Hyppää sisältöön

Ukrainan sota mietityttää osaa uusista alokkaista – armeijan harmaisiin astuminen jännittää, mutta myös intoa piisaa

Kainuun prikaati on yksi suurimmista maavoimien varuskunnista. Maanantaina 2. tammikuuta Kajaanin varuskuntaan saapuu noin 1 800 nuorta, jotka aloittavat asepalveluksensa.

Kaksi nuorta aloittamassa asepalvelustaan, miehellä on oranssi takki ja naisella musta. Taustalla näkyy varuskuntaa.
Hannes Lepistö Oulunsalosta ja Julia Leinonen Vieremältä astuivat tänään palvelukseen Kainuun prikaatilla. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Tiia Korhonen,
Jarmo Nuotio

Kainuun prikaatissa aloittaa tänään maanantaina palveluksensa noin 1 800 alokasta. Alokkaat tulevat pääosin Pohjanmaalta, Pohjois-Pohjanmaalta, Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Keski-Suomesta ja Kainuusta.

Kainuun prikaati on yksi suurimmista maavoimien varuskunnista. Kaikkiaan maavoimissa palveluksensa aloittaa noin 10 000 nuorta.

Yksi Kainuun prikaatissa palveluksensa tänään aloittaneista on Hannes Lepistö Oulunsalosta. Armeijan harmaisiin astuminen tuntui hyvältä, mutta myös jännittävältä.

– Olen innoissani, mutta tietysti vähän myös jännittää. Kaikki on niin uutta. En tiedä vielä, mitä tulee tapahtumaan. Olen kuitenkin luottavainen, että täällä kerrotaan, mitä pitää tehdä.

Alokkailla on edessään Suomen laissa määrätty asevelvollisuuden ensimmäinen vaihe, varusmiespalvelus. Lisäksi Kainuun prikaatissa suorittaa tällä kertaa noin 80 nuorta naista vapaaehtoista asepalvelusta. Majuri Kari Saukkosen mukaan koulutusjärjestelmä ei ole viime vuosina juuri muuttunut, mutta esimerkiksi Ukrainan sota otetaan koulutuksessa huomioon.

Vieremältä kotoisin oleva Julia Leinonen kertoo odottavansa alkavalta palvelukselta kylmiä kelejä, uusia haasteita ja itsensä likoon laittamista. Aloituspäivä tuntui myös hänestä jännittävältä.

– Kyllä sydän hieman pamppaili, kun marssin tänne. Nyt alkaa olla ihan hyvät fiilikset, innostustakin.

Leinosen mukaan palvelukseen astuvaa ole vielä liiemmin käskytetty. Euroopassa käytävää sotaa hän kertoo miettivänsä, mutta ei kovin paljoa.

– Seuraan uutisia siksi, että pysyn kartalla, mutta en pelkää.

Aiheesta voi keskustella 3. tammikuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle