Hyppää sisältöön

Purkutyöt ovat alkaneet: Kokkolan Snellman-salista syntyy puolessatoista vuodessa musiikkikeskus

Kaivinkoneiden työ tontilla alkoi maanantaina 2.1.2023. Uudistunut sali aiotaan ottaa käyttöön syyskaudella 2024.

Lukkaroinen Arkkitehtien havainnekuva Musiikkikeskus Snellmanista Kokkolassa iltavalaistuksessa.
Havainnekuvasta selviää, että musiikkikeskuksen tilat laajenevat nykyisestä sisäpihalle päin. Arkistokuva. Kuva: Lukkaroinen Arkkitehdit, havainnekuva
Heini Holopainen

Pitkään odotettu konsertti- ja tapahtumapaikka Snellman-salin peruskorjaus Kokkolan keskustan tuntumassa on alkanut purkutöillä.

Rakennuksen C-osasta puretaan talven aikana sisääntuloaula ja esiintyjien sosiaalitilat.

Keväällä tilalle aletaan rakentaa entistä laajempaa yleisöaulaa, 100 hengen pientä salia ja sosiaalitiloja esiintyjille. Siipi saa täyden toisen kerroksen, johon sijoittuvat Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin harjoitustilat.

Mittavan peruskorjauksen aikana ravintola ja salin näyttämö uusitaan. Katsomon takaosan väliaikaisista nousevista penkkiriveistä rakennetaan pysyvät.

Kustannukset ovat kahdeksan miljoonaa, josta puolet tulee Kokkolan kaupungilta, loput katetaan pankkilainalla.

Korjaustöiden aikana konsertteja järjestetään eri puolilla kaupunkia, esimerkiksi Keski-Pohjanmaan konservatorion salissa, Kampushallilla ja Kokkola-salissa, kertoo kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus.

Hän iloitsee remontista, jonka jälkeen kaupungissa on nykyaikainen keskus kulttuurille.

– 1980-luvulla rakennetun kiinteistön C-osa oli teknisesti käyttöikänsä päässä. Sitä ei käyttöhistorian aikana ollut juurikaan remontoitu. Sen sijaan musiikkisali on vielä hyvässä kunnossa.

Musiikkisalin korjaustöistä on käyty ajoittain keskusteluita. Katsomosta ei nyt muokata kokonaan nousevaa. Ainoastaan muutamat takarivin penkkirivit korotetaan pysyvästi.

Purontaus selventää, että tasa- ja nousevalla katsomolla oli kummallakin puoltavia ja jarruttavia näkökohtia. Salin akustiikka olisi saattanut kärsiä suurista muutostöistä. Täysiverinen nouseva katsomo olisi myös vaatinut koko salin korottamisen, mikä taas olisi tullut liian kalliiksi.

Musiikkikeskus on tarkoitus ottaa käyttöön 2024 syyskaudella.

Suosittelemme sinulle