Hyppää sisältöön

Pelélle jätettiin jäähyväisiä Sao Paulossa – Fifa aikoo pyytää jokaiselta maalta erityisen kunnianosoituksen legendalle

Valtavasti surijoita kokoontui maanantaina Sao Paulon Santosissa sijaitsevalle stadionille jättämään jäähyväiset ja osoittamaan kunnioitusta torstaina kuolleelle brasilialaiselle jalkapallolegendalle Pelélle.

Pelen arkku asetettiin keskellä kenttää Urbano Caldeira -stadionilla, joka on Pelen entisen seuran Santosin koti.
Pelén arkku asetettiin keskellä kenttää Urbano Caldeira -stadionilla, joka on Pelén entisen seuran Santosin koti. Kuva: Getty Images
STT Urheilu

Maailman kaikkien aikojen parhaimmaksi jalkapalloilijaksi monissa arvioissa todetun Pelén arkku asetettiin keskellä kenttää Urbano Caldeira -stadionilla, joka on Pelén entisen seuran Santosin koti.

Arkkua kuljettaneen saattueen matkaa seurasi maanantaiaamuna katujen varsilla valtavat määrät ihmisiä. Stadionille jonotettiin yötä myöten, ja jono venyi jopa kahden kilometrin mittaiseksi.

Pelen arkku kuljetettiin stadionille, jonne jono venyi jopa kahden kilometrin mittaiseksi.
Jono stadionille venyi jopa kahden kilometrin mittaiseksi. Kuva: Getty Images

– Pelé on valtaisan ylpeyden lähde Brasilialle. Hän ei ole kotoisin Santosista, mutta siitä tuli hänen kotinsa, ja hän kuuluu heille – mutta samalla koko maailmalle, Etelä-Amerikan jalkapalloa seuraava toimittaja Tim Vickery kuvaili BBC:lle.

Pelen arkkua kannetaan stadionille, jonne jonotettiin yötä myöten. Jono venyi jopa kahden kilometrin mittaiseksi.
Pelén arkkua kannetaan stadionille, jonne jonotettiin yötä myöten. Kuva: Getty Images

– Ihmiset kaduilla tekevät tästä päivästä niin kauniin. On ihmeellistä nähdä ihmisiä ympäri maailman jalkapallopaidat päällään. Se on Pelén legendaa, totesi puolestaan Pelén uraa pitkään seurannut brasilialaistoimittaja Ricardo Seyton BBC:lle.

Pelé on ainoa kolme maailmanmestaruutta voittanut jalkapalloilija. Hän teki urallaan uskomattomat 1 283 maalia, joista 1 091 pelatessaan Santosissa 18 vuoden ajan. Loput maaleistaan ”Kuningas” teki Brasilian maajoukkueelle ja Pohjois-Amerikan ammattilaisliigan New York Cosmosille, jossa hän päätti uransa vuonna 1977.

Torstaina kuolleen jalkapallolegenda Pelen arkku asetettiin Urbano Caldeira -stadionin kentän keskelle.
Torstaina kuolleen jalkapallolegenda Pelén arkku asetettiin Urbano Caldeira -stadionin kentän keskelle. Kuva: Getty Images

Pelé oli kuollessaan 82-vuotias. Tiistaina hänet saatetaan Santosin kaduilla hautajaissaattueessa yksityiseen hautausseremoniaan.

”Pelé on ikuinen”

Paikalla stadionilla oli myös Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino. Hän kertoi, että Fifalla on erityinen pyyntö ”jokaiselle maailman maalle”.

– Aiomme pyytää jokaista maailman maata nimeämään yhden jalkapallostadioneistaan Pelén mukaan, Infantino sanoi.

Pelan paitoja oli myynnissä stadionin läheisyydessä.
Pelén paitoja oli myynnissä stadionin läheisyydessä. Kuva: Getty Images

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahden mukaan mitään sen virallisempaa ei Fifan suunnalta ole asiasta kuulunut, mutta se menisi hyvinkin harkintaan, jos Fifalta tulee pyyntöä.

– Kyllä se on asia, jota varmasti harkittaisiin, jos virallinen pyyntö tulee, Lahti totesi maanantai-iltana.

– Pelé on ehdottomasti globaali idoli. Ensimmäinen varsinainen suuri maailmanlaajuinen mestari, Lahti tiivisti vielä ymmärtäen Infantinon hahmottelemaa kunnianosoitusta.

Suosittelemme