Hyppää sisältöön

Alkuviikot intissä voivat olla kova paikka – ilmasotakoulu aikoo tukea asepalveluksen aloittavia entistä enemmän

Ilmasotakoulussa on aloittamassa toinen sosiaalikuraattori. Armeijan riveihin astuvien jaksamista halutaan lisäksi edistää kehittämällä uusia tukitapoja.

Viisi nuorta asevelvollista miestä seisoo rivissä varuskunnan lumisella pihalla esikuntarakennuksen edessä aamuhämärässä.
Jyväskylän Tikkakoskella palveleva Oskari Tuomi (oik.) katsoo, että armeijassa pärjää, kun asenne on oikea. Kuvassa myös Aatu Haukipuro, Rasmus Tobiasson, Niko Santala ja Antti Heiskanen. Kuva: Kalle Pallonen
Riina Mäentausta

Ilmasotakoulussa Jyväskylän Tikkakoskella on kehitteillä uusia toimintamalleja, joilla tuetaan varusmiesten psykososiaalisia taitoja, jaksamista ja henkistä joustavuutta. Myös sosiaalisen tuen henkilöstöresursseja ollaan lisäämässä.

Ilmasotakoulussa toimii jatkossa sotilaspastorin lisäksi kaksi sosiaalikuraattoria, kun heitä aikaisemmin työskenteli vain yksi.

Ensimmäisten alokasviikkojen aikana alokkaita saattavat huolettaa varsinkin käytännön asiat, kuten sotilasavustusten hakeminen ja raha-asiat. Osassa palvelukseen astuminen voi herättää alkuviikkoina myös voimakasta ahdistusta.

Apua vaikeissa tilanteissa saa sosiaalikuraattoreilta. Heidän puoleensa voi kääntyä mieltä askarruttavissa ja hankalissa tilanteissa.

Ilmasotakoulussa on kerrallaan koulutettavana noin 450–500 varusmiestä.

Varusmiespalveluksen aloittaminen voi olla asevelvolliselle merkittävä henkisen kasvun paikka.

Fyysinen rasitus on välillä kovaa, mikä voi heijastua myös henkiseen jaksamiseen.

– Kyllä sen huomaa, kun palvelusta suorittavilla on raskaampia jaksoja. Esimerkiksi pitkät harjoitukset metsässä näkyvät fyysisessä jaksamisessa, mutta myös henkisesti, sanoo alikersantti Rasmus Tobiasson.

Hänen mukaansa ryhmähenki vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten palvelusaika armeijassa sujuu.

– Kun on hyvä porukka, niin kuin meilläkin oli alokasjaksolla, niin ensimmäisen puolen vuoden ajan täällä oli mukava olla, hän sanoo.

Millaista henkistä tukea asepalveluksen suorittamisessa tarvitaan? Keskustele aiheesta torstaihin 5.1.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle