Hyppää sisältöön

Tonnin sakko törkypuheista – Hämeenlinnan Lentopallokerho pohtii, voiko häiritsevästi käyttäytynyt toimihenkilö jatkaa seurassa

Seuran hallitus päättää keskiviikkona, voiko Lentopalloliitolta sakot saanut henkilö jatkaa joukkueen organisaatiossa. Liiton mukaan toimihenkilö syyllistyi seksuaalisesti epäasialliseen käytökseen.

Oranssipaitaiset naislentopalloilijat seisovat lähekkäin ringissä.
Hämeenlinnan naisten lentopallojoukkue on yksi Suomen menestyneimmistä. Se on voittanut vuodesta 1999 alkaen kymmenen Suomen mestaruutta. Arkistokuva on otettu lokakuussa 2022. Kuva: Dani Branthin / Yle
Lauri Rautavuori

Hämeenlinnan Lentopallokerhon hallitus joutuu päättämään, miten se reagoi sakkoihin, jotka Lentopalloliitto määräsi seuralle ja sen yhdelle toimihenkilölle viime viikolla.

Seuran hallitus kokoontuu huomenna keskiviikkona ennen puoli seitsemältä alkavaa iltaottelua, kertoo puheenjohtaja Juha Heinonen. Hallitus päättää, voiko sakot saanut toimihenkilö jatkaa joukkueessa ja hyväksyykö joukkue lajiliiton päätökset.

Lentopalloliiton sääntöryhmän mukaan kyseinen toimihenkilö syyllistyi epäasialliseen ja seksuaalisesti vihjailevaan käytökseen kevään ja syksyn 2021 välisenä aikana. Epäasiallisessa käytöksessä oli kyse ainakin yhteen pelaajaan kohdistuneista puheista ja viesteistä.

Liitto määräsi henkilön maksamaan 1 000 euron sakon. Liitto määräsi myös, ettei hän voi toimia Lentopalloliiton elimissä seuran edustajana tai luottamushenkilönä kolmeen vuoteen. Liiton päätös ei kuitenkaan vaikuta henkilön asemaan seurajoukkueessa.

Lentopalloliitto tiedotti kurinpitotoimista viime viikon perjantaina. Liitto ei nimeä sakot saanutta toimihenkilöä tai joukkuetta, mutta kyse on Hämeenlinnan Lentopallokerhosta.

Yle kertoi syyskuussa, että Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) tutkii Lentopallokerhon sisällä tapahtunutta vakavaa eettistä rikkomusta. Lentopalloliiton sääntöryhmä aloitti kurinpitomenettelyn Suekin marraskuussa valmistuneen tutkintaraportin pohjalta.

Poikkeuksellinen tapaus

Hämeenlinnan Lentopallokerhon hallitus päättää keskiviikkona myös siitä, tyytyykö seura lajiliiton päätöksiin vai valittaako se sakoista urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Lentopalloliiton sääntöryhmä määräsi myös seuralle sakkoja 3 000 euroa. Sääntöryhmä ei pitänyt uskottavana, ettei seuran hallitus ja muu johto tiennyt toimihenkilön käytöksestä.

Suek kuuli omassa tutkinnassaan noin kymmentä henkilöä. Lisäksi Lentopalloliiton sääntöryhmä kuuli kurinpitopäätöstään varten henkilöä, joka teki sopimattomasta käytöksestä ilmoituksen Suekiin, ilmoituksen kohdetta sekä seuran hallitusta.

Sääntöryhmän puheenjohtaja Hannu Kananen kuvailee tapausta ”ensimmäiseksi laatuaan” lajiliiton kurinpidon historiassa.

– Asian saama julkisuus ja sen tärkeys johtivat poikkeukselliseen tekoon julkistaa päätös (siirryt toiseen palveluun). On tärkeää saattaa yleiseen tietoon, että tässä asiassa ollaan jämäköitä, Kananen sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin seuran vastuulla päättää toimista tai seuraamuksista seuran sisällä, että häiritsevä käytös loppuu.

– Kurinpitomenettelyn tarkoitus on olla ohjaavaa. Jos jatkossa joutuisimme arvioimaan asiaa saman seuran toiminnan osalta uudestaan, totta kai se olisi kriittisempää, Kananen sanoo.

Suosittelemme sinulle