Hyppää sisältöön

Vaasan baanaverkoston toteuttaa kahden yhtiön allianssi

GRK ja Sitowise muodostavat allianssin, jonka on määrä toteuttaa pyöräilyn edistämishanke. Allianssi huolehtii myös laatukäytäväverkoston kunnossapidosta.

Etualalla luminen varvikko. Taustalla erottuu pyöräilijä joka puikkaa maastopyörällä metsäpolulle.
Vaasaan on tarkoitus toteuttaa 50 kilometrin kävelyn ja pyöräilyn laatukäytäväverkosto. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Sebu Björklund

Vaasan pyöräilyn edistämishankkeen palveluntuottajaksi on valittu GRK ja Sitowise yhdessä.

Allianssi vastaa kaikesta pyöräilyn kehittämiseen liittyvistä tehtävistä, eli suunnittelusta, rakentamisesta, ylläpidosta, markkinoinnista ja kehittämisestä.

Pyöräilyhanke kestää vuoteen 2029 saakka, ja sen aikana Vaasaan on tarkoitus toteuttaa 50 kilometrin kävelyn ja pyöräilyn laatukäytäväverkosto.

Vaasan kaupungin tavoite on olla hiilineutraali 2020-luvun loppuun mennessä, hiilidioksidipäästöjä pyritään vähentämään muun muassa pyöräilyn ja kävelyn lisäämisellä.

Vaasan kaupungin projekti-insinööri Samuli Huuskon mukaan tavoitteena on saada mahdollisimman moni kaupunkilainen pyöräilemään.

– Lihasvoimin liikkumisella on merkittäviä vaikutuksia myös aluetalouteen jäävän rahasumman kasvattamisessa sekä liikkumattomuudesta johtuvien kustannusten vähentämisessä.

Allianssille kuuluu myös kunnossapito

Kehitysvaihe alkaa tammikuussa 2023, varsinaiset rakennustyöt Vaasan keskustassa alkavat kesällä 2023.

GRK:n projektipäällikkö Pasi Samppalan mukaan hankkeeseen kuuluu myös pyöräteiden kunnossapito.

– Pääpyörätiet laitetaan kunnossapidon superluokkaan, eli niitä pystyy jatkossa käyttämään hymyissä suin kelistä riippumatta, Samppala lupaa tiedotteessa.

Hankkeessa käytetään biohiiltä edesauttamaan ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Pyöräväylillä biohiili toimii kasvualustojen rakennemateriaalina, sekä hulevesien puhdistuksessa suodattimena. Biohiili sitoo hiilidioksidia, tehden siitä hiilinielun.

Hankkeen kokonaiskustannus on noin 30–50 miljoonaa euroa. GRK:n ja Sitowisen henkilöstön lisäksi toteuttamiskumppaneiksi haetaan pohjalaisia yrittäjiä.

Suosittelemme sinulle