Hyppää sisältöön

Jos olet perusterve, voit unohtaa koronan kotitestitkin, sanovat asiantuntijat

HUSin ylilääkärin Asko Järvisen mukaan koronatestejä ei välttämättä enää tarvitse tehdä. Kun flunssan voimakkaat oireet ovat ohi ja mahdollinen kuume poissa, voi jo alkaa liikkua ihmisten parissa.

Matilda Stirkkiseltä otetaan koronatestiä.
Vantaalainen Matilda Stirkkinen kävi koronatestissä Helsingin Messukeskuksessa tammikuussa 2021. Asiantuntijoiden mukaan tällä hetkellä testeille ei perusterveiden osalta ole enää tarvetta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Miika Koskela

Uusi vuosi on alkanut monella flunssaoireisena, ja liikkeellä on monia eri tauteja.

Tässä jutussa kerromme, miten selviytyä nyt meneillään olevasta flunssakaudesta.

Juttua varten haastateltiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalääkäriä Leif Lakomaa ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektioylilääkäriä Asko Järvistä.

Voit katsoa jutun keskeisimmät huomiot myös tältä Sara Salmen videolta.

1. Korona, influenssa ja rs-virus aiheuttavat hengitystieinfektioiden kolmoisepidemian

Käynnissä on parhaillaan kolmen viruksen aiheuttama flunssa-aalto. Korona, influenssa ja rs-virus aiheuttavat eniten hankalia hengitystieinfektioista, mutta nuhakuumetta aiheuttavia viruksia on yhteensä noin 200.

Influenssavirus aiheuttaa nyt vaikeita hengitystieinfektioita aikuisväestössä. Tautia ei kolmeen vuoteen esiintynyt paljoa koronarajoituksen vuoksi.

Niin ikään koronaa kiertää väestössä paljon. Influenssa ja korona voivat ikäihmisillä ja riskiryhmillä johtaa sairaalahoidon tarpeeseen.

Rs-virus puolestaan aiheuttaa hankalia taudinkuvia lähinnä pikkulapsille. Voimakas epidemia esiintyy tavallisesti joka toinen vuosi.

2. Kotiin tulee jäädä, kun oireet ovat voimakkaita

Hengitystieinfektioiden tartuntariski on korkeimmillaan, kun tauti on hiljattain alkanut ja oireet ovat voimakkaita.

Taudin tarttuvuus vähenee huomattavasti jo muutamassa päivässä.

– Kun oireet ovat selvästi lievittyneet, voi palata tekemisiin muiden kanssa. Pientä oiretta, kuten kuivaa yskää voi jäädä, Leif Lakoma sanoo.

Maskia kannattaa edelleen käyttää suojaamaan ympäristöä, jos joutuu liikkeelle oireisena.

3. Nuoret ja perusterveet eivät tarvitse koronatestejä

Kotitestejä tai virallisia koronatestejä ei enää suositella entiseen tapaan koko väestölle.

– Tavallisen ihmisen ei välttämättä tarvitse tehdä koronatestejä. Riskiryhmille tai vajaasti rokotetuille ikäihmisille se voi olla hyödyllistä, koska lääkehoitoa voidaan tällöin harkita, Asko Järvinen sanoo.

Myös influenssan testaaminen voi olla hyödyllistä iäkkäille ja riskiryhmille, koska varhain aloitetulla lääkityksellä taudinkuvaa voidaan lievittää.

Sosiaali- tai terveydenhuollon potilas- ja asiakastyössä olevien on edelleen syytä tehdä koronatestejä tarvittaessa.

4. Jos nuha jatkuu pitkään, olet todennäköisesti saanut tartunnan useasta viruksesta

Viruksen aiheuttama tauti synnyttää suojan kyseistä virusta kohtaan. Muiden virusten aiheuttamiin tauteihin voi kuitenkin sairastua.

– Jos perheessä on flunssaa, virus kiertää perheenjäsenet kertaalleen läpi, mutta ei aloita uutta kierrosta, Asko Järvinen sanoo.

Muiden virusten aiheuttamiin hengitystieinfektioihin voi kuitenkin sairastua välittömästi. Joskus pitkältä tuntuvassa flunssassa voikin olla kyse useamman eri viruksen peräkkäin aiheuttamista infektioista. Flunssa jättää limakalvot huonoon kuntoon, ja altistaa siten uusille infektioille.

5. Jos on ottanut kolme koronarokotetta, perusterveen nuoren ei nyt tarvitse ottaa uusia

Koronarokotteen talven tehosteannosta suositellaan yli 65-vuotialle ja riskiryhmiin kuuluville.

Toistaiseksi kolme koronarokoteannosta riittää perusterveille henkilöille, jotka ovat korkeintaan 65-vuotiaita. Tätä vanhemmille ja riskiryhmiin kuuluville suositellaan aiemmista rokotuksista riippumatonta talven tehosteannosta.

Influenssarokotetta suositellaan kaikille yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen sekä 6 kuukautta täyttäneillä alle 7-vuotiaille lapsille.

Suositusten mukaisten rokotteiden ottaminen suojaa vakavalta taudilta.

Voit keskustella aiheesta 6.1. kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle