Hyppää sisältöön

SSAB toivottaa kilpailijat tervetulleeksi vihreän teräksen markkinoille – Euroopan divisioonan johtaja: ”Keskitymme omaan tekemiseemme”

SSAB on kehittänyt vetypelkistykseen perustuvaa teräksen tuotantotekniikkaa jo pitkään. Tuotantoon pääsemiseen SSAB arvioi menevän kuitenkin vielä vuosia.

SSAB:n Europe -divisioonan johtaja Olavi Huhtala
Vaikka uusia kilpailijoita tulee markkinoille, SSAB:n Euroopan divisioonan johtaja Olavi Huhtala luottaa yhtiön etumatkaan vihreämmän terästuotannon kehittämisessä. Kuva on marraskuulta 2022. Kuva: Timo Leponiemi / Yle
Risto Ukkonen

Uudenlaista terästuotantoa Raaheen ja Luulajaan jo vuosia valmistellut SSAB luottaa asemaansa niin sanotun vihreän teräksen markkinoilla.

Kiinnostus vähähiilisempään terästuotantoon on kasvanut ja norjalaisyhtiö Blastr Green Steel julkaisi tänään suunnitelmansa rakentaa uuden teknologian terästehdas ja vetytuotantoa Inkooseen.

Investoinnin arvo olisi noin neljä miljardia euroa ja tehdas työllistäisi 1 200 henkilöä. Tuotantotavoite on jo neljän vuoden päässä.

SSAB taas on valmistellut jo vuosien ajan vetypelkistykseen perustuvaa teräksen tuotantoa omaan Hybrit-teknologiaansa pohjaten. Sen tavoitteena on aloittaa terästuotanto kahdeksan vuoden kuluessa.

SSAB:n Euroopan divisioonan johtaja Olavi Huhtala toivottaa kilpailijat tervetulleiksi, mutta luottaa yhtiön hankkimaan etumatkaan niin teknologian kuin tuotannonkin puolella.

– Meillä on pilottilaitos Luulajassa, olemme valmistaneet hiilivapaata terästä ja toimittaneet sitä asiakkaille. Toki olen lehtitietojen varassa norjalaisyhtiön suunnitelmista, mutta moni asia vaikuttaa siellä olevan vielä alkuvaiheessa ja paljon työtä on edessä.

Huhtalan mukaan norjalaistulokkaan suunnitelmilla ja esitetyllä aikataululla ei ole vaikutusta SSAB:n hankkeisiin. Yhtiö kertoi marraskuussa omista yli 4 miljardin euron suunnitelmistaan Luulajan ja Raahen tehtailleen.

– Keskitymme vahvasti omaan tekemiseen, ja hankkeemme etenee hyvin ja suunnitellusti.

Vuonna 2021 perustettu norjalainen Blastr suunnittelee Inkooseen noin 2,5 miljoonan tonnin terästuotantoa. Kokoluokka on sama kuin SSAB:lla Raahessa ja Luulajassa.

Ruotsissa on viritteillä myös toinen uusi terästehdas: H2 Green Steel -yhtiö suunnittelee hiilivapaan teräksen tuotantoa Bodeniin vuoteen 2030 mennessä.

Suosittelemme sinulle