Hyppää sisältöön

Andrea Pirloon verrattu suomalaislupaus sairastui syömishäiriöön ja ajautui syvälle – Kaan Kairinen sai vaikeuksien jälkeen miljoonasiirron

Kaan Kairinen nousi 14-vuotiaana Veikkausliiga-joukkueeseen ja hänestä povattiin ”Suomen Andrea Pirloa”. Matka huipulle mutkistui vaikeina Tanskan vuosina. Nyt peli-ilo on palannut ja taskussa on miljoonasiirto Sparta Prahaan.

Kaan Kairinen
Kaan Kairisesta povattiin nuorempana tähteä. Suomalaiskeskikenttäpelaajan matka huippua kohti on ollut pitkä. Kuva: EPA-EFE
Samu Saatsi

Keittiövälineet kolisevat puhelun taustalla vähän väliä. Kaan Kairisella on muutto käynnissä ennen vuodenvaihdetta.

– Tulin piipahtamaan päiväreissulle tänne Oslon suunnalle, hän kertoo Yle Urheilulle.

16-vuotiaana ensimmäistä kertaa ulkomaille muuttanut Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen keskikenttäpelaaja saa uuden kotikaupungin. Kairinen allekirjoitti kolmen ja puolen vuoden mittaisen sopimuksen Tšekin suurseura Sparta Prahan kanssa, pari päivää ennen 24-vuotissyntymäpäiväänsä.

Siirron arvoksi uutisoitiin reilut 1,5 miljoonaa euroa.

– Tämä on minulle isompi askel verrattuna aiempiin urallani. Koen olevani silti valmis mihin tahansa, mitä vastaan tulee, Kairinen sanoo päättäväisesti.

Sanoihin on helppo uskoa. Kairinen on kulkenut huipulle mutkikkaan matkan.

Teini-iässä suomalaiseksi superlupaukseksi laskettu turkulainen nostettiin esimerkiksi vuonna 2015 The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) jutussa 50 parhaan eurooppalaisen nuoren jalkapalloilijan joukkoon. Jutussa Kairisesta odotettiin legendaarisen Andrea Pirlon tapaista keskikentän pelinrakentajaa.

Matka kohti huippua ei kuitenkaan ollut mutkaton. Kairinen joutui etsimään peli-iloaan useamman vuoden ajan, häntä painaneen syömishäiriön ja masennuksen läpi. Nyt ilo pelaamista kohtaan on löytynyt, mikä näkyy myös nurmella.

Vaikea ammattilaisuuden alku

Lupaavasta Kairisesta odotettiin juniori-ikäisenä suomalaista tähtikeskikenttäpelaajaa. Vain 14-vuotiaana kasvattajaseuransa Turun FC Interin Veikkausliiga-joukkueeseen noussut Kairinen debytoi liigassa vain 15-vuotiaana. Hänen poikkeuksellisen hyvä pelikäsityksensä ja pehmeä pallonkäsittelynsä vetivät suurseuroja puoleensa.

Kairinen kävi muun muassa Tottenhamin, Aston Villan ja Juventuksen testattavana. Viimeisen kanssa hän neuvotteli sopimuksestakin. Lopulta suomalainen siirtyi Tanskaan ja hyvänä kasvattajaseurana tunnettuun FC Midtjyllandiin vuonna 2016.

-
Kairinen pelasi FC Midtjyllandissa miesten edustusjoukkueessa viidessä ottelussa. Kuvassa Kairinen pallon kanssa ottelussa Brøndby IF:ää vastaan. Kuva: FrontzoneSport via Getty Images

Odotettu siirto ei tuonut täysin haluttua tulosta. Kairinen ei pystynyt murtautumaan edustusjoukkueeseen ja ensimmäiset kaudet kuluivat seuran nuorissa ja reservijoukkueessa. Samalla alkoi ilmaantua ongelmia, kun uusi ympäristö koetteli nuorukaista.

Seuran aamurutiineihin kuului painon ja rasvaprosentin mittaus. Kairinen alkoi kontrolloida syömistään entistä tarkemmin.

Sokerin, rasvojen ja myöhemmin hiilihydraattien karsiminen vei voimat pelaamisesta.

Kairiselle kehittyi syömishäiriö.

– En muistele niitä aikoja hirveän pahalla. Kuten kaikki varmasti tietävät, elämässä on hienoja aikoja ja välillä vähän vaikeampia. Silloin minulla oli aika vaikea aika, Kairinen ajattelee nyt Tanskan vuosistaan.

Hän piti vaikeita asioita sisällään, mikä johti myös masennukseen.

Vaikeuksista läheisillekin puhuminen otti aikansa. Julkisesti Kairinen uskalsi kertoa vaikeista ajoistaan kesällä 2019 Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Asiat alkoivat kääntyä paremmaksi, kun Kairinen palasi Interiin lainalle kesälle 2018. Turussa nuori jalkapalloilija alkoi perheensä parissa löytää tasapainoa elämäänsä urheilijana. Syöminen palautui normaaliksi lopullisesti kesällä 2019 hänen pelatessaan HJK:ssa lainalla.

– Täytyy sanoa, että olen ylpeä itsestäni, etten lopulta ikinä kokonaan luovuttanut kaiken suhteen. Jaksoin painaa hommia, vaikka otin pari askelta taaksepäin. Se kaikki oli kuitenkin sen arvoista, hän kuvailee.

Suunta kääntyi riskin kautta

Kairinen itse nostaa uransa käänteentekevimmäksi ajanjaksoksi kauden 2020.

Kairinen siirtyi jälleen helmikuussa 2020 lainalle, tällä kertaa Norjaan ja Oslon suurkaupunkialueella pelaavaan Lillestrøm SK:hon. Kanariafuglar (suom. Kanarialinnut) pelasi tuolloin maan toisella sarjatasolla.

– Se oli omalla tavallaan riskikin lähteä sinne siinä vaiheessa, kun seura pelasi sarjaporrasta alempana. Sarjanousu ei ollut mikään itsestäänselvyys, Kairinen pohtii.

-
Kairiselle siirto Lillestrømiin oli lopulta jättipotti. Kuva: Getty Images

Nousu kuitenkin tuli samana vuonna. Samalla Kairinen vakiinnutti paikkansa Lillestrømin keskikentällä vakailla otteillaan ja jäi seuraan.

– Se, että onnistuin vakiinnuttamaan paikan avauksessa, kantoi sitten seuraavallekin kaudelle kun pelasimme pääsarjassa. Se divarikausi oli mullistava minulle.

Kairinen pelasi 77 sarjaottelua Lillestrømissä tehden niissä yhteensä kuusi maalia ja antaen 12 maalisyöttöä. Hän nousi Norjassa pelatessaan maajoukkuerinkiin. Sarja kehitti Kairista, mutta toi erityisesti hänen kaipaamaansa peliaikaa ja vastuuroolin.

– Kun saa pelata viikosta toiseen, se kasvattaa itseluottamusta, hän ynnää.

Tuttu valmentaja toi Prahaan

Kuten Kairinen itsekin toteaa, oli vaikea Midtjylland-jakso lopulta kaiken arvoinen.

Seurassa valmentanut Brian Priske on ollut Sparta Prahan päävalmentaja viime heinäkuusta alkaen. Kairiselle tuttu päävalmentaja olikin suomalaisen siirrossa isossa roolissa.

– Hän soitti minulle muutamia viikkoja ennen siirtoa ja kyseli tilannettani. Hän kertoi minulle avoimesti, että haluaisi minut joukkueeseensa, hän avaa.

-
Sparta Prahan päävalmentaja Brian Priske oli suuri syy Kaan Kairisen siirtymiselle Tšekin menestyneimpään seuraan. Kuva: Getty Images

Vaikka Kairinen ei ollut koskaan käynyt Prahassa ennen siirtoaan, oli uusi seura on kuitenkin tuttu. Tšekin menestynein seura on Euroopan mittasuhteillakin suuri.

Suurseuran viimeisimmästä mestaruudesta on kuitenkin kulunut jo yhdeksän vuotta, Viktoria Plzenin ja paikallisen verivihollisen Slavia Prahan viedessä viimeiset vuodet.

– Sekin on tietysti mielenkiintoista, että Slavia on nyt kärkikolmikossa toisena, juuri meidän edessämme. Se asetelma on myös selvä, että heidät pitää voittaa, Kairinen kertoo.

Kilpailua riittää Kairiselle joukkueen sisälläkin niin sanotulle kutospaikalle.

Prisken suosimassa 3–4–3-muodostelmassa keskikentän keskustassa pelannut kapteeni Ladislav Krejci jr. on kärsinyt loukkaantumisista. Häntä paikannut David Pavelka on vahva puolustamaan, mutta Spartan kannattajat ovat kaivanneet kentälle pallon kanssa taitavaa ja hyviä syöttöjä tarjoavaa peluria avuksi.

– Kilpailu tulee olemaan taatusti kovaa ja pelipaikan vakiinnuttaminen on varmasti suurin taistelu itselleni. Olen kuitenkin valmis kaikkeen, mitä vastaan tulee, Kairinen sanoo.

Suurimmat unelmat käden ulottuvilla

Kairisen suurin jalkapalloon liittyvä unelma on pelata Mestarien liigassa.

– Kuten monella muullakin pikkufutarilla, sen tunnusmusiikin kuuleminen kentällä on ollut myös oma unelmani, hän kuvailee.

Helpolla kilpailuun ei kuitenkaan Tšekistäkään mennä, sillä Sparta on viimeksi pelannut Mestarien liigan lohkovaiheessa kaudella 2005–06.

-
– Yksi unelmani oli päästä pelaamaan maajoukkueessa. Tahdon myös vakiinnuttaa paikkani ja pelata mahdollisimman pitkään Huuhkajissa, Kairinen kertoo. Kuvassa hän antaa kulmapotkua Montenegrossa syksyllä 2022. Kuva: Getty Images

Kairisen tie superlupauksesta tähän hetkeen on ollut pitkä, erilainen kuin monilla lupauksilla. Mitä hän itse ajattelee siitä nyt?

– Olen aika pitkälti yrittänyt keskittyä vain omaan matkaani. Se on auttanut minut ainakin tähän asti.

Epäilyksiäkin hänen kyvyistään nousta lopullisesti huippujalkapalloilijaksi on myös mahtunut matkan varrelle.

– Eipä minulla ole mitään terveisiä kenellekään, joka on epäillyt minua. Ehkä se enemmänkin kuuluu lajiin ja kaikilla on oikeus mielipiteisiinsä. Olen nyt onnellisessa tilanteessa ja toivon, että edessäni on vielä monta askelta ylöspäin, hän toteaa.

Suosittelemme sinulle