluokka tekee medialukutaitoon keskittyviä kouluvierailuja ja opetusmateriaalia. Uutiskummi vierailee luokassa puhumassa esimerkiksi toimittajan työstä, uutisten tekemisestä, valeuutisista, sananvapaudesta, sosiaalisesta mediasta sekä kuva- ja videohuijauksista. Sisällön painotukset vaihtelevat ikäryhmien mukaan.

Yle Triplet - Uutisista oppimateriaalia

Ota uutiset osaksi opetusta. Yle Triplet on opettajille suunnattu maksuton palvelu, joka toimii verkossa ja mobiililaitteissa. Tripletissä voit katsoa Ylen uutisvideoita, jotka sisältävät valmiita tehtäviä vastauksineen.

Yle Tripletiin julkaistaan kolme uutisvideota joka arkipäivä. Triplet on helppo tapa tuoda mediakasvatusta oppitunneille. Kirjaudu palveluun www.yle.fi/triplet

Suosittelemme