Hyppää sisältöön

Koronavirus vie vain harvoin sairaalaan, mutta yli 65-vuotiaiden tulisi ottaa tehosterokote pikimmiten

Koronaviruksen sairaalakuormitus on matalalla tasolla. Riskiryhmäläisiä kuitenkin patistellaan ottamaan tehosterokote.

Valkoinen kerrostalo. Talon seinässä punainen risti ja teksti oys.
Koronaviruksen sairaalakuormistus on vähentynyt viruksen heikentymisen myötä. Kuva: Risto Degerman
Pekka Loukkola

Oulun yliopistollisessa sairaalassa ei koronatilanne näy tällä hetkellä juuri lainkaan.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Terhi Nevalan mukaan maanantaina 2. tammikuuta OYSissa oli yhdeksän potilasta, joilla oli todettu korona. Näistä puolet oli sairaalassa koronan takia ja toinen puolikas jonkun muun syyn takia ja heillä oli testillä havaittu korona sivulöydöksenä.

Koronan ohella hengitystieinfektioista jyllää nyt influenssa ja rs-virus, tapauksia on enemmän kuin koronaa. Koronavirusta toki on, mutta se ei vie sairaalaan. Virus on heikentynyt ja rokotukset ovat tehonneet.

Riskiryhmäläisiä ja varsinkin yli 65-vuotiaita patistellaan nyt ottamaan syystalven tehosterokotukset.

– Pohjois-Pohjanmaalla on 87 000 yli 65-vuotiasta ja heille suositellaan syystalven tehosteannosta huolimatta siitä, kuinka paljon annoksia on aikaisemmin otettu tai kuinka monta koronaa on sairastettu. Syystalven tehosteannoksen on saanut ainoastaan 37 000, eli meillä on noin 50 000 yli 65-vuotiasta, joille suositellaan tehosteannoksen ottamista, kertoo Nevala.

Korona alkaa olla tauti muiden hengitystietautien joukossa. Nevalan mukaan rokotukset ovat merkittävästi muuttaneet tilannetta.

– Taudin kuva on muuttunut varianttien myötä lievemmäksi. Sen näkee myös siitä, että tehohoidon kuormitusta ei enää ole, kertoo Nevala

Kainuussa tilanne on samankaltainen

Koronatartuntojen määrä on pysynyt tasaisena ja varsin matalalla tasolla Kainuussa alkutalven aikana.

Kainuun hyvinvointialueen johtava ylilääkäri Ritva Kanervon mukaan viimeiset pari viikkoa testimäärät ja sen tiimoilta myös virallisissa testeissä todetut koronainfektiot ovat olleet vähenemään päin.

– Toki vuodenvaihteen lomat ja juhlapyhät ovat saattaneet vähentää testeihin hakeutumista. Kotitestien määrää ja niissä todettuja koronainfektioita on hankala arvioida, kertoo Kanervo.

Vanhemmissa ikäluokissa rokotuskattavuus on Kainuussa parempi kuin nuoremmissa ikäluokissa. Yli 65-vuotiaiden rokotuskattavuus on neljänsien rokotusten osalta liki 60 prosenttia.

– On myös huomioitava, että vähintään kerran koronan sairastaneita henkilöitä alkaa maakunnan alueella olla jo kohtuullisen suuri osuus väestöstä tässä vaiheessa epidemiaa, kertoo Kanervo.

Voit keskustella aiheesta 4. tammikuuta kello 23 asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle