Hyppää sisältöön

Fazer harkitsee lähes sadan ihmisen irtisanomista Kouvolassa, pääluottamushenkilö: ”Näin iso mittakaava tuli täytenä yllätyksenä”

Fazer käynnistää muutosneuvottelut, jotka koskevat 226 työntekijää. Yhtiön arvion mukaan vähennystarve koskisi enintään 95 vakituista työsuhdetta Korian tehtaalla.

Fazer harkitsee meijerin lopettamista Kouvolassa, samalla yhtiö keskittyisi jo tänä vuonna Korian tehtaallaan kauratuotteisiin.
Heini Rautoma,
Heikki Koskinen,
Vesa Grekula

Fazer on irtisanomassa työntekijöitään Kouvolan Korian tehtaalla.

Yhtiön tiedotteen mukaan Fazer Lifestyle Foods keskittyy ydinliiketoimintaansa sekä kasvipohjaisen strategiansa toimeenpanemiseen. Siksi yhtiö suunnittelee muutoksia Korian tehtaansa valmistukseen.

Suunnitelmien toteutuessa Korialla valmistettaisiin tulevaisuudessa vain kaurajuomia ja muita kaurapohjaisia tuotteita, minkä seurauksena meijeriliiketoiminta lakkaisi.

Fazer on Pohjoismaiden johtava kauratoimija, ja se on investoinut yli 300 miljoonaa euroa kauratuotteiden valmistukseen kotimarkkinoillaan viimeisten kolmen vuoden aikana.

Esimerkiksi Korian tehtaan kaurajuomien valmistuskapasiteetti kaksinkertaistettiin viime kesänä.

Korian tehdas sijaitsee lähellä Kouvolan keskustaa, ja se työllistää noin 220 vakituista työntekijää.

Fazer käynnistää muutosneuvottelut tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin sekä toiminnan uudelleenjärjestelyyn perustuen. Muutosneuvottelut koskevat 226 työntekijää, ja yhtiön arvion mukaan vähennystarve koskisi enintään 95 vakituista työpaikkaa.

Suuri huoli

Meijerialan ammattilaisia Korian tehtaalla edustava pääluottamushenkilö Altti Sormunen Meijerialan ammattilaiset MVL ry:stä sanoo, että tieto muutosneuvotteluista pääsi yllättämään, ainakin osittain.

– Eivät ne sinänsä ihan puskista tulleet, mutta niiden laajuus yllätti. Nyt olen erittäin huolestunut, Sormunen kuvailee tunnelmiaan.

Meijerin mahdollinen lakkauttaminen Korialla koskee erityisesti Sormusen edustaman ammattiliiton jäseniä, joita tehtaalla on 70. Ensi viikon alussa alkavista neuvotteluista hän ei vielä osaa paljoa sanoa.

– Lähdetään kuulemaan työnantajan konkreettisia suunnitelmia. Aika nopeastihan neuvottelut alkavat.

Työntekijöille uutinen tuli yllätyksenä

Suomen elintarviketyöläisten liiton Fazerin Korian tehtaiden pääluottamushenkilö Kaarina Kaarlenpoika sanoo myös tiedon vähennyksistä tulleen yllätyksenä henkilöstölle.

– Ehkä vähän jotain muutoksia ollaan osattu odottaa. Mutta täytenä yllätyksenä tuli, että näin isolla mittakaavalla oltaisiin vähentämässä porukkaa.

Kaarlenpojan mukaan tunnelmat työmaalla ovat tällä hetkellä synkät. Hän ymmärtää jonkin verran yhtiön perusteluita muutosneuvotteluille, sillä meijerituotannon kannattavuus on energiakriisikin takia heikentynyt.

– Toisaalta kauratuotteissakin on myös paljon kilpailua, että minkä verran siellä sitten riittää markkinoita. Meillä on kuitenkin koulutettuja meijeristejä, joten huoli työpaikasta on tietenkin tosi iso.

Kaarlenpoika kertoo neuvotteluiden alkavan ensi viikolla. Kaarlenpojan mukaan työntekijäosapuolen tavoitteena on päästä kauniimpiin lukuihin kuin 95 menetettyä työpaikkaa.

Meijeriliiketoimintansa liian pientä

Fazer on pieni toimija Suomen meijeriteollisuudessa.

Vähäisistä valmistusmääristä johtuen kilpailukyvyn saavuttaminen on Fazerille haastavaa.

– Pienen mittakaavan meijerinä emme ole kilpailukykyinen toimija, ja viimeaikainen inflaatiokehitys on lisännyt kannattavuushaasteitamme entisestään. Korian tehtaan toiminnan tehostaminen on välttämätöntä kilpailukykymme varmistamiseksi, sanoo Fazerin Non-dairy & Dairy-liiketoiminnasta vastaava johtaja Kati Rajala tiedotteessa.

Meijeriliiketoiminnan mahdollinen lakkauttaminen ajoittuisi vuoden 2023 elokuuhun.

Rajalan mukaan Fazer-konsernissa avoimena olevia työpaikkoja tarjotaan ensisijaisesti niille työntekijöille, joita mahdollinen irtisanominen tulisi koskemaan.

Aiemmista suunnitelmistaan huolimatta Fazer ei juuri nyt kaavaile kaurapohjaisten tuotteiden valmistamisen laajentamista. Tulevaisuudessa sekin on kuitenkin mahdollista.

– Nyt näyttää siltä, että kapasiteettimme riittää nykyiseen kysyntään ja sen kasvuunkin lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä laajennustarpeita ei ole, sanoo Kati Rajala.

Fazer osti Kaslinkin vuonna 2019 osana strategiaansa, jonka mukaisesti yhtiön tavoitteena on tulla Pohjois-Euroopan johtavaksi kasvipohjaisten tuotteiden valmistajaksi. Korian tehdas tuli osaksi Fazeria tämän yrityskaupan myötä.

Fazer Lifestyle Foods on yksi Fazerin kolmesta liiketoiminta-alueesta. Se työllisti vuonna 2021 noin 550 henkilöä ja sen liikevaihto oli 180 miljoonaa euroa.

Klo 14.31: Päivitetty pääluottamushenkilön kommenteilla.

Klo 18.20: Juttua päivitetty kauttaaltaan; lisätty toisen ammattiliiton edustajan kommentti, ja muutettu pääluottamusmiehen titteli pääluottamushenkilöksi

Suosittelemme sinulle