Hyppää sisältöön

THL koronarokotteista työikäisille: Päätös on poliittinen, lääketieteelliset perustelut puuttuvat

Koronarokotteiden tehosteannoksia aletaan antaa myös terveille työikäisille yksityisellä puolella. Tarvetta lisärokotteille ei asiantuntijalaitoksen mukaan ole.

Ihmiset jonottamassa Jätkäsaaren koronarokotuspisteelle.
Ihmiset jonottivat Jätkäsaaren koronarokotuspisteelle Helsingissä tammikuussa 2021. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Jenni Frilander

Koronarokotteiden tehosteannoksia aletaan jakaa varmuuden vuoksi terveille työikäisille, vaikka THL:n mukaan tarvetta siihen ei ole.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n mukaan päätös on tehty poliittisesti vailla lääketieteellisiä perusteluja.

– Se on poliittinen päätös käytännössä. Lääketieteellisiä perusteluja sille ei ole, sanoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

Valtioneuvosto päätti joulun alla, että koronarokotteita luovutetaan yksityisille terveydenhuollon toimijoille.

Linjaus tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki yli 18-vuotiaat voivat pian saada koronan tehosterokotteen yksityisen terveydenhuollon kautta, esimerkiksi työterveydestä.

Rokotteita luovutetaan yrityksille vuoden 2023 loppuun mennessä yhteensä enintään yhdeksän miljoonan euron arvosta.

Päätöksen tavoitteena on, että myös muilla kuin riskiryhmiin kuuluvilla olisi mahdollisuus halutessaan saada tehosterokote. Julkisen terveydenhuollon puolelta tehosterokotuksia ovat saaneet lähinnä vain iäkkäät ja riskiryhmäläiset.

Suositukset pysyvät samoina

THL ei ole siis muuttamassa suosituksiaan siitä, keiden kannattaisi koronarokotteiden tehosteannoksia ottaa.

THL suosittaa vähintään kolmea rokoteannosta kaikille täysi-ikäisille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille.

Neljättä rokoteannosta suositellaan perusterveille 60–64-vuotiaille.

Vielä erillistä tehosteannosta THL suositti syystalvella 65 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Suosituksen piiriin eivät kuulu terveet työikäiset.

– Lääketieteellisiin syihin perustuen ei ole syytä, Kontio sanoo.

Myöskään sote-alan ammattilaisille ei suositella uusia tehosteannoksia, ellei kuulu riskiryhmiin.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio .
Mia Kontio sanoo, että terveiden työikäistenkin rokotussuosituksia arvioidaan jatkuvasti, kun tietoa kertyy lisää. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että tehosterokotteita pitäisi jakaa laajemmin kuin mitä THL on suositellut.

– On merkittävä määrä ihmisiä, joiden tulisi hakeutua rokotettavaksi, sanoi STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen joulun alla.

Syksyllä tehosteannoksen on saanut tähän mennessä noin 700 000 suomalaista. THL:n suosituksen mukaan tehosterokotteeseen on oikeutettu noin kaksi miljoonaa ihmistä.

THL: Kolme annosta riittää

Kolmella koronarokotteella suoja vakavaa koronatautia vastaan kestää THL:n mukaan ainakin vuoden lähes muuttumattomana terveillä työikäisillä.

– Ei ole odotettavissa, että se lähtisi äkkijyrkkään laskuun, vaan suoja laskee todella hitaasti, Kontio sanoo.

Rokotteiden tehon hiipuminen on kaikista nopeinta aluksi ja sitten hiipuminen loivenee. Kontion mukaan kolmella rokotteella saatu suoja voi kestää työikäisillä mahdollisesti jopa vuosia.

– Kun on hyvä suoja vakavaa tautia vastaan ja altistuu taudille, niin tulee aina lisäsuojaa ja tauti lievempänä, Kontio sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi joulukuussa, että suurin osa muista EU-maista tarjoaa tehosterokotuksia kaikille yli 18-vuotiaille sekä sote-ammattilaisille.

Joka tapauksessa koronarokotteiden tehosteannoksia aletaan jakaa hyvinvointialueille ja sitä kautta myös yksityisille toimijoille ja työterveyteen.

THL on lähettänyt viime viikon puolella kirjeet hyvinvointialueille ja HUSiin, jossa he tiedustelevat, paljonko ne rokotteita haluavat.

Lue myös:

Uusi herkästi tarttuva omikron-muunnos leviää maailmalla – Suomesta sitä ei ole vielä löytynyt

Koronarokotteita annetaan myös yksityiselle terveydenhuollolle – jokaisella pitää olla mahdollisuus saada tehosterokote, sanoo ministeri Kiuru

Apulaisylilääkäri toivoo yli 65-vuotiaiden ottavan koronarokotteet: vaikuttaisi sairaaloiden kuormitukseen

THL päivitti ohjeistustaan: Koronaan voi suhtautua kuten muihin hengitystieinfektioihin, ei enää syytä erityisille koronaohjeille

Pitääkö jokaisen työntekijän tarve arvioida erikseen? Keskusliitot haluaisivat koronarokotteet työterveyteen, mutta kysymyksiä on yhä auki

Suosittelemme