Hyppää sisältöön

Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ensi kesän tarkka määrä on vielä auki – TE-toimisto odottaa lisätietoa kahden yrityksen rikostutkinnan keskellä

Poliisitutkinnassa on kaksi suomalaista marjayritystä, tutkittavana rikosnimikkeenä muun muassa törkeä ihmiskauppa. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto ei kommentoi tutkintaa.

Hillan suppuja Rovaniemellä Ounasvaaralla.
Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto vastaa ulkomaalaisten marjanpoimijoiden kiintiöiden myöntämisestä yrityksille koko maassa. Kuvituskuva. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto odottaa lisätietoa epäillystä thaimaalaispoimijoiden kaltoinkohtelusta ennen lopullisia päätöksiään yritysten poimijamääristä tulevalle kaudelle.

Syksyllä alkanut rikostutkinta törkeään ihmiskauppaan liittyen on kahden suomalaisen marjayrityksen kohdalla vielä kesken.

Eri yrityksille ulkomaalaisten poimijoiden kiintiöt myöntää kausittain valtakunnallisesti Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto.

– Tuleva kausi on valmistelussa. Niihin asioihin palaamme sitten, kun meillä on enemmän tietoa, sanoo Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Pirjo Juntunen.

Ainakin marjayritys Polarican entistä toimitusjohtajaa Jukka Kristoa epäillään törkeästä ihmiskaupasta.

Ylen MOT:n jutussa yrityksen kertoman perusteella sen ulkomaalaispoimijoiden kiintiöt ovat kasvaneet kahtena viime vuotena, vaikka huoli poimijoiden oikeuksista olisi ollut suomalaisten viranomaisten tiedossa jo sitä ennen.

Rikostutkintaan liittyviin seikkoihin tai yksittäisten yritysten asioihin Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistossa ei oteta tällä hetkellä kantaa.

Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden saapumiseen Suomeen voisi jatkossa vaikuttaa myös suunnitteilla oleva muutos niin sanottuun marjalakiin.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi joulukuussa, että tätä ulkomaalaisten luonnonmarjojen poimijoiden asemaa säätelevää lakia aiotaan muuttaa. Jatkossa luonnonmarjojen poimijat tulisivat Suomeen työsuhteisina.

Ministeriön mukaan Thaimaa on toistuvasti vaatinut, että poimijoiden maastalähdön edellytyksenä tulisi olla heidän asemansa paremmin turvaava työsuhde.

Lisätty 3.1.2023 kello 10.44 tieto valmisteilla olevasta muutoksesta marjalakiin.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta

Voit keskustella aiheesta 4. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle