Hyppää sisältöön

Nuoria kiinnostaa armeija työpaikkana, mutta kaikki eivät pääse töihin

Sopimussotilas pääsee testaamaan, olisiko työura Puolustusvoimien palveluksessa se oikea. Kainuun prikaatiin otetaan vuosittain 80 sopimussotilasta.

Varusnaiset vasemmalta alikersantti Laura Lohva, vänrikki Riina Karjalainen ja oikealla alikersantti Katri Hyvönen kuvattuna Kajaanin toimituksessa kotiutumispäivänään Kajaanin prikaatista.15.12.2022.
Alikersantti Laura Lohva (vasemmalla), vänrikki Riina Karjalainen ja alikersantti Katri Hyvönen kotiutumispäivänään joulukuussa. Kuva: Rami Moilanen / Yle
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen

Armeija työpaikkana kiinnostaa nuoria. Vänrikkinä ennen joulua Kainuun prikaatista kotiutunut Riina Karjalainen haki prikaatille töihin, koska koki sopimussotilaan ammatin mielekkäänä ja hän viihtyi palvelusaikana armeijassa.

– Mennessäni ajattelin, että haluaisin ehkä sieltä ammatin.

Myös prikaatin tarjoama nykyistä työtä parempi palkka kiinnosti Karjalaista. Hän ei kuitenkaan saanut työpaikkaa prikaatilta.

– En taida hakea enää uudestaan.

Kainuun prikaatiin otetaan vuosittain 80 sopimussotilasta. Joulukuussa kotiutuneista palkattiin 12. Prikaatille tämä on hyvä keino nähdä, millaisia he ovat työelämässä ja samalla palkatut voivat testata, miltä sopimussotilaana työskentely tuntuu.

– Missä muussa ammatissa voi yhteisesti sopimalla testata, onko ala oikea, sanoo Kainuun prikaatin tiedottaja Satu Hujanen.

Kainuun prikaatiin on Hujasen mukaan paljon erittäin motivoituneita hakijoita, jotka ovat toimeliaita kouluttajia.

Sopimussotilaana oleminen voi vahvistaa ajatuksia tulevasta upseeriurasta, että tahtooko esimerkiksi kadettikouluun.

Johtajakoulutuksesta itsevarmuutta työelämään

Myös alikersantti Katri Hyvönen haki Kainuun prikaatille töihin. Hän hoksasi hakea aliupseerikoulutuksen aikana, koska silloin tarjolla oli hyviä sopimuksia. Häntä innosti yhteisö. Myöskään hän ei saanut hakemaansa työtä.

– Voisin edelleen hakea aliupseeriksi tai kadettikouluun, aliupseerina toimiminen kyllä kiinnostaa.

Hyvönen kävi palveluksen aikana johtajakoulutuksen. Hän kertoo saaneensa siitä itsevarmuutta, josta on apua jatkossa työelämässä.

– Mulle sanottiin, että susta näkyy, että oot tosi itsevarma, että oisin synnynnäinen johtaja. Osaan toimia hyvin ryhmässä.

Laura Lohva hakeutui inttiin kirjoitettuaan lukiosta. Ennen palvelustaan hän ennätti olla myös töissä.

– Ei ollut oikein mitään tekemistä. Ajattelin hakea vapaaehtoiseen asepalvelukseen ja sillä tiellä oltiin vuosi.

Ainoa haaste Puolustusvoimien kannalta on Kainuuseen juurtuminen, jos sopimussotilaat tulevat muualta Suomesta.

– Kun näkee vaikka Instasta, että kaverit juhlivat viikonloppuisin siellä kotipaikkakunnalla, niin se voi aiheuttaa kaipuuta, summaa Hujanen.

Prikaatin tiedottajan mukaan sopimussotilaat ovat Kajaanille erittäin potentiaalisia uusia kaupunkilaisia, jotka ovat juuri oikean ikäisiä löytämään kumppanin, perustamaan perheen ja jäämään Kainuuseen.

Voit keskustella aiheesta 5. tammikuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle