Hyppää sisältöön

Autokaupan karu alamäki: käytettyjen autojen kauppias toivottaa nyt renkaanpotkijatkin tervetulleeksi

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit jäivät koko maassa historiallisen alhaiselle tasolle. Myös vaihtoautojen kauppa jarrutti viime vuonna selvästi.

Kainuun Suomussalmella käytettyjen autojen kauppaa tekevä Erkki Moilanen ei vielä luovuta.
Tiia Korhonen,
Risto Ukkonen

Autokaupan alamäki jyrkkeni rajusti viime vuonna.

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna noin 81 700 uutta henkilöautoa, eli 17 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan taustalla ovat pitkittynyt komponenttipula sekä talouden synkentyneet näkymät.

Viime vuotta huonompi luku ensirekisteröinneissä on 1990-luvun laman ajoilta vuodelta 1995, jolloin Suomessa rekisteröitiin alle 80 000 uutta henkilöautoa.

Myös käytettyjen henkilöautojen markkina jäi kauas viime vuosien luvuista.

Grafiikka: Hanne Kinnunen / Yle

Autojen katselijat kaikkosivat kaupoista

Tilanne on niin synkkä, että jopa perinteinen renkaanpotkija olisi nyt arvokas asiakas, sanoo yrittäjä Erkki Moilanen Auto- ja konepiha Moilaselta Suomussalmelta.

– Nyt on melkein sanottava oikea hinta renkaanpotkijallekin, jos se vahingossa unohtaisi potkinnan ja hoksaisi, että tässä vielä ruvetaan tekemään kauppoja.

Myös Rinta-Joupin Autoliikkeen Oulun myyntipäällikkö Valtteri Laakko kaipaa kauppaan niin sanottua lattialiikennettä ja -asiakkaita.

– Viime vuoden yksi selkeä piirre oli, että auton ostoa tunnustelevat ja muutoin vain kauppaan tulevat ”ex tempore -ostajat” vähenivät.

Laakon mukaan myymälään tuleva ihminen luo aina tietynlaista markkinahenkeä ja on aina potentiaalinen asiakas.

– Ei ehkä juuri sillä hetkellä, mutta mahdollisesti myöhemmin, Laakko toteaa.

Käytettyjä autoja autoliikkeen pihalla.
Jos käytetyt autot eivät kuluttajaa nyt kiinnosta, niin käytetyt sähköautot ja hybridit kiinnostavat. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Autokauppa kyykkäsi läpi Suomen

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna yli 15 000 uutta henkilöautoa vähemmän kuin vuonna 2021.

Valtteri Laakon mukaan viime vuoteen lähdettiin hyvissä merkeissä. Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastojenkin mukaan alla oli kasvun vuosi, mutta jo loppuvuodesta hiipumisen merkkejä oli havaittavissa. Vuosi 2022 laittoi autokauppiaat koville.

– Joka vuoden alussa toivon, että joko tulisi vuosi ilman isoja yllätyksiä tai ulkopuolisia ongelmia. Mutta ei ollut viime vuosi, eikä varmaan tämäkään ja tuleeko koskaan sellaista vuotta, Laakko kuvailee autokauppiaan arkea.

Kainuun jo muutoinkin kapealla markkina-alueella toimiva yrittäjä Erkki Moilanen ei aio luovuttaa, vaikka tiukkaa tekee.

– Tilanne saattaa muuttua yhtä äkkiä, kun kaupaksi menee 2–3 autoa, mutta usko on kovilla.

Kainuussa rekisteröitiin koko viime vuoden aikana alle 500 uutta henkilöautoa, mikä on yli 150 autoa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Prosentuaalisesti kaupan hiipuminen oli Kainuussa maakunnista suurinta koko maassa, yli 24 prosenttia.

Parhaiten uusien henkilöautojen kauppa piti pintansa Lapissa, jossa pudotus rekisteröinneissä oli noin 7,5 prosenttia – ainoana maakuntana alle 10 prosenttia.

Viimeisen seitsemän vuoden aikana ensirekisteröityjen autojen käyttövoimassa on tapahtunut isoja muutoksia. Aiemmin valtavirtaa olleita bensa-autoja ensirekisteröitiin vuonna 2022 enää noin 24 prosenttia.

Grafiikka: Hanne Kinnunen / Yle

Aiheesta voi keskustella 5. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme