Hyppää sisältöön

Yllättävä taidenäyttely kauppakeskuksessa ja musiikkia museossa – vuosi 2023 tuo Joensuuhun ainakin 100 uutta kulttuuriesitystä

Joensuussa alkoi kulttuurin unelmavuosi. Maksuttomiin tapahtumiin, esityksiin ja näyttelyihin voi törmätä vaikka kauppareissulla.

Heiduska soittaa kitaraa ja laulaa kotisohvallaan koirat vierellään.
Heiduska eli Heidi Niinimäki esiintyy ensimmäisessä kulttuurikahvilassa Joensuun taidemuseolla. Hän harjoittelee esitystä kotonaan. Koirat Tähti ja Sigi kuuntelevat. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Tanja Perkkiö

Taidenäyttely kauppakeskuksen käytävällä, ruokajuhlat torilla, musiikkia museolla ja yli sata muuta maksutonta kulttuuritapahtumaa lupaa kulttuurin unelmavuodeksi nimetty teemavuosi Joensuussa.

Projektipäällikkö Anne Mujunen on iloinen, vaikka vuosi on vasta alkanut. Jo viime vuoden puolella tehdyt esiintyjähaut osoittivat, että taitelijat todella haluavat esiintymistilaisuuksia.

Tulossa on kymmeniä uusia avauksia, joissa korostuu yhteisöllisyys ja matala kynnys osallistua.

– Pari kuukautta eteenpäin tiedetään jo kalenterin sisältö, mutta vielä pääsee siitä eteenpäin esiintyjäksi mukaan. Haluamme tuoda maksuttomat tapahtumat etenkin nuorten ulottuville ja ihmisten arkeen, Mujunen kertoo.

Ensimmäisellä viikollaan unelmavuosi tuo Joensuun taidemuseo Onniin kahvilan, jossa kuullaan elävää musiikkia. Yleisön eteen astuu muusikko Heiduška, joka kehuu Joensuun kulttuurielämän jo valmiiksi virkeäksi.

– Totta kai tämä monien esiintymistilaisuuksien tukeminen tulee koronavuosien jälkeen tosi tarpeeseen, mutta ei ainakaan minun arkeni ole ollut harmaata. Täällä tapahtuu paljon, ylistää taiteilijanimen takaa runoilija, laulaja Heidi Niinimäki, jonka esitys perustuu esikoisrunoteokseen 150 sekuntia elämästäni.

Tällä viikolla avautui myös pitkälle kevääseen jatkuva vaihtuva taidenäyttely kauppakeskus Metropolissa. Kahdeksan kuvataiteilijan maalauksia, kuvia ja veistoksia on esillä näyteikkunassa, joten galleriaan ei tarvitse mennä minkäänlaisen kynnyksen yli.

Kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soininen pitää ideasta.

– Taiteeseen on hyvä törmätä vähän yllättäen, kuten tässä kauppareissulla. Vaikka ei pitäisikään kaikesta näkemästään, niin taide voi liikauttaa, hän pohtii.

Kulttuurin unelmavuoden projektipäällikkö Anne Mujunen muistuttaa, että kaikki tapahtumat ovat maksuttomia. Kulttuurintekijöille maksetaan toki korvausta työstä.

Joensuun kulttuurin unelmavuosi on Joensuun kaupungin ja Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama.

Ihva Aula ripustaa taideteostaan näyttelyyn.
Joensuulainen taiteilija Ihva Aula ripustaa töitään esille kauppakeskus Metropolissa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Suosittelemme sinulle