Hyppää sisältöön

Krista Pärmäkosken huippuveto herätti suomalaiskonkarin Tour de Skin uuteen eloon – ”Krista pääsee paremmasta tilanteesta mitä odotin”

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen ei ole huolissaan Iivo Niskasesta suomalaistähden ohikisan jälkeen.

Krista Pärmäkoski hiihtää Oberstdorfissa.
Krista Pärmäkoski saavutti tiistaina kauden ensimmäisen palkintokorokepaikkansa. Kuva: IMAGO/Eibner/ All Over Press
Joel Sippola

Sunnuntaina Val Müstairissa hiihdetyn perinteisen takaa-ajokisan perusteella tiistain väliaikalähdökisassa palkintokorokesijaa uskalsi odottaa Kerttu Niskaselta, mutta ei Krista Pärmäkoskelta.

Olihan Niskanen yltänyt hurjalla hiihdolla toiseksi ja voittanut myös kauden aiemman perinteisellä käydyn väliaikalähtökisan. Pärmäkoskelta Tour de Skin avausviikonloppu oli vastaavasti sujunut nihkeästi ja hän oli sunnuntaina vasta 18:s.

Oberstdorfin maastoissa osat kuitenkin yllättäin vaihtuivat. Pärmäkoski oli huippuhiihdolla toinen ja nousi kokonaiskisassa jo seitsemänneksi. Kokonaiskisan voittotaistossa ollut Niskanen puolestaan taipui vasta viidenneksi 40,7 sekunnin päähän ykkössijan ottaneelle Frida Karlssonille hävinneenä.

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen pitää Pärmäkosken sunnuntain kisaa työtapaturmana. Pärmäkoski väläytteli lupaavaa vauhtia jo alkukaudesta.

Pärmäkoski oli vielä noin kaksi kilometriä ennen maalia kärkikolmikon ulkopuolella, mutta kampesi taas itselleen tuttuun tapaan kovan loppuvedon. Myös suomalaisen aloitus oli terävä.

– Se oli erittäin tärkeä hiihto Kristalle itselleen. Hän tietää olevansa erinomaisessa kunnossa. Väliaikalähtökisa, jossa saa hiihtää omalla vauhdinjaolla, sopii Kristalle kyllä erinomaisesti.

Krista Pärmäkoski toinen Tour de Skillä! Katso kilpailun kohokohdat

Mielenkiintoiset asetelmat takaa-ajoon

Kokonaiskisan kannalta Pärmäkosken tilanne vaikuttaa positiiviselta, vaikka Touria johtavaan Karlssoniin eroa on lähes kaksi minuuttia.

Kerttu Niskasen harmitteli kisan jälkeen suksiaan. Kuten nainen itsekin totesi, tiistain suoritus heikensi hänen asemiaan keskiviikkona hiihdettävää 20 kilometrin vapaan takaa-ajokisaa sekä kokonaiskisaa ajatellen.

– Huominen matka on mielenkiintoinen. Moni nainen joutuu metsästämään toisiaan. Krista pääsee paremmasta tilanteesta mitä odotin, Roponen sanoo.

Frida Karlsson.
Frida Karlsson lähtee takaa-ajoon kärkipaikalta. Kuva: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Niskanen on nyt kokonaiskisassa neljäntenä 41 sekunnin päästä Karlssonista. Kaksikon väliin ehtivät myös norjalaiset Tiril Udnes Weng sekä Anne Kjersti Kalvå, joista Niskanen on jäänyt 21 sekuntia.

– Odotin, että hän olisi ollut ehdottomasti kolmen joukossa. Hän menetti harmillisesti asetetelmiaan suhteessa Fridaan. Kerttu on edelleen todella hyvässä asetelmassa kokonaistilanteen kannalta, mutta tämä oli kuitenkin Kertun paras matka, Roponen muistuttaa.

Roponen uskoo, ettei Karlsson jää takaa-ajokisassa odottamaan muita.

– Hänen taakseen muodostuu iso ryhmä, jossa on varmasti Kalvå, Weng ja jossain kohtaa Niskanen. Veikkaan, että Katharina Hennig, Heidi Weng ja Krista Pärmäkoski tulevat jonkin verran tavoittamaan. Siihen muodostuu iso ryhmä, joka jahtaa Karlssonia.

Krista Pärmäkoski sai merkittävää apua sprinttitähdeltä: "Olen koko ajan tiennyt, että olen hyvässä kunnossa"
Iivo Niskanen avasi keskeytystään: "Kaikki oli pielessä"

Norjalaisjuhlaa

Iivo Niskanen oli sunnuntaina takaa-ajokisassa kahdeksanneksi nopein, joten mieheltä odotettiin tiistaina hyvää sijoitusta. Koronaviruksen takia kilpailuihin hiljattain palanneelle suomalaistähdelle Obersdorfin kisasta tuli kuitenkin vaikea ja hän keskeytti alkumatkasta.

Niskanen oli jäänyt jo ensimmäisen väliaikapisteen kohdalla kärjelle 16 sekuntia. Niskasella ja muilla suomalaismiehillä oli ongelmia kalustonsa kanssa.

– Miehet olivat kokonaisuutena iso pettymys. On vaikea arvioida, mikä suksien merkitys on, mutta hän sanoi itsekin, etteivät sukset toimineet.

Niskanen jätti Tourin kesken ja jäi harjoittelutauolle. Moninkertainen arvokisavoittaja ei osannut Yle Urheilun haastattelussa arvioida, milloin hän kilpailee seuraavan kerran.

Johannes Hösflot Kläbo.
Johannes Hösflot Kläbo on ylivoimaisessa johdossa. Kuva: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Roponen ei ole huolissaan Niskasen iskukyvystä Oberstdorfin ohikisan perusteella.

– Iivo hiihti kuitenkin sunnuntaina hyvin. Varmaan SM-kisoissa (tammikuussa) hän kilpailee seuraavan kerran. MM-kisoihin on vielä pitkä aika, Roponen muistuttaa.

Miesten kokonaiskisa on norjalaisten juhlaa, sillä Vuonomaalla on neloisjohto. Johannes Hofslot Kläbo johtaa 37 sekunnin erolla ennen Pål Golbergia.

– Kyllä tämä aika norjalaisjuhlaksi kääntyy. Toivon, että Ruotsin Calle Halfvarsson ja William Poromaa pystyvät taistelemaan norjalaisrintamaa vastaan, Roponen toteaa.

Oberstdorfin Tour de Ski -kilpailut tulevat Viaplaylta. Yle seuraa keskiviikon kilpailuja Urheilun tuoreimmat -artikkelissa. Kilpailujen kohokohdat tulevat katsottavaksi Ylen digipalveluihin. Yle näyttää jälleen Val di Fiemmen päätösviikonlopun kilpailut suorana. Vuodenvaihteen lähetystiedoista voit lukea lisää täältä.

Suosittelemme