Hyppää sisältöön

Risoille vaatteille on nyt omat keräyspisteet Lahdessa – poistotekstiilien kierrätykselle etsitään vielä parhaita käytäntöjä

Tekstiileille pitäisi löytää entistä useammin jatkokäyttöä polttamisen sijaan.

Poistotekstiilien keräysrullakkoon on jätetty kierrätykseen meneviä vaatteita.
Kuntien pitää järjestää tekstiilijätteen vastaanottopisteitä. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Niiranen / Yle
Sini Ojanperä

Salpakierto kerää nyt Lahdessa poistotekstiilejä. Kolmeen keräyspisteeseen voi viedä maksutta käyttökelvottomia vaatteita tai muita tekstiilejä, jotka eivät kuitenkaan ole homeisia tai hyvin likaisia.

Keräyspisteitä tulee keväämmällä myös muihin Salpakierron toimialueen kuntiin. Hollola, Orimattila ja Heinola saavat astiat maaliskuussa, pienimmät kunnat toukokuussa. Lahdessa keräyspisteet ovat lajitteluasema Pillerissä, kierrätyskeskus Patinassa ja Harjula-keskuksella.

Jos keräyspistettä ei ole lähellä, poistotekstiilit pitää laittaa energia- tai sekajätteeseen. Ehjät vaatteet kannattaa yhä viedä vaikkapa kierrätyskeskukseen tai järjestöjen keräyksiin.

Kunnat on tämän vuoden alusta velvoitettu järjestämään poistotekstiilin keräys. Keräystä on kokeiltu Lahdessa marraskuusta asti.

Ammattikorkeakoulu tutkii ja kehittää ratkaisuja

LAB-ammattikorkeakoulu seuraa poistotekstiilien keräyksen kehittymistä Lahden seudulla.

– Meidän tarkoitus on tutkia, mitä materiaalia keräykseen tulee, miten lajittelu toimii ja miten sitä voisi parantaa, kertoo Tekstiilit kiertoon 2.0 -hankkeen projektipäälikkö Carita Tanskanen.

Tavoitteena on selvittää myös, miten asukkaille saataisiin viestittyä tekstiilikierrätyksestä selkeästi niin, että he osaisivat lajitella materiaalit jo kotona helposti ja tehokkaasti.

Ammattikorkeakoulu selvittää myös, miten jätetekstiilejä voisi hyötykäyttää enemmän alueellisesti.

– Pyrimme saamaan tänne esimerkiksi kiertotalouden mukaista liiketoimintaa. Kehittelemme myös kierrätyskeskus Patinan kanssa materiaalipankkia, Tanskanen toteaa.

Lisäksi Lahden seudulla halutaan saada käyttöön korjaus- ja huoltopalvelualusta, jonka avulla asukkaat voisivat löytää keinoja esimerkiksi rikki menneiden vaatteiden hyödyntämiseen.

Seuraa Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle